ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΚαταστροφικός ο καταρροϊκός πυρετός

Καταστροφικός ο καταρροϊκός πυρετός

Συλλαλητήριο αύριο το πρωί στις 11:00 στην Αμφιλοχία από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Καταστροφικός ο καταρροϊκός πυρετός

Μεγάλες οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, οι κτηνοτρόφοι ζητούν ουσιαστική βοήθεια και αποζημιώσεις από την Πολιτεία – Εμφανίστηκαν και κρούσματα ευλογιάς στην Βόρεια Ελλάδα

 

Χειρότερη από την αρχική εκτίμηση και με πολύ περισσότερες διαστάσεις είναι η κατάσταση που έχει προκύψει από τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που «θερίζουν» τα κοπάδια των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανίας. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, τη μειωμένη παραγωγικότητα των ζώων που επιβιώνουν και το κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ η ασθένεια δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Δέκα κτηνίατροι σε όλο το νομό «τρέχουν» από χωριό σε χωριό και μαντρί σε μαντρί, ενώ την ίδια στιγμή, ρέματα και ποταμιές έχουν γεμίσει από κουφάρια ζώων, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι διστάζουν να δηλώσουν τους θανάτους για να μην απολέσουν επιδοτήσεις, αλλά και από τον φόβο των γαλακτοβιομηχανιών που αναζητούν αφορμή για να «ρίξουν» τις τιμές που αγοράζουν το γάλα.

 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει προγραμματίσει μεγάλη κινητοποίηση για αύριο το πρωί στις 11:00 στον κόμβο της Αμφιλοχίας, ζητώντας να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τον καταρροϊκό πυρετό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης, καλεί τους 20.000 κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μέρος. Η υπόσχεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για οικονομική ενίσχυση 5 εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά, «εξοργίζει» τους κτηνοτρόφους που πλέον μετρούν κατά χιλιάδες τις απώλειες στα ζώα τους και ζητούν όχι μόνο οικονομικές ενισχύσεις αλλά και ουσιαστική βοήθεια με τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία των άρρωστων ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής κάνουν λόγο για «πραγματική καταστροφή», βλέποντας καθημερινά τα ζώα τους να αφανίζονται από τον καταρροϊκό πυρετό και στην πνευμονοπάθεια στην οποία συνήθως οδηγεί. Σύμφωνα με τον κ. Κοτοπούλη, το ζωικό κεφάλαιο του νομού υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες υπολογίζει ότι οι απώλειες σε ζώα προσμετρούνται σε αρκετές χιλιάδες αποτελώντας πραγματικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους που έχουν να αντιμετωπίσουν την απώλεια εισοδήματος που αυτό συνεπάγεται.

Ο καταρροϊκός πυρετός δεν έχει πλήξει όμως μόνο την Αιτωλοακαρνανία, τον μεγαλύτερο κτηνοτροφικό νομό της χώρας, αλλά μετά τα πρώτα κρούσματα στην Πελοπόννησο έχει εξαπλωθεί πλέον ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα «χτύπησε» και την Κρήτη. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε σύνολο 12 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην Ελλάδα, οι απώλειες αγγίζουν ήδη τα 2 εκατομμύρια, αποτελώντας πραγματική «μάστιγα».

Παράλληλα όμως έχει κάνει την εμφάνισή της και η ευλογιά, ασθένεια πολύ χειρότερη από τον καταρροϊκό πυρετό. Μετά από κάποια αρχικά κρούσματα στον Έβρο, η ασθένεια έκανε πλέον και πιο νότια την εμφάνισή της. Όπως αναφέρει ο κ. Κοτοπούλης, σε περίπτωση που προσβληθεί έστω κι ένα ζώο από ευλογιά, θα πρέπει να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι και να μπει σε καραντίνα όλη η περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι αν η ευλογιά φτάσει στην Αιτωλοακαρνανία, θα κάνουμε λόγο για ολική καταστροφή της ζωικής παραγωγής.

Ο καταρροϊκός πυρετός όμως δεν είναι ανάμεσα στις ασθένειες τις οποίες καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ και με την αυριανή τους κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι του νομού ζητούν να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί από την ασθένεια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Πάνος Καλογιάννης, το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «εξοργίζει» τους παραγωγούς, αφού όπως λέει ο ίδιος «τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε μόνο για τον Έβρο».

Ταυτόχρονα όμως και με αφορμή το ξέσπασμα του καταρροϊκού πυρετού, έρχονται στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος της κτηνοτροφίας. Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας όλων των αγροτικών συλλόγων του νομού, θίγει το ζήτημα του μικρού αριθμού των κτηνιάτρων. Μόλις δέκα κτηνίατροι, όπως αναφέρει ο ίδιος, καλούνται να μεριμνήσουν για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. «Μοιρασμένοι» ανάμεσα σε διοικητικές εργασίες και μετακινούμενοι από χωριό σε χωριό και μονάδα σε μονάδα, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απανωτές κλήσεις για καταγραφή των απωλειών.

Από την άλλη όμως, ήρθε στην επιφάνεια και η τραγική κατάσταση με τα ρέματα και τις ποταμιές που έχουν γεμίσει από κουφάρια ψόφιων ζώων, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης. Αιτία του φαινομένου αυτού είναι από τη μία ο φόβος των κτηνοτρόφων να μην οδηγηθούν σε απώλειες επιδοτήσεων αλλά και για το φόβο…. των γαλακτοβιομηχανιών. Όπως μας ενημέρωσε τόσο ο κ. Καλογιάννης όσο και ο κ. Κοτοπούλης, πολλές φορές οι γαλακτοβιομηχανίες αναζητούν αφορμή για να ρίξουν την τιμή που αγοράζουν το γάλα, και η επιδημία συνιστά μια καλή ευκαιρία για να πετύχουν καλύτερες τιμές για τις ίδιες.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι στην περίπτωση που ένα ζώο καταφέρει να επιβιώσει από τον καταρροϊκό πυρετό, η πιθανότητα είναι γύρω στο 10%, τότε τόσο το κρέας του όσο το γάλα του μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Καθώς όμως πρόκειται για ιδιαίτερα βαριά ασθένεια τα αιγοπρόβατα που επιβιώνουν είναι καχεκτικά και δύσκολα μπορούν να παράγουν αρκετή ποσότητα γάλακτος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι κτηνοτρόφοι σκοπεύουν να ζητήσουν αποζημιώσεις και για τα αιγοπρόβατα που έχουν ασθενήσει αλλά δεν έχουν ψοφήσει.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες από κτηνιάτρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε όλους τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας με σημαντική συμμετοχή. Η ενημέρωση όμως δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο είχε τόσο μεγάλη έξαρση, και οι κτηνοτρόφοι ζητούν ψεκασμούς από την Περιφέρεια και τους Δήμους, με την βοήθεια πάντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων που απαιτούνται για την θεραπεία των ζώων. Πρόσφατα, το υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μια κάποια αποζημίωση για το κόστος των φαρμάκων, χωρίς όμως να παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα δοθούν τα χρήματα στους παραγωγούς. «Θα μπορούσαν έστω να μας βοηθήσουν με χορήγηση ζωοτροφών», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος εκφράζει φόβο ότι ο καταρροϊκός αποτελεί μια νέα πληγή για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι «δεν θα μπορέσουν πάλι να ξανασηκώσουν οικονομικά το κεφάλι».

Από πλευράς του ο κ. Κοτοπούλης επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία για την ελλιπή αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τα κρίσιμα πρώτα στάδια, όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε κοπάδια της ανατολικής Πελοποννήσου τον περασμένο Απρίλιο. Από τη στιγμή που δεν έγιναν τότε οι απαιτούμενοι ψεκασμοί όπως έπρεπε, η ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα σηματοδοτώντας τεράστιες απώλειες σε αριθμό ζώων.

Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την αυριανή κινητοποίηση, ήδη από εχθές αυτοκίνητο της Ομοσπονδίας αλλά και αυτοκίνητο του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας θα καλούν με μεγάφωνα τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Πέρα όμως από το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού και της αντιμετώπισής του, οι κτηνοτρόφοι του νομού θέτουν και κάποια άλλα αιτήματα, η άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων για τα βοσκοτόπια, η μείωση του κόστους παραγωγής με καλύτερες τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο, φθηνότερες ζωοτροφές και καλύτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Παράλληλα όμως, ο κ. Κοτοπούλης φέρνει στην επιφάνεια και το ζήτημα με τον ειδικό οργανισμό ο οποίος συστήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με σκοπό να εισπράττει τις οφειλές των αγροτοκτηνοτρόφων προς ΟΓΑ, εφορίες και άλλους φορείς, παρακρατώντας τους χρήματα από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Αν και κάτι τέτοιο είναι παράνομο και από τν κοινοτική νομοθεσία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να βρει μια «φόρμουλα νομιμότητας» και αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να καθυστερήσει η επίδοση των φετινών αποζημιώσεων. Για να «λειτουργήσει» το σύστημα αυτό, έχει ήδη συσταθεί ένας «ενδιάμεσος» λογαριασμός ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους δικαιούχους, στον οποίο θα γίνονται οι παρακρατήσεις. «Εμείς είμαστε ενάντιοι σε αυτή την πρακτική, την καταγγέλλουμε και ζητάμε οι ενισχύσεις να δίνονται απευθείας στους δικαιούχους», συνεχίζει ο ίδιος.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr