ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΚαταδιώχθηκαν λαθροθήρες στη Θολή – Απειλή η λαθροθηρία για τη ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Καταδιώχθηκαν λαθροθήρες στη Θολή – Απειλή η λαθροθηρία για τη ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Καταδιώχθηκαν λαθροθήρες στη Θολή – Απειλή η λαθροθηρία για τη ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Oμάδα κυνηγών να θηρεύει σε επιτρεπόμενη περιοχή θήρας (Θολή) με την χρήση όμως πλωτών μέσων και ομοιωμάτων που απαγορεύεται αυστηρά από την κυνηγετική διάταξη, εντοπίστηκε σε τακτική περιπολία κλιμακίου εποπτείας – φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (φωτ.) το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άμεσα κλήθηκε ο θηροφύλακας της περιοχής καθώς και το πλωτό μέσο της Μονάδας για την καταδίωξη των λαθροκυνηγών. Η σύλληψή τους δεν κατέστη εφικτή παρόλη την χρήση της γαϊτας καθώς ανέπτυξαν ταχύτητα με το δικό τους μηχανοκίνητο πλωτό μέσο και διέφυγαν από την περιοχή Χόχλια. Κατασχέθηκαν παρόλα ταύτα τα ομοιώματα πτηνών που χρησιμοποιούνται ως μέσα προσέλκυσης των θηραμάτων καθώς και μια πυροβολημένη Χουλιαρόπαπια (φετινή θηλυκή) ενώ ο θηροφύλακας που διαθέτει την ιδιότητα προανακριτικού υπαλλήλου κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.

Η περιοχή που εντοπίστηκε το φαινόμενο της λαθροθηρίας ανήκει σε Περιοχή Φύσης 1 του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού ( ΚΥΑ 22306), σε περιοχή της  σύμβασης Ramsar όσο και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2310015 και Ειδική Ζώνη Διατήρησης ( ΕΖΔ) GR 2310001 του δικτύου Natura 2000.

Το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα η λαθροθηρία αποτελεί σημαντική αιτία απειλής για την ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και γι’ αυτό η Μονάδα Διαχείρισης επανέρχεται με δελτία τύπου επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει πολίτες και κυνηγούς στην κατεύθυνση προστασίας των ειδών ορνιθοπανίδας που προστατεύονται από εθνικούς νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες. Επίσης με επιστολές του προς αρμόδιες υπηρεσίες εφιστά τον κίνδυνο και επιδιώκει συνεργασίες και συνέργειες με μεικτά κλιμάκια για την πάταξη της λαθροθηρίας. Η κυνηγητική παιδεία παραμένει ζητούμενο καθώς η έκδοση κυνηγητικής άδειας δεν διασφαλίζει από μόνη της την σύννομη συμπεριφορά του κυνηγού.

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι – Πάνω από 50% προμηνύονται οι ελλείψεις σε γάλα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ