ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΚαθολικό αίτημα των ΤΟΕΒ: Μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τη ΔΕΗ

Καθολικό αίτημα των ΤΟΕΒ: Μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τη ΔΕΗ

Καθολικό αίτημα των ΤΟΕΒ: Μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τη ΔΕΗ

Έκκληση από τον ΤΟΕΒ Παραβόλας για παρέμβαση της Πολιτείας

Μια πιο ευνοϊκή στάση από την πλευρά της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα περιμένουν να δουν χιλιάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το καλοκαίρι κύλησε ομαλά καθώς μέσω της δικαστικής οδού βρέθηκε η «συμβιβαστική» λύση, ώστε η ΔΕΗ να σηκώσει ξανά το διακόπτη και να δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, που βαρύνονται με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, με τον πάροχο να υποχρεώνεται από το Δικαστήριο να παρέχει ρεύμα στα αντλιοστάσια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΤΟΕΒ θα εξοφλούν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς.

Η ισχύς όμως της δικαστικής απόφασης πλησιάζει προς το τέλος της και καθώς το θέμα «ξεπαγώνει» οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ περιμένουν να δουν από την πλευρά της ΔΕΗ μια πιο συμβιβαστική στάση, καθώς αυτό που ζητούν είναι πιο ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών.  Στην κατεύθυνση αυτή όμως ζητείται από τους εκπροσώπους των αγροτών και η κυβερνητική παρέμβαση, ενδεχομένως και μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οριστική και δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΟΕΒ Παραβόλας, του οποίου οι οφειλές παρελθόντων ετών προς τη ΔΕΗ είναι της τάξης των 300.000 ευρώ. Ο ΤΟΕΒ Παραβόλας έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί στην εξόφληση των τρεχόντων υποχρεώσεων. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παραβόλας Χρήστος Σολτάτος μέσω της «Σ» απευθύνει διπλή έκκληση, αφ’ ενός προς τους αγρότες να εξοφλήσουν τα πάγια τέλη τους, αφ΄ετέρου προς τους εκπροσώπους της περιοχής και δη τους βουλευτές, προκειμένου με την παρέμβαση της Πολιτείας η ΔΕΗ να χαλαρώσει τη «θηλιά» μιας ρύθμισης, στην οποία δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν οι ΤΟΕΒ και γενικότερα οι αγρότες, που εσχάτως έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, του κύματος ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής κτλ.

«Εμείς ζητάμε μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση, που να μπορούμε να τη εξυπηρετήσουμε και πάγωμα των οφειλών καθώς είναι σε εξέλιξη η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΤΟΕΒ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από εκεί θα μπορέσει η ΔΕΗ να εισπράξει τα χρήματά της» αναφέρει ο Χρ. Σολτάτος ευχαριστώντας μέσω της «Σ» τον Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη για τη συμπαράστασή του προς τους ΤΟΕΒ και ζητώντας και από τους βουλευτές της περιοχής να επιδείξουν ανάλογο ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παραβόλας επισημαίνει τον κίνδυνο αν κοπεί ξανά το ρεύμα στα αντλιοστάσια οι περίπου 2.000 αγρότες – μέλη του ΤΟΕΒ να βρεθούν στο αέρα και τα αγροκτήματά τους να χάσουν την αξία τους και να μετατραπούν σε ξηρικά. Γι’ αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει και οι ίδιοι οι αγρότες παρά τις δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως πολλοί ΤΟΕΒ έτσι και ο ΤΟΕΒ Παραβόλας έχει τα τελευταία χρόνια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης όχι μόνο στο ζήτημα των οφειλών προς τη ΔΕΗ, αποπληρώνοντας μέρος της οφειλής, αλλά και σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα, ο ΤΟΕΒ Παραβόλας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι κτηματοκατάλογοι που είχαν αρκετά προβλήματα και λάθη και ήδη σε ποσοστό περίπου 30% η διαδικασία έχει προχωρήσει και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 65 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.628 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr