Κατοχή: Εκδήλωση - ημερίδα για τις Γυναικοκτονίες και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (εικόνες)

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Σύλλογο Γυναικών Κατοχής "Η Αλθαία"

Κατοχή: Εκδήλωση - ημερίδα για τις Γυναικοκτονίες και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - «Όταν ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία υποχωρούν» (εικόνες)
Η στυγνή δολοφονία της νεαρής κοπέλας έξω από το αστυνομικό τμήμα, μαζί με τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας κατά γυναικών που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, ηχούν ως κραυγή αγωνίας. Μπροστά σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
 
Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Όταν ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία υποχωρούν: Γυναικοκτονίες».
 
Η εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την κα Βούλγαρη Αμαλία Ενταταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Ισότητας Φύλων και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την κα Αγγελη Καλλιρόη Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Κατοχής "Αλθαία" κα Γκασουκα Βασια.
 
Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο η κεντρική ομιλήτρια κα Μαρία Γκασούκα Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, που με την εξαιρετική και επίκαιρη εισήγησή της, καθήλωσε το παρευρισκόμενο κοινό.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βαρεμένος Γεώργιος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Διαμαντοπούλου Έφη, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κατοχής κ.Πλαστήρας Γιώργος, η πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Παπαδημητρίου Κασσιανή, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου κ. Πρασσάς Γεράσιμος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αστακού κ. Γριτσίπη Αρετή, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ξηρομέρου κα Τσόμπου Άρτεμις, ο π. Αναστάσιος Αγιου Δημητρίου Κατοχής, φορείς της τοπικής κοινωνίας, μέλη συλλογικοτήτων από την ευρύτερη περιοχή, παραγωγοί τοπικών προιόντων, ενεργοί πολίτες, εθελοντές και υποστηρίχθηκε από τους:
Σύλλογος Γυναικών Κατοχής Η Αλθαία
Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς Η Αγία Αγάθη
Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων Η Δήμητρα
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Αστακού
Σύλλογος Γυναικών Γαλατά Αρμονία
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάλοφος
Οικοτεχνία Λεμονοφάρμα Αστακός
Οινοποιείο Σωτηρίου Δημήτρης
A.Σ. Αχελώος Χορευτικό Τμήμα Κατοχής
Β' Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου Τσιάρας Αθανάσιος
Ελληνική Χειροποίητη Σοκολάτα Διαμαντοπούλου Χριστίνα
Κλαουδάτος ΣταύροςΤυροκομικά Προιόντα
Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού
ΣΑΩ Εμπορία νωπών ψαριών
Βιολογικά Προιόντα Βέργας Ξενάκη Άννα
Χορευτικό Τμήμα Γυναικών Κοινότητας Μάστρου
Μέλι Κατοχής Βαλασωτήρη Καλλιόπη
Πολιτιστικό & Αθλητικός Όμιλος Οινιάδες
Παραδοσιακά Προιόντα Γιάννα Διαμάντη
Παραδοσιακές Φορεσιές Πλακίδας Νίκος
Χειροποίητα εργόχειρα Τσιγαρίδα Δήμητρα
Βιολογικές εργασίες Ζαρκαδούλα Λαμπρινή
Παραδοσιακά Προιόντα Κάππα Σπυριδούλα
Εργα Τεχνης Σωτηρία Ρόμπολα
Όσπρια Όλγα Ρόμπολα
Oiniades running team
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κοινωνία ΦΑΟΣ Αιτωλικό
Χειροποίητες κατασκευές Χριστίνα Πλαστήρα
Χειροποίητα Έργα Τέχνης Λένα Βάνα Πεντάλοφος
Αγροτικός Συνεταιρισμός Δέλτα Αχελώου
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Σύλλογο Γυναικών Κατοχής "Η Αλθαία".
 
Μια εκδήλωση ουσίας, για έντονο προβληματισμό στη σύγχρονή μας κοινωνία διότι η βία στις μέρες μας εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, αλλά και υπερτοπικής εμβέλειας, με άξονα ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας που έδωσαν οι γυναίκες της περιοχής, οι οποίες παρακολούθησαν και υποστήριξαν έμπρακτα την εκδήλωση αυτή.
 
Η αντιμετώπισή της βίας κατά των Γυναικών, είναι ευθύνη όλων μας. Ας ενώσουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την βία, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να νιώθει ασφαλής και ελεύθερη. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ
 
 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο Κυριακάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού οι ενημερωτικές δράσεις στη Δυτική Ελλάδας για τη βία των ανηλίκων και το bullying

Πρόκειται για ενημερωτικές δράσεις στα Γυμνάσια της δυτικής Ελλάδας και στόχο έχουν την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των ανηλίκων