ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΚαπναποθήκες Ηλιού: Κατεδαφίστε τις τώρα!

Καπναποθήκες Ηλιού: Κατεδαφίστε τις τώρα!

Καπναποθήκες Ηλιού: Κατεδαφίστε τις τώρα!

Από το 2002 (!) είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο το κτίριο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα…

Στην επόμενη κατάρρευση θα είμαστε το ίδιο τυχεροί να μην υπάρξουν θύματα;

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ένα ακόμη τμήμα της στέγης του ιστορικού, αλλά ετοιμόρροπου, κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο κατέρρευσε χθες το πρωί. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό με τη στέγη του κτιρίου τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ευτύχημα ήταν ότι δεν κινδύνευσε κανείς, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα της οροφής κατέρρευσε προς την εσωτερική πλευρά του κτιρίου. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας απέκλεισαν το συγκεκριμένο τμήμα της οδού Μεσολογγίου μπροστά από το υπό κατάρρευση κτίριο και ταυτόχρονα ειδοποίησαν όσους είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους εκατέρωθεν του δρόμου να τα απομακρύνουν.

Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για την κατάσταση του κτιρίου, αφού το τμήμα της στέγης, που κατέρρευσε βρίσκεται στην πλευρά (στη γωνία) του κτιρίου επί της διασταύρωσης της οδού Μεσολογγίου με τις οδού Σαγιώργη και Παπαϊωάννου και έχει ουσιαστικά καταρρεύσει πάνω στον τοίχο του κτιρίου επί της οδού Μεσολογγίου. Εξ’ αυτού εκφράζονται φόβοι για γενικότερη κατάρρευση στο συγκεκριμένο τμήμα του κτιρίου. Και την επόμενη φορά, που θα καταρρεύσει κάποια τμήμα του κτιρίου είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει η ίδια τύχη και να μην κινδυνεύσει κανείς…

Η επικινδυνότητα του κτιρίου τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει αρκετά την τοπική κοινωνία, αφού -κακά τα ψέματα- η οποιαδήποτε συζήτηση περί αξιοποίησης – ανακατασκευής του διατηρητέου κτιρίου είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια επί της ουσίας ανεδαφική, μιας και το κτίριο έχει καταρρεύσει σχεδόν κατά το ήμισυ. Για παράδειγμα, από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας έχοντας διαπιστωθεί πως το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες τόσο σε φέροντα, όσο και σε μη φέροντα στοιχεία, έχει προταθεί η Προσφυγή στην Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδος (ΕΕΟΔΕ). Εντωμεταξύ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ» μέσα από έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού το κτίριο των Καπναποθηκών Ηλιού χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το 2002 (!) ως επικινδύνως ετοιμόρροπο από την τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, ούτε εργασίες για την υποστήλωσή του και την άρση της επικινδυνότητάς του έγιναν ποτέ, ούτε φυσικά κατεδαφίστηκε το κτίριο.

Η… σκληρή πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι επί σχεδόν 20 χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να ληφθούν μέτρα για το επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίριο. Και είμαστε τυχεροί –για πόσο ακόμη όμως;- που δεν έχουν υπάρξει θύματα από τις κατά καιρούς καταρρεύσεις επιμέρους μερών του κτιρίου.

Εκκρεμεί το Δικαστήριο για την επίλυση του ιδιοκτησιακού

Ο δήμος Αγρινίου πάντως έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να λυθεί επιτέλους το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Καπναποθηκών Ηλιού. Ως γνωστόν η διαθήκη του Ηλία Ηλιού προέβλεπε την ίδρυση ενός ιδρύματος, που μεταξύ άλλων θα διαχειρίζονταν και το κτίριο των Καπναποθηκών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν συστάθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν βρέθηκε το μέλος του Ιδρύματος, που βάσει της διαθήκης Ηλιού θα υποδεικνύονταν από την Τεκτονική Στοά Αγρινίου (μέλος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Ηλιού). Έτσι λοιπόν έχει ζητηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων να προσφύγουν στο Εφετείο την αλλαγή σκοπού του Ιδρύματος ή και την λύση του Ιδρύματος. Το Δικαστήριο που λύσει το ζήτημα εκκρεμεί ακόμη όμως…

Μολαταύτα η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι κάτι που δεν μπορεί να περιμένει άλλο… Και επ’ ουδενί δεν μπορεί να περιμένει το Δικαστήριο που θα λύσει το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Είναι προφανές ότι Ίδρυμα δεν υπάρχει, αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος «ιδιοκτήτης» του κτιρίου αυτός είναι το κράτος -εξάλλου ο Δήμος Αγρινίου έχει στο παρελθόν καταδικαστεί για την «αυθαίρετη» χρήση του κτηρίου που δεν του ανήκε- και είναι πια επιτακτική το θέμα να διευθετηθεί με το μοναδικό πρόσφορο τρόπο που υπάρχει και αυτός δεν είναι άλλος (δυστυχώς πια) από την κατεδάφιση του κτιρίου. Έτσι και το ζήτημα της επικινδυνότητας θα λυθεί και η συγκεκριμένη πυκνοκατοικημένη περιοχή πέριξ της οδού Μεσολογγίου θα μπορούσε να αποκτήσει ένα κοινόχρηστο χώρο έτοιμο προς οιαδήποτε χρήση κοινής ωφέλειας.

Εφημερίδα Συνείδηση

Τρεις ΕΝΦΙΑ το χρόνο το… χαμένο ΦΠΑ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr