ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαπναποθήκες Ηλίου: Κοιτάζοντάς τες να πέφτουν

Καπναποθήκες Ηλίου: Κοιτάζοντάς τες να πέφτουν

Καπναποθήκες Ηλίου: Κοιτάζοντάς τες να πέφτουν

Καπναποθήκες Ηλίου: Κοιτάζοντάς τες να πέφτουν  

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι το Υπουργείο Πολιτισμού με μια ακατανόητη απόφαση δεν ενέκρινε την καθαίρεση του ήδη μισογκεμισμένου ανατολικού τοίχου

Από τύχη η νέα κατάρρευση του κτιρίου δεν είχε θύματα

Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια, ήταν το μοναδικό «θύμα» της νέας κατάρρευσης τμήματος των Καπναποθηκών Ηλιού, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, ως συνέπεια των εντόνων βροχοπτώσεων.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αλλά αυτό οφείλεται καθαρά σε τύχη, αφού η συστηματική εγκατάλειψη του χαρακτηρισμένου από το 2002 ως επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε και μια τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι τo Σεπτέμβριο του 2020 ξανά είχε καταρρεύσει τμήμα της οροφής του ιστορικού κτιρίου. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στο κτίριο δεν έχει γίνει καμία σωστική παρέμβαση εδώ και 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που χαρακτηρίστηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο, το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις το περασμένο καλοκαίρι με μια ακατανόητη απόφαση έδωσε συνέχεια στον παραλογισμό…

Το πόρισμα και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων έφεραν μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίθηκε η καθαίρεση του ανατολικού τοίχου του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού.

Αντίθετα το Υπουργείο Πολιτισμού τάσσεται όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».

Πρόκειται βεβαίως για μια αντίληψη που συχνά διατρέχει τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, μια εμμονική αντίληψη στην απόλυτη διατήρηση των μνημείων, που εντάσσονται σε ένα ειδικό καθεστώς, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση για τις διατηρητέες Καπναποθήκες Ηλιού, δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος ιδιοκτήτης προκειμένου, να συντηρήσει το κτίριο.

Αυτή τη… σκληρή πραγματικότητα συστηματικά το Υπουργείο Πολιτισμού την παρέβλεπε… Έτσι φτάνουμε στο σημείο του απόλυτου παραλογισμού να έχουμε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και εντούτοις το Υπουργείο Πολιτισμού να «διαβλέπει» τη μελλοντική αποκατάστασή του, όταν για κάτι τέτοιο στη τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα το κτίριο απαιτούνται δεκάδες εκατομμυρίων…. και όταν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του κτιρίου…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου τον περασμένο Αύγουστο είχε ειπωθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πως προτίθεται να κατατεθεί ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που δεν εγκρίνει την καθαίρεση του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού.

Υπενθυμίζεται αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου πως το Διοικητικό Εφετείο Πατρών δεν συμφώνησε με τη διάλυση του Ιδρύματος που προβλέπονταν από τη διαθήκη Ηλιού και έχει υποδείξει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα πρέπει να συνταχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Δημοτική Αρχή για τις Καπναποθήκες Ηλιού: 

«Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό…»

Σχετικά με την κατάρρευση τμήματος των Αποθηκών Ηλιού ο Δήμος Αγρινίου, με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:
Η βούληση της Δημοτικής Αρχής έχει επανειλημμένα εκφραστεί δημόσια αλλά και στους αρμόδιους φορείς. Η κατάσταση του κτιρίου τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Αγρινίου προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητά του. Έγκαιρα ζητήθηκε η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την τύχη των Καπναποθηκών Ηλιού.

Επιπλέον, ζητήθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, να λάβουν μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του κτιρίου.

Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό με τα σημερινά αποτελέσματα. Το κτίριο πρέπει άμεσα να περιέλθει στον Δήμο Αγρινίου πριν κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν επιτέλους την έγκριση για να κατεδαφιστεί το κτίριο.

Ολιγωρία της δημοτικής αρχής βλέπει το «Αγρίνιο Μπορείς»

«Δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί έγκριση για να κατεδαφιστεί το κτίριο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που πρέπει να γίνει ξεχωριστά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς» και προσθέτει πως «μέχρι να λυθεί το θέμα, ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να προστατεύσει την σωματική ακεραιότητα των πολιτών που κινδυνεύει από το ετοιμόρροπο κτίριο».

Επίσης επισημαίνονται την «ολιγωρία που επέδειξε η δημοτική αρχή», το «Αγρίνιο Μπορείς» σημειώνει ακόμη:

«Η κατάσταση του κτιρίου(ετοιμόρροπο) και η περσινή υποχώρηση τμήματος των καπναποθηκών έπρεπε να είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της. Αναρωτιόμαστε, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής, γιατί δεν πήρε τα στοιχειώδη μέτρα, τοποθετώντας τουλάχιστον ένα περίφραγμα σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι προσβάσιμος ο χώρος. Θα μπορούσε, ακόμη, να έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όπως είχε συμβεί στο παρελθόν».

Παράλληλα και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γ. Καραμητσόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε» από την προηγούμενη κατάρρευση τμήματος του κτιρίου απευθύνει «ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμοδίους φορείς να ενεργήσουν άμεσα ώστε μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα όλων».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 70 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 5.736 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr