ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚαταλήψεις με φόντο τις εκλογές εκπαιδευτικών

Καταλήψεις με φόντο τις εκλογές εκπαιδευτικών

Χωρίς μαθητές αρκετά “υπό κατάληψη”σχολεία στο Αγρίνιο

Καταλήψεις με φόντο τις εκλογές εκπαιδευτικών

Σήμερα η ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Συνεχίζεται το κύμα καταλήψεων από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ολόκληρη την χώρα με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για το νέο Λύκειο, την “τράπεζα θεμάτων” αλλά και την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση επισημαίνοντας ότι οι εξετάσεις πρέπει να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα. O υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο στη Βουλή τη Δευτέρα για περίπου 500 σχολεία σε όλη τη χώρα που τελούν υπό κατάληψη, ενώ «έδειξε» τον νόμο που προβλέπει αναπλήρωση «χαμένων» διδακτικών ωρών με περικοπή εκδρομών και μαθήματα στις αργίες, ακόμη και τα Σάββατα. Σε επικοινωνία της εφημερίδας “Σ” με τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Παπαθανασίου σχετικά με τις καταλήψεις, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την λήξη τους εντός της εβδομάδας. Σε ερώτηση σχετικά με τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο κ.Παπαθανασίου μας ενημέρωσε πως “είναι 13 σχολεία σε σχέση με τα 27 που είχαν κατάληψη τη Δευτέρα” και ανέφερε πως “σήμερα Τετάρτη πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των καθηγητών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”. Χθες με εγκύκλιο, που εξέδωσε προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων για τις καταλήψεις στα σχολεία, ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική τους λειτουργία.
Οι καταλήψεις σχολείων στη Δυτική Ελλάδα αφορούν 15 σχολεία στην Αχαΐα και 20 στην Ηλεία. Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός πως οι “καταλήψεις” σε αρκετά σχολεία στο Αγρίνιο γίνονται χωρίς την παρουσία μαθητών καθώς οι ίδιοι απουσίαζαν, έχοντας την πόρτα του σχολείου κλειδωμένη. Η φωτογραφία είναι ενδεικτική από το 3ο Λύκειο Αγρινίου με το λουκέτο στην πόρτα να θυμίζει ότι χάθηκε άλλη μια σχολική μέρα. Μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook, οι μαθητές έχουν αναρτήσει λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, καθώς και κείμενα με τα οποία εξηγούν τις θέσεις τους.
«Όμως η πολιτεία αντί να μας βοηθήσει, βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές. Ίσως να μη μας θέλει όλους μορφωμένους. Έρχεται το νέο σύστημα του λυκείου με την τράπεζα θεμάτων. Το σύστημα αυτό κάθε άλλο παρά αναπτύσσει την κριτική σκέψη μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχολείου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο. Το προεδρικό Διάταγμα αναφέρει πως σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.
Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα. Ένα άλλο θέμα αφορά τα προβλήματα στην δημόσια εκπαίδευση που ζητούν λύσεις και για το λόγο αυτό σήμερα διεξάγονται οι εκλογές των εκπαιδευτικών, με το δικαίωμα του εκλέγειν να έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί, διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις, της δημόσιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδιώκουν με ψηφοφορία την εκπροσώπηση στην ΕΛΜΕ από τα περιφερειακά συμβούλια καθώς και την άσκηση πολιτικής που μπορεί να δώσει λύσεις, μεταφέροντας τα “φλέγοντα” αιτήματα που αφορούν την παιδεία. Η ψηφοφορία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, σε 5 εκλογικά κέντρα ανά περιοχή. Δύο εξ`αυτών θα είναι στο Αγρίνιο, 1 στην Αμφιλοχία, ένα στο Μεσολόγγι και ένα στην Ναύπακτο.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr