ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαθυστερεί η Γκάγκα το Αιμοδυναμικό στο Αγρίνιο – Έχει δευσμευτεί ο Πλεύρης γι’ αυτό… 

Καθυστερεί η Γκάγκα το Αιμοδυναμικό στο Αγρίνιο – Έχει δευσμευτεί ο Πλεύρης γι’ αυτό… 

Καθυστερεί η Γκάγκα το Αιμοδυναμικό στο Αγρίνιο – Έχει δευσμευτεί ο Πλεύρης γι’ αυτό… 

Η δέσμευση του Θ. Πλεύρη για Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει «κολλήσει» στην ΕΚΑΠΥ αρμοδιότητας της Μ. Γκάγκα

Σε εκκρεμότητα παραμένει η δέσμευση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει εκφράσει με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Καρδιολογική Κλινικής Γ. Αλμπάνη την πρόθεση να δημιουργήσει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Μαζί με τη Μονάδα Εμφραγμάτων που λειτουργεί ήδη εδώ και μερικούς μήνες και με το Εργαστήριο αυτό, θα αναβαθμιστούν συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία οι καρδιολογικές υπηρεσίες, καθώς πλέον θα είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ έχει κάνει ήδη την απαραίτητη προεργασία, με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο μιλώντας σε καρδιολογικό συνέδριο στο Αγρίνιο να κάνει γνωστό ότι ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας. Έκτοτε όμως ουδέν νεότερο…

Το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι τι είναι αυτό που καθυστερεί το να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού Υγείας, μια δέσμευση μάλιστα που είχε γίνει στην Αιτωλοακαρνανία, μιλώντας ο ίδιος ο Θ. Πλεύρης στο πλαίσιο του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, που είχε διοργανώσει η «Σ» το Μάιο του 2022. Η καθυστέρηση προκαλεί μάλιστα εντύπωση από τη στιγμή που το κόστος (περίπου 500.000 ευρώ) για την προμήθεια του εξοπλισμού είναι εξασφαλισμένο από πόρους της 6ης ΥΠΕ, ενώ μιλάμε για ένα αίτημα που δεν έρχεται μόνο από τους ανθρώπους του Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά και άλλους φορείς της περιοχής υγειονομικούς και μη, όπως ο Δήμος Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» το θέμα έχει «κολλήσει» το τελευταίο διάστημα στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), την αρμοδιότητα της οποίας έχει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Από τη στιγμή που η Μίνα Γκάγκα δια της ΕΚΑΠΥ δώσει το πράσινο φως, το μόνο που απομένει είναι να βγει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Μήπως λοιπόν η Μίνα Γκάγκα κωφεύει απέναντι σε αίτημα για τη δημιουργία μιας δομής, που θα προσθέσει στις παρερχόμενες υπηρεσίας υγείας και θα σώσει ζωές;

Υπάρχουν προσωπικό, χρήματα, χώροι, λείπει η βούληση…;

Το Νοσοκομείο Αγρινίου εν αντιθέσει με άλλα Νοσοκομεία στην Ελλάδα, που διαθέτουν τον εξοπλισμό Αιμοδυναμικού εργαστηρίου, διαθέτει δύο επεμβατικούς καρδιολόγους. Νοσοκομεία όπως ο Βόλος, η Λαμία, η Βέροια, τα Τρίκαλα, η Χίος απέκτησαν Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς αυτό να προβλέπεται στα οργανογράμματά τους και χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να διαθέτουν στη δύναμή τους επεμβατικούς καρδιολόγους. Παρ’ όλα αυτά λειτούργησαν Αιμοδυναμικά Εργαστήρια σε άλλα νοσοκομεία με μετακινήσεις επεμβατικών καρδιολόγων μέχρι που κάποια από αυτά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Στο Αγρίνιο, πέραν του Γ. Αλμπάνη και της κ. Κατσάνου, ένας από τους κορυφαίους επεμβατικούς καρδιολόγους και πρόεδρος της Ένωσης των Επεμβατικών Καρδιολόγων Ελλάδας, ο Αγρινιώτης Γιώργος Τριάντης, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως είναι πρόθυμος αφιλοκερδώς να συνδράμει στο «στήσιμο» του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Όταν λοιπόν υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν τα χρήματα για την προμήθεια εξοπλισμού, υπάρχουν οι χώροι για τη λειτουργία της νέας δομής, γιατί η ΕΚΑΠΥ και η Μίνα Γκάγκα καθυστερούν το αυτονόητο;

Το παράδειγμα της Μονάδας Εμφραγμάτων που λειτουργεί ήδη

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχει το αποδεδειγμένα επιτυχημένο παράδειγμα της λειτουργίας Μονάδας Εμφραγμάτων. Η Μονάδα αυτή, μέσα μόλις στο πρώτο δίμηνο της λειτουργίας της, έχει νοσηλεύσει περισσότερους από 50 ασθενείς με θνητότητα μικρότερη από 2%.

Όταν οι Ισχαιμικές Καρδιακές Παθήσεις παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου ασθενών παγκοσμίως και τα στοιχεία από τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα στο νομό είναι πολύ αυξημένη, με αποτέλεσμα ετησίως να διακομίζονται στην Πάτρα περίπου 600 οξέα στεφανιαία σύνδρομα, η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί και με τη λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ένα τέταρτο αυτών των περιστατικών αφορούν εμφράγματα του μυοκαρδίου, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε 90 λεπτά, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει, όταν ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί στην Πάτρα.

Με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λοιπόν θα σωθούν ζωές, αφού αντί να διακομίζονται τα περιστατικά εκτός Αιτωλοακαρνανίας θα αντιμετωπίζονται στο Αγρίνιο. Αυτό σημαίνει στην καρδιολογία, ότι λιγότεροι ασθενείς θα περιέλθουν στο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι επεμβατικοί καρδιολόγοι εξάλλου λένε ότι ο χρόνος σημαίνει μυοκάρδιο. Ένα Αιμοδυναμικό Εργαστήριο εκτός από ζωές, διασώσει και χρήματα για το σύστημα υγείας, αλλά και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Δηλαδή, εκτός από ιατρική και κοινωνική αναγκαιότητα, η λειτουργία του θα έχει και οικονομικό όφελος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Εθνική Δημιουργία στο Αγρίνιο: “Η τραγωδία στα Τέμπη έδειξε και πάλι τον μεγάλο ασθενή το Κράτος- Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος στις εκλογές”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ