ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚαύσιμα: Αναμονή για την πτώση των τιμών στην αντλία

Καύσιμα: Αναμονή για την πτώση των τιμών στην αντλία

Καύσιμα: Αναμονή για την πτώση των τιμών στην αντλία

Καύσιμα: Αναμονή για την πτώση των τιμών στην αντλία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Γιατί δεν φτάνει γρήγορα η πτώση των διεθνών τιμών στα πρατήρια. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ελπίδες ότι σύντομα οι τιμές στις αντλίες θα παρουσιάσουν σημαντική αποκλιμάκωση εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς και αυτό διότι οι διεθνείς τιμές ήδη έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, ενώ αναμένεται και επιπλέον υποχώρηση των τιμών, αν και ακόμα δεν έχει φανεί ούτε στο ελάχιστο στη λιανική τιμή η υποχώρηση αυτή.

Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου στα 103 δολάρια το βαρέλι και τώρα έχει φτάσει στα 75 δολάρια.

Η αποκλιμάκωση αυτή όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει «περάσει» στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σημερινές τιμές δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να υποχωρήσουν και να διαμορφωθούν στα αποδεκτά επίπεδα, αν και δεν είναι στο χέρι των πρατηριούχων, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης.

Κατά τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν λίγοι οι πρατηριούχοι και κυρίως οι καταναλωτές που εξέφραζαν την απορία γιατί στις παραλαβές και στις προμήθειες καυσίμων αντίστοιχα, όχι μόνο δεν υπήρχε μείωση, αλλά αντίθετα οι τιμές ήταν σταθερά υψηλές. Ως δικαιολογία προβάλλεται πάντως το γεγονός ότι στην Ελλάδα η κοστολόγηση γίνεται με καθυστέρηση!

Η πτώση των τιμών ξεκίνησε ως απόρροια της τραπεζικής κρίσης με την Creddit Suisse στην Ελβετία και την SVB στις ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα το Μπρεντ έχει κάνει βουτιά της τάξεως του 16,5% το προηγούμενο 15ημερο, ωστόσο, τα ελληνικά διυλιστήρια δεν ακολουθούν για την τιμολόγηση των προϊόντων τους (βενζίνη, ντίζελ κίνησης κτλ) τις τιμές του αργού πετρελαίου, αλλά τις χρηματιστηριακές τιμές Platts. Εξάλλου τα διυλιστήρια τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση τη μέση τιμή των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, με  αποτέλεσμα είναι οι μειώσεις να περνούν με χρονοκαθυστέρηση.

Ο κ. Κακούρης μιλώντας στη «Σ» για την εικόνα της αγοράς αυτή την στιγμή και το παράδοξο που καταγράφεται με την υψηλή τιμή των καυσίμων τόνισε:

Καύσιμα: Αναμονή για την πτώση των τιμών στην αντλία
Ο Δημοσθένης Κακούρης

«τις ημέρες αυτές που σημειώνεται αναταραχή με την Credit Suisse καταγράφεται αισθητή πτώση του πετρελαίου από τα 85 δολάρια στα 75 περίπου και αυτό θα μετακυληθεί τις επόμενες ημέρες και στα πρατήρια της χώρας μας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Αυτό συμβαίνει σιγά – σιγά καθώς θα πρέπει το εκάστοτε πρατήριο να αγοράσει με τη νέα μειωμένη τιμή για να μπορέσει να πουλήσει αναλόγως. Μέχρι και τώρα οι τιμές είναι βάσει των παλιών τιμολογίων, συνεπώς, όσο και αν θέλουμε δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.

Η πτώση ανέρχεται στα 3 λεπτά το λίτρο, αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά ούτε εξαρτάται από εμάς, καθώς τα πρατήρια πουλάνε με βάση τις τιμές των διυλιστηρίων, που βγαίνουν από το Υπουργείο και ανάλογα με την αγορά προσαρμοζόμαστε με βάση το πλαφόν,  που ισχύει την κάθε φορά που προμηθευόμαστε καύσιμα.

Αυτές τις ημέρες μπορεί να καταγράφεται πτώση του πετρελαίου περιμένουμε όμως περεταίρω πτώση τις επόμενες ημέρες, αν φυσικά συνεχιστεί η αντίστοιχη εικόνα διεθνώς. Εκτιμούμε πως η μείωση που θα δούμε να υπάρχει θα είναι της τάξεως των 4 με 5 λεπτών επιπλέον από την πτώση που είδη υπάρχει.

Στην Αιτωλοακαρνανία αναμένονται σημαντικές μειώσεις. Αυτή την στιγμή η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό είναι στο 1,93 λεπτά και στο πετρέλαιο κίνησης στο 1,71 λεπτά. Πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ 1,15 και 1,20 ανά λίτρο στο νομό μας, ενώ να επισημάνουμε πως οι καταναλωτές θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση εφόσον προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τις 31/03».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Έρχονται συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ; – Επιφυλακτικό, παρά τις διαβεβαίωσεις Σκρέκα, ένα κομμάτι της Αυτοδιοίκησης  

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ