ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαπναποθήκες Ηλιού – Γ. Παπαναστασίου: «Ελπίζω να επικρατήσει η λογική με την νέα αίτηση θεραπείας»

Καπναποθήκες Ηλιού – Γ. Παπαναστασίου: «Ελπίζω να επικρατήσει η λογική με την νέα αίτηση θεραπείας»

Καπναποθήκες Ηλιού – Γ. Παπαναστασίου: «Ελπίζω να επικρατήσει η λογική με την νέα αίτηση θεραπείας»

«Ελπίζω να επικρατήσει η λογική με την νέα αίτηση θεραπείας» δηλώνει ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου για τις Καπναποθήκες Ηλιού στην εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρεται αναλυτικά στην τρέλα με το ερείπιο των αποθηκών Ηλιού που δεν κατεδαφίζονται παρά… μερικώς και με τα χέρια!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά από μια ανάρτηση του υπεύθυνου του τομέα πολιτισμού στο δήμο Αγρινίου, Γιώργου Καραμητσόπουλου, αναθερμάνθηκε το ζήτημα των αποθηκών Ηλιού με τις ακατανόητες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που διατηρούν ένα ερείπιο εντός πόλης ως απειλή για την οδό Μεσολογγίου κι όχι μόνον.

Το περασμένο καλοκαίρι το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, πρότεινε την διάσωση και αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου εδώ και 20 χρόνια ως ετοιμόρροπου κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού. Απαγόρευσε, δε, την ολική ή μερική κατεδάφισή του προτείνοντας «σύνταξη, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου», χωρίς να λάβει υπόψη καν το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς των αποθηκών.

Αργότερα επανήλθε με νέα απόφασή του λίγο πριν τις Απόκριες μέσα στον Μάρτιο και ενέκρινε την… μερική καθαίρεση του ανατολικού τμήματος του κτιρίου, αλλά με τρόπο που μόνο θυμηδία μπορούσε να προκαλέσει. Εκτός από ότι δεν ξεκαθάριζε το ποιος θα πρέπει να κάνει τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου και τις μελέτες αντιστήριξης των τοιχοποιιών που θα παραμείνουν, προέβλεπε με την απόφασή του η κατεδάφιση να γίνει με τα… χέρια σε κάποια σημεία ενώ το υπόλοιπο θα ήταν ακόμη ετοιμόρροπο! Η «Συνείδηση» είχε φέρει στο φως την απόφαση τότε που προέβλεπε τα εξής απίθανα:

·        «Ελεγχόμενη(;) καθαίρεση τμημάτων της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας που παρουσιάζουν απόκλιση από την κατακόρυφο (από την αρχή του τρίτου ανοίγματος από τα αριστερά έως το πέρας του τελευταίου ανοίγματος στα δεξιά) . 

·        Αντιστήριξη εσωτερικά και εξωτερικά των τοιχοποιιών που θα παραμείνουν, κατόπιν σχετικής μελέτης (;). 

·        Καθαρισμός από τα υλικά κατάρρευσης και κοπή δέντρων στο εσωτερικό του κτηρίου, αφού αρθεί ο κίνδυνος στο εσωτερικό για τους εργαζόμενους (;).

·        Τοποθέτηση ισχυρής περίφραξης και σε μεγαλύτερη απόσταση από την υφιστάμενη, για την αποτροπή κινδύνου ατυχήματος και ζημιών. 

·        Επίχριση με υδραυλικό κονίαμα όλων των σημείων που έχει καταπέσει το επίχρισμα, για την αποφυγή διάβρωσης του συνδετικού λασπο-κονιάματος.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει προβεί εκ νέου σε μια προσπάθεια να άρει τις εμμονές όλων των εμπλεκόμενων κι έχει καταθέσει νέα αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης του ΚΑΣ Νεοτέρων Μνημείων, ζητώντας την ολική κατεδάφιση του κτιρίου. Αυτή την εποχή μάλιστα αναμένει απάντηση, έχοντας ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό το πρόβλημα.

Πρόκειται όμως για μια αστοχία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων στην Αθήνα ή περισσότερο ευθύνεται το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, που γνωμοδοτεί έχοντας αρωγή από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου; Λαμβάνει υπόψη κανείς τι συμβαίνει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια που η κατάρρευση του ετοιμόρροπου κτιρίου έχει επιταχυνθεί;

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική αλλά δεν είναι και βέβαιο κάτι τέτοιο: «Όλοι ξέρουμε ότι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν μια διαφορετική αντίληψη από εμάς τους υπόλοιπους σχετικά με τα θέματα των μνημείων, ειδικά όταν μιλάμε για τον αστικό ιστό. Όμως ελπίζω ότι μετά και την νέα αίτηση θεραπείας που κάναμε ως δήμος θα γίνει αυτό που όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει. Βέβαια, και πριν την πρώτη απόφαση, όταν χρειάστηκε να κάνουμε και την πρώτη αίτηση θεραπείας, αυτή την αίσθηση είχαμε.

Μίλησα τότε με τους επιστήμονες του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων στην Αθήνα, ακόμη και με τον κ. Λέκκα, μένοντας με την εντύπωση ότι το θέμα θα λυθεί. Τελικά, ήρθε μια γνωμοδότηση που απαγόρευε κάθε παρέμβαση! Μετά τη δεύτερη απόφαση για την μερική καθαίρεση, έχω εξηγήσει και στις υπηρεσίες στην Πάτρα ότι κινδυνεύει κόσμος, ότι το κτίριο θα πέσει όλο στην οδό Μεσολογγίου και θα έχουμε άλλου είδους θέματα… Το περιφράξαμε, είμαστε σε επιφυλακή, ελπίζω να έχουμε σύντομα τα νέα που θα είχε κάθε πόλη σε κανονικό κράτος», επισημαίνει.

Γ. Καραμητσόπουλος: Η ακατανόητη απόφαση για τις καπναποθήκες Ηλιού έχει γίνει βραχνάς

Για την Ιστορία, η ανάρτηση του κ. Καραμητσόπουλου που ζέστανε και πάλι το ζήτημα έγραφε, με αφορμή τη ύπαρξη πια κι ενός τεράστιου δέντρου μέσα στο ερείπιο:

«Η ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΗΛΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Το πανέμορφο και μεγαλοπρεπές δέντρο της 1ης φωτογραφίας δεν βρίσκεται ούτε σε δάσος, ούτε σε αγρό όπως θα περίμενε κανείς.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι βρίσκεται μέσα σε ένα κτήριο και συγκεκριμένα στις καπναποθήκες Ηλιού όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη 2η φωτογραφία που επισυνάπτουμε.

Δυστυχώς και το λέμε με πόνο ψυχής, η εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου επί δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί στο ερείπιο που βλέπουμε που είναι αδύνατο πλέον να διασωθεί και πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί καθώς έχει καταστεί πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Παραδόξως όμως άλλη είναι η απόφαση του κράτους. Ακόμα και η φύση επαναστάτησε απέναντι στην ακατανόητη απόφαση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που έκρινε ότι το κτήριο αυτό δεν πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως αλλά μόνο μερικώς και μάλιστα όχι με χρήση μηχανημάτων αλλά με το χέρι!!!

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για κατεδάφιση που έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου η απέραντη γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης της πραγματικότητας οδηγεί σε αποφάσεις έξω από κάθε λογική που φυσικά είναι και αδύνατο να υλοποιηθούν.

Γι’ αυτό και τίποτα δεν έχει γίνει από τη στιγμή που λήφθηκε η παραπάνω απόφαση, δηλαδή τους πέντε τελευταίους μήνες.

Αυτή η αδράνεια του κράτους όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί σχεδόν καθημερινά η κατάσταση του κτηρίου επιδεινώνεται καθώς έχουμε αποκολλήσεις και πτώσεις κομματιών του εναπομείναντος κτηρίου ενώ τα τεράστια δέντρα που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του χειροτερεύουν την κατάσταση.

Ο κίνδυνος για κάποιο σοβαρό ατύχημα είναι πολύ πιθανός καθώς δίπλα ακριβώς υπάρχει καφετέρια που λειτουργεί.

Η προστατευτική περίφραξη του κτηρίου, κλείνοντας και ένα μέρος της οδού Μεσολογγίου ήταν επιβεβλημένη για την προστασία των πολιτών και πολύ σωστά έγινε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και διέρχονται από την περιοχή.

Πέρα από αυτό είναι προφανές ότι όταν αποκλείεις έναν δρόμο όπου υπάρχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες αυτό πρέπει να γίνεται για ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να κρατάει μήνες ίσως και χρόνια.

Είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών που εξακολουθούν να ζουν με τον βραχνά αυτόν και με τον κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους να μεγαλώνει όσο χειροτερεύει η κατάσταση του κτηρίου.

Επειδή μπαίνουμε στο φθινόπωρο, με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και τις καταιγίδες να έχουν ήδη αρχίσει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δραματικά.

Ως «Συμμαχία Πολιτών» απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές να δώσουν άμεση λύση τώρα, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την ολική κατεδάφιση του κτηρίου, πριν να είναι πολύ αργά».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Καπναποθήκες Ηλιού - Γ. Παπαναστασίου: «Ελπίζω να επικρατήσει η λογική με την νέα αίτηση θεραπείας»

Αγρίνιο: Απίστευτης έντασης άνεμοι, βροχόπτωση και χαλάζι – Προβλήματα από την απογευματινή καταιγίδα (εικόνες – video)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ