ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΚατεδαφίζονται 32 αυθαίρετα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Κατεδαφίζονται 32 αυθαίρετα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του λέει ναι στην αμετάκλητη κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στην λιμνοθάλασσα

 

Ιδιοκτήτες περισσότερων από 32 παράνομων εξοχικών κατοικιών που υπάρχουν στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου με παραλλαγή της αρχιτεκτονικής των «πελάδων» έχασαν την δικαστική διαμάχη και το ΣτΕ αποφάσισε την αμετάκλητη κατεδάφιση των κατοικιών τους.

 

 

Απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλα τα επιχειρήματα όλων όσων από την δεκαετία του 1970 και του 1980 άρχισαν να αυθαιρετούν και να κατασκευάζουν στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, στην περιοχή της Τουρλίδας, το Διόνι, τον Λούρο, κτίσματα τα οποία είναι παραλλαγή της αρχιτεκτονικής των «πελάδων», των παραδοσιακών δηλαδή πασσαλόκτιστων κτισμάτων που χρησιμοποιούνται από τους αλιείς της περιοχής. Η αρχιτεκτονική παραλλαγή στόχευε στην παραπλάνηση, αφού οι παράνομες εξοχικές κατοικίες διαφέρουν ελάχιστα εξωτερικά από τις αυθεντικές «πελάδες» και με την ομοιότητα αυτή θα καλυπτόταν η παρανομία.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση, μαζί με την εμπλοκή φορέων και την αδράνεια της πολιτείας, αποκάλυψε το 2009  Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από την οποία απομακρύνθηκαν αρκετά τοπικά στελέχη της τότε διοίκησης. Τότε, είχαν εκδοθεί ανεφάρμοστες αποφάσεις αλλά η ταραχή που είχε προκληθεί έφτασε ώστε το θέμα να πάρει την πορεία του με τα σημερινά αποτελέσματα.

Αρχικά, περισσότερες από 30 παράνομες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί ως παράνομες, από την Κτηματική Υπηρεσία, πρέπει πλέον να απομακρυνθούν από την λιμνοθάλασσα.

Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι να ενημερωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την κατεδάφιση, πότε θα οριστεί η ημερομηνία κατεδάφισης, ώστε οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας να υποδείξουν στους χειριστές των εκσκαφτικών μηχανημάτων ποιες κατασκευές με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά «πελάδων» πρέπει να κατεδαφιστούν.

 

Η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία είχε προχωρήσει την διαδικασία και είχε εκδώσει πρωτόκολλα, εφόσον το ΣτΕ αποφάσισε την αμετάκλητη κατεδάφιση πλέον δεν έχει άλλη αρμοδιότητα. Τα επόμενα βήματα μέχρι οι παράνομες κατασκευές στην λιμνοθάλασσα εξαφανιστούν είναι να δημοπρατηθεί το έργο, αφού συνταχθεί η μελέτη, η οποία θα προβλέπει πού θα αφεθούν τα μπάζα και πόσο θα κοστίσει η διαδικασία κατεδάφισης, για την οποία η αρμόδια υπηρεσία μια πρώτη εκτίμηση έχει ήδη κάνει.

Συνολικά, οι παράνομες εξοχικές κατοικίες που υπάρχουν στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι 1.200, ενώ μόνο στην Τουρλίδα εικάζεται ότι οι παράνομες οικίες είναι 300. Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο στην Ε.Ε αφού προβλέπεται ότι σε ζώνες αιγιαλού και παραλίας δεν πρέπει να υπάρχει οικιστική όχληση κάτι που δεν ισχύει σε περιοχές όπως στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και στην λίμνη της Καστοριάς και στις Πρέσπες. Με την απόφαση αυτή και σύμφωνα με τα δεδομένα της Κτηματικής Υπηρεσίας ανακύπτουν ερωτήματα όπως πως οι κατοικίες αυτέ ηλεκτροδοτήθηκαν και απέκτησαν και ύδρευση.

Η εξέλιξη αυτή παράλληλα αποτελεί δικαίωση και για τον άνθρωπο που ξεκίνησε και αποκάλυψε την υπόθεση αυτή, κ Δημήτρη Ντάουλα, ο οποίος έχει διατελέσει και Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου.

 

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr