ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. για καπνιστές – Ενημερωτική καμπάνια από τον Δήμο Αγρινίου

Καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. για καπνιστές – Ενημερωτική καμπάνια από τον Δήμο Αγρινίου

Καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. για καπνιστές – Ενημερωτική καμπάνια από τον Δήμο Αγρινίου

Τι δηλώνει στη «Σ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης

Λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το ΠΑΣΚΕΔΙ, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, που αριθμεί περί τα 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η πρόεδρος του Σωματείου Νίκη Κωνσταντίνου τόνισε σε συνέντευξή της: «Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000 – 300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι «παίρνω και φεύγω» το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει ότι ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές. «Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει;» αναρωτιέται η ίδια.

Στο Αγρίνιο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Βασίλης Φωτάκης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε για το θέμα: «Από την δημοτική αστυνομία στον Δήμο Αγρινίου γίνονταν έλεγχοι, αλλά πάντα η υπηρεσία έφτανε μέχρι το σημείο των συστάσεων και των προαπαιτούμενων του νόμου, την ειδική σήμανση, το τασάκι κλπ. Το αν καπνίζουμε είναι προσωπική υπόθεση, το που καπνίζουμε όμως είναι άλλη υπόθεση και σχετίζεται με τις συνθήκες υγιεινής κ.ά. Το κάπνισμα είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ως Δήμος Αγρινίου θεωρούμε πως έτσι πρέπει να το εκλαμβάνουμε και όχι ως εισπρακτικό μέτρο, συνεπώς, επιθυμούμε να τηρηθεί ο νόμος και κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Έρευνα έδειξε ότι στο «κομμάτι» των νέων αυξήθηκαν οι ατμιστές. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να ενημερώσουμε όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν είναι ωραίο να είναι στοιβαγμένοι έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άτομα κάθε ηλικίας για ένα τσιγάρο, άρα πρέπει να βοηθηθούν, όπως πρέπει να βοηθηθούν πιστεύω και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έριξαν πολλά λεφτά βάσει νόμιμων διαδικασιών και τώρα να τους ζητάς από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν τα πάντα. Πιστεύω ότι θα εξεταστούν τα ζητήματα αυτά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς σκοπεύουμε να διοργανώσουμε ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αγρινίου, Βασίλης Φωτάκης

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» τη Δευτέρα, το πρωί, η τοπική Αστυνομία δέχθηκε καταγγελίες πολιτών για μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κλήθηκε να τις εξετάσει.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγρινίου: «Ναι σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι σε ιδιώτες»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr