ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚατέληξε στο Νοσοκομείο του Πύργου 62χρονος από το Αγρίνιο

Κατέληξε στο Νοσοκομείο του Πύργου 62χρονος από το Αγρίνιο

Κατέληξε στο Νοσοκομείο του Πύργου 62χρονος από το Αγρίνιο

Είχε περιμένει τέσσερις μέρες να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ

Κατέληξε την Κυριακή 16/5 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου του Πύργου ένας 62χρονος από το Αγρίνιο.

Ο 62χρονος νοσηλευόταν το προηγούμενο διάστημα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου ως non covid ασθενής, όμως η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί, αλλά να παραμείνει εκτός ΜΕΘ, αφού η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε Μονάδα που νοσηλεύει ασθενείς με covid.

O 62χρονος παρέμεινε περίπου για τέσσερις ημέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ μέχρι που την περασμένη Παρασκευή με παρέμβαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη βρέθηκε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Πύργου. Ο 62χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου ωστόσο σχεδόν δύο 24ωρα μετά κατέληξε.

Η περίπτωση αυτή είναι μια από τις πολλές που αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στο σύστημα υγείας της χώρας μετατρέποντας ουσιαστικά τις περισσότερες δομές υγείας σε μονοθεματικές. Όμως με το συγκεκριμένο περιστατικό αναδείχθηκε -λαμβάνοντας υπ’όψιν και την σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας– και το γεγονός ότι η διαχείριση των ασθενών που βρίσκονται στην αναμονή για ένα κρεβάτι σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είναι πάντα η καλύτερη δυνατή και ενίοτε, όπως φαίνεται ότι συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζονται οι παρεμβάσεις διοικητικών ή άλλων παραγόντων. Παράλληλα, τέτοια σημαντικά προβλήματα επίσης συχνά αναδεικνύονται εκ των υστέρων ακόμη και από τους υγειονομικούς φορείς, με αποτέλεσμα ο γρίφος τέτοιων παθογενειών να παραμένει δυσεπίλυτος.

Με αφορμή περιστατικά όπως αυτό, όπου φυσικά τα μέσα ενημέρωσης ούτε αρμόδια είναι, ούτε μπορούν να ισχυριστούν το παραμικρό για τυχόν αιτιώδη σχέση που μπορούν να έχουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα υγείας με την κατάληξη των ασθενών, πρέπει αν μη τι άλλο οι αρμόδιοι να προβληματιστούν και επιτέλους να δώσουν λύσεις.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών για τη διαχείριση του non covid διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ στο Αγρίνιο

«Χρόνιες παθογένειες δημιουργούν ανάγκη παρεμβάσεων»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με την περίπτωση διασωληνωμένου, noncovid ασθενούς, ο οποίος για παρέμενε εκτός ΜΕΘ σε δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου για τέσσερις ημέρες.
Με ενέργειες του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, βρέθηκε κενή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, με τους νοσοκομειακούς ιατρούς να υπογραμμίζουν ότι «είναι προς τιμήν του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που όταν το πληροφορήθηκε, παρότι νύχτα, προσπάθησε και κατάφερε να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ και να αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο».

Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται συγκεκριμένες διαδικασίες στις οποίες δεν εμπλέκονται ο Διοικητής της ΥΠΕ ή αλλά πολιτικά πρόσωπα και καταλήγει ότι «δεν είναι προς τιμήν του Συστήματος Υγείας που ενώ διαθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών, χρόνιες παθογένειες, δημιουργούν ορισμένες φορές την ανάγκη παρεμβάσεων για την διακίνηση αυτών των ασθενών».

Στην ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ τα οποία αφορούσαν την διαχείριση ενός διασωληνωμένου, noncovidασθενούς, ο οποίος για τέταρτη μέρα παρέμενε εκτός ΜΕΘ σε δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοούσε το περιστατικό μιας και δεν φρόντισε κανένας από το νοσοκομείο να τον ενημερώσει και ότι μετά την γνώση που έλαβε  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητοποιήθηκε και σε λίγες ώρες βρέθηκε κενή κλίνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Πύργου όπου και μεταφέρθηκε ο εν λόγο ασθενής.

Επειδή από τα δημοσιεύματα μπαίνουν ερωτήματα που πιθανόν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε κάποια κενά και το νοσοκομείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων,  οφείλουμε ως γιατροί και αποκλειστικά υπεύθυνοι από την πολιτεία για την διακίνηση αυτών των ασθενών να δώσουμε ακριβή και ξεκάθαρη ενημέρωση-πληροφόρηση στους πολίτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το νοσοκομείο Αγρίνιου, όπως και πολλά αλλά νοσοκομεία, με απόφαση της πολιτείας έχει αναστείλει την πλειονότητα των υπηρεσιών του αφού έχουν κλείσει τόσο τα χειρουργεία του όσο και τα εξωτερικά του ιατρεία εδώ και 5 μήνες. Η μοναδική ΜΕΘ του νομού με τις 5 κλίνες που διαθέτει είναι αποκλειστικά για περίθαλψη ασθενών που νοσούν από την νόσο covid- 19.

Έτσι ήταν θέμα χρόνου να προκύψει περιστατικό που θα χρειαζόταν διασωλήνωση για κάποιο άλλο λόγο πέρα της νόσου covid -19. Σε αυτή τη περίπτωση οι υπεύθυνοι για αυτόν τον ασθενή ιατροί του νοσοκομείου μας, οι παθολόγοι στη προκειμένη περίπτωση, όπως όφειλαν έδωσαν τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ προκειμένου αυτό να αναλάβει την διακίνηση του περιστατικού σε κάποια κενή κλίνη εντατικής που θα βρεθεί στην επικράτεια και ανανέωναν το αίτημα καθημερινά. Στη λίστα δε που υπήρχε τη μέρα που δηλώθηκε το περιστατικό, την Δευτέρα 10 Μάη, ήταν 90 ασθενείς στην αναμονή για εύρεση κάποιας κλίνης σε ΜΕΘ. Εκεί τελειώνει και η δυνατότητα των γιατρών για διαχείριση του περιστατικού. Και αρχίζει το πολύ δύσκολο έργο τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε έναν ασθενή που χρήζει ΜΕΘ, εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή την διαδικασία δεν εμπλέκονται ο Διοικητής της ΥΠΕ ή αλλά πολιτικά πρόσωπα.

Αν κάτι έχει αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση στη διαχείρισης τέτοιων ασθενών και δεν το γνωρίζουμε καλό θα ήτανε να μας γίνει γνωστό με υπηρεσιακό τρόπο.

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι προς τιμήν του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που όταν το πληροφορήθηκε, παρότι νύχτα, προσπάθησε και κατάφερε να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ και να  αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο.

Όμως δεν είναι προς τιμήν του Συστήματος Υγείας που ενώ διαθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών, χρόνιες παθογένειες, δημιουργούν ορισμένες φορές την  ανάγκη παρεμβάσεων για την διακίνηση αυτών των ασθενών».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 114 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.812 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr