ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαπναποθήκες Ηλιού: Ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου

Καπναποθήκες Ηλιού: Ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου

Καπναποθήκες Ηλιού: Ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου

Γ. Παπαναστασίου: Το κτίριο δεν έχει πλέον “επιστροφή”

Ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που αποκάλυψε πρόσφατα η «Σ» και η οποία δεν εγκρίνει την καθαίρεση του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού, θα καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου.

Από αναφέρθηκε από την πλευρά του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου την Δευτέρα. «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το κτίριο αυτό δεν έχει πλέον “επιστροφή” και είναι και επικίνδυνο, έκλεισε ο δρόμος (σ.σ. τμήμα της οδού Μεσολογγίου), άνοιξε ξανά… Σε ένα σεισμό ή σε ένα καιρικό φαινόμενο θα φύγει όλο» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε ότι πλέον δεν είναι πρόβλημα τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, όσο το γεγονός ότι το κτίριο πρέπει να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο. Μάλιστα για το θέμα, όπως ειπώθηκε, υπήρξε διαμαρτυρία του Γ. Παπαναστασίου προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τάσσονται όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».

Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για ένα κτίριο που είναι από το 2002 (!) χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο… εντούτοις το Υπουργείο Πολιτισμού “διαβλέπει” τη μελλοντική αποκατάσταση του κτιρίου, όταν για κάτι τέτοιο στη τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα το κτίριο απαιτούνται δεκάδες εκατομμυρίων…. και όταν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του κτιρίου…

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Πατρών δεν συμφώνησε με τη διάλυση του Ιδρύματος που προβλέπονταν από τη διαθήκη Ηλιού και έχει υποδείξει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα πρέπει να συνταχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή, όταν επισυμβεί, αναμένεται να δώσει τέλος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 54 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.871 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr