ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΚαταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου: Διατάχθηκε η ΕΔΕ, αλλά…

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου: Διατάχθηκε η ΕΔΕ, αλλά…

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου: Διατάχθηκε η ΕΔΕ, αλλά…

Σε καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, σύμφωνα με το δημοσίευμα της οποίας διατάχθηκε η ΕΔΕ, αλλά…  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται τις καταγγελίες επικαλούμενο τον τραυματισμό ενός εκ των αστυνομικών. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένας τροχονομικός έλεγχος έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου πριν από ένα μήνα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο έξω από το σχολείο με αστυνομικούς της Τροχαίας και δύο 18χρονους.

Σύμφωνα με όλα καταγγέλθηκαν από τη μαθητική κοινότητα οι αστυνομικοί φέρονται να χρησιμοποίησαν βία σε βάρος μαθητή.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε και από άλλους φορείς της περιοχής, αλλά και από κομματικούς σχηματισμούς, όπως η ΚΝΕ, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στη βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Απαντώντας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκε ο «Συνήγορος του Πολίτη», ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Ωστόσο το Υπουργείο στην απάντησή του και από την περιγραφή του συμβάντος φαίνεται να αρνείται τις καταγγελίες σημειώνοντας ότι ο 18χρονος διέκοψε και παρεμπόδισε αναίτια τον τροχονομικό έλεγχο εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς.

«Παρά τις συστάσεις  να απομακρυνθεί, δεν συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση και προκαλώντας τον τραυματισμό ενός εκ των αστυνομικών» αναφέρει ακόμη το Υπουργείο.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη:

Την 04-04-2022, στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου που πραγματοποίησαν -2- αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Τμήματος Τροχαίας Μεσολογγίου, σε μοτοσικλέτα πλησίον του ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός αυτής (μαθητής, ηλικίας 18 ετών) στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατά τη διάρκεια του ως άνω ελέγχου, προσέγγισε το σημείο έτερο άτομο (ηλικίας 18 ετών), το οποίο διέκοψε και παρεμπόδισε αναίτια αυτόν, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς.

Παρά τις συστάσεις τους να απομακρυνθεί, ο προαναφερόμενος δεν συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση και προκαλώντας τον τραυματισμό ενός εκ των αστυνομικών.

Για το ανωτέρω συμβάν, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Μεσολογγίου, όπου σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία. Παράλληλα δε, εγχείρισε έγκληση – μήνυση σε βάρος των αστυνομικών.

Περαιτέρω, το Α.Τ. επιλήφθηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες, με παράλληλη ενημέρωση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε αρμοδίως.

Υπογραμμίζεται δε ότι πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης των καθηκόντων του ένστολου προσωπικού, αποτελεί η απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση της θεμελιώδους αρχής της νομιμότητας, από την οποία και εκπορεύονται οι ενέργειες των κρατικών οργάνων.

Τα ζητήματα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και της συμπεριφοράς των αστυνομικών προς τους πολίτες είναι, χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης, πρωταρχικής σημασίας για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο, με σχετικές διαταγές του προς τις περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, έχει αναδείξει, στο ανθρώπινο δυναμικό του, την αναγκαιότητα για τον απόλυτο σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών, των ατομικών τους ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά και της ίσης μεταχείρισης, χωρίς φυλετικές, εθνοτικές ή άλλες διακρίσεις, σύμφωνα με το εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Στις προτεραιότητές μας εντάσσεται -μεταξύ άλλων- ο έλεγχος κάθε παράνομης, αντικανονικής ή απρεπούς συμπεριφοράς αστυνομικών, τόσο κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όσο κι εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, ο οποίος επιτυγχάνεται με την ανελλιπή παρακολούθηση όλων των ανά την επικράτεια περιστατικών, αλλά και καταγγελιών ή πληροφοριών, εκδίδοντας σε συντρέχουσα περίπτωση ανάλογες διαταγές.

Εξάλλου, η προάσπιση του κύρους των Θεσμών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, υπαγορεύει, πρωτίστως, την εσωτερική διερεύνηση κάθε υπόνοιας παραβατικής συμπεριφοράς, εκ μέρους του προσωπικού της, υπό την εγγύηση των διατάξεων της διοικητικής και πειθαρχικής νομοθεσίας [π.δ. 120/2008 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 182)].

Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση από πειθαρχικής πλευράς της ανωτέρω υπόθεσης και τον καταλογισμό, σε συντρέχουσα περίπτωση, ανάλογων ευθυνών, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκε -για τις δικές της κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες- η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή του 60% όλων των επιβαρύνσεων στο ρεύμα – Αναστέλλεται από τον Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr