ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚαταναλωτικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

Καταναλωτικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Καταναλωτικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

Γ. Λεχουρίτης: «Να αποφεύγουν το συνωστισμό γιατί υπάρχει κίνδυνος κλοπής»

 

Τα Χριστούγεννα αποτελούν ίσως την πιο πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου. Το γιορτινό κλίμα, τα φωτάκια στους δρόμους, τα καταστήματα με το Χριστουγεννιάτικο εμπόρευμα και γενικά το έθιμο της ανταλλαγής των δώρων, είναι κάποια από τα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν διαχρονικά.

Έτσι και στο Αγρίνιο όπως στα περισσότερα μέρη του κόσμου, πολλά καταστήματα σημειώνουν μεγαλύτερα κέρδη τα Χριστούγεννα ίσως από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Τι πρέπει όμως να προσέξουν οι καταναλωτές, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις την εποχή των Χριστουγέννων;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στη «Σ» για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

«Εμείς συστήνουμε στους καταναλωτές να αγοράζουν αφού πρώτα κάνουν έρευνα αγοράς. Να προσέξουν αν ένα προϊόν που βρίσκουν σε μεγάλο κατάστημα σε κεντρικό σημείο της πόλης μπορούν να το προμηθευτούν σε καλύτερη τιμή από κάποιο συνοικιακό κατάστημα. Αυτό συνήθως γίνεται σε μεγαλύτερες πόλεις από το Αγρίνιο όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ η τιμή του μπορεί να είναι μέχρι και 70% χαμηλότερη σε σχέση με το κεντρικό κατάστημα.

Δεν πρέπει να αγοράζουν προϊόντα από πλανόδιους μικροπωλητές, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται κυρίως τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια, τα οποία απευθύνονται σε μικρά παιδιά, δηλαδή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτά πρέπει να αγοράζονται από επώνυμα καταστήματα. Προσοχή πρέπει να υπάρχει και με τα γλυκίσματα, τα οποία πωλούνται τη συγκεκριμένη εποχή από πολλά καταστήματα σε διαφορετικές τιμές.

Τα κρέατα ευτυχώς για την πόλη του Αγρινίου πωλούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, δηλαδή κρεοπωλεία, όπου υπάρχει μία σχέση καταναλωτή και επιχειρηματία που δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο της Βαρβακείου αγοράς στην Αθήνα. Ο επαρχιώτης καταναλωτής μπορεί να κάνει καλύτερες, προσεκτικότερες και πιο επιλεκτικές αγορές απ΄ ότι στις μεγαλουπόλεις.

Να αποφεύγουν το συνωστισμό γιατί υπάρχει κίνδυνος κλοπής από διάφορους που χρησιμοποιώντας τον κόσμο κάνουν Χριστούγεννα κλέβοντας πορτοφόλια. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Οι αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας είναι χρήματα μετρητοίς, τα οποία κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν με μεγάλες προσαυξήσεις της τάξης του 20%. Όταν κάνουν σωστή χρήση της πιστωτικής κάρτας μπορεί όντως να τους συμφέρουν κάποιες προσφορές που δίνονται κατά περιόδους, αλλά αυτό θέλει μέτρο και όχι αλόγιστη χρήση».

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr