«Καπέλο» σε Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση
Για την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται μεγάλη καινοτομία η όλη διαδικασία αφού έχει επικοινωνήσει με κάθε τρόπο ότι για την επιλογή αυτών των 122 στελεχών πραγματοποιήθηκε, «για πρώτη φορά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, εξ αποστάσεως εξέταση με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης»

122 «επιτελικά στελέχη» από το ΥΠΕΣ όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία έρχεται "καπέλο" σε Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση. "Δεν χρειαζόμαστε γραφειοκρατία και… αναλυτές, λεφτά χρειαζόμαστε", λένε οι δήμοι…
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Τελικώς, αντί να ελαφραίνει το σχήμα του Δημοσίου και να διασφαλίζονται τρόποι για μείωση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση φαίνεται να επινοεί νέους τρόπους για να προσθέτει στελέχη, κατά τα πρότυπα των πολλών υπουργών, υφυπουργών και μετακλητών.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, προ ημερών και μετά από απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά 122 «επιτελικά στελέχη» στη Δημόσια Διοίκηση με σκοπό «κατόπιν εκπαίδευσής τους μέσα από ένα σύγχρονο πρόγραμμα, να συνδράμουν σημαντικά σε καίριους τομείς της λειτουργίας του Δημοσίου, με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».

Τώρα, πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη μέσα από ένα πρόγραμμα στελεχών που θα έρθουν να συμβουλεύσουν τους αυτοδιοικητικούς ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο η «Σ» έθεσε στον γενικό γραμματέα του δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρη Τζιώλη για να πάρει την εξής περιεκτική απάντηση: «Προσωπικά, όπως και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την καθημερινότητα των πολιτών στον δήμο, έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τέτοιου είδους εξαγγελίες. Να φανταστείτε την σοβαρότητα του εγχειρήματος, ούτε εγώ αλλά ούτε και ο ίδιος ο δήμαρχος είχαμε κάποια επίσημη ενημέρωση ή κάποια έναρξη δραστηριότητας πάνω στο ζήτημα. Κι αν δει κανείς τα δημοσιεύματα που βγήκαν εδώ και μία εβδομάδα, θα φανταστεί ότι κάποια μεγάλη καινοτομία επίκειται»!
Ποιο είναι το νέο που κομίζει ο (δι)ορισμός αυτών των 122 στελεχών- συμβουλατόρων της τοπικής και της ευρύτερης διοίκησης; Σύμφωνα με το υπουργείο, «διαμορφώνεται έτσι ένα νέο, ορθολογικό σύστημα σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, με έμφαση στο στρατηγικό προγραμματισμό, και στη διασφάλιση της θεσμικής μνήμης». Αυτό το τελευταίο με την θεσμική μνήμη μπορεί να φέρει σε απόγνωση κάθε στέλεχος υπηρεσίας ή φορέα που πασχίζει να κάνει τη δουλειά του σωστά και δεν έχει πόρους!
Αυτός ο… κλάδος επιτελικών στελεχών απαρτίζεται από επιλεγμένους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που θα αναλάβουν δράση σε τρεις ειδικότητες, θα είναι δηλαδή Αναλυτές Δημοσίων Πολιτικών, Νομοτέχνες και Αναλυτές Ψηφιακής Πολιτικής! Εν ολίγοις επίκειται πολύ ανάλυση στον δημόσιο τομέα, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά με ψηφιακή πολιτική που εννοείται ότι εξοικονομεί πόρους και γραφειοκρατία.
Κατά το υπουργείο, άλλωστε «τα Επιτελικά Στελέχη θα συμβάλλουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, στην ανάλυση δημόσιων πολιτικών και στην κατάρτιση ρυθμιστικών κειμένων, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της Καλής Νομοθέτησης, γι’ αυτό και τοποθετούνται στα Υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προσδίδοντας πρόσθετη αξία στα κέντρα διεύθυνσης και συντονισμού».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα- τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζει ούτε το 15% των δημάρχων και των αντιδημάρχων στην Αιτωλοακαρνανία-, στα Υπουργεία οι θέσεις των ειδικοτήτων Αναλυτών Δημοσίων Πολιτικών και Νομοτεχνών κατανέμονται στην Υπηρεσία Συντονισμού, ενώ οι θέσεις της ειδικότητας Αναλυτών Ψηφιακής Πολιτικής κατανέμονται στην Υπηρεσία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «παρέχοντας τεκμηριωμένη υποστήριξη κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δημοσίων πολιτικών του τομέα πολιτικής ειδίκευσής τους».
Το σχόλιο που έγινε προς την «Σ» από στέλεχος του δήμου Αγρινίου είναι ότι «δεν χρειαζόμαστε αναλυτές, ούτε… νομοτέχνες, χρειαζόμαστε χρήματα για όσα έχουμε σχεδιάσει, για τις μελέτες που εκπονούμε και για τα έργα που έχουν ωριμάσει, τα υπόλοιπα είναι προφάσεις και θέσεις εργασίας για κάποιους που θα κάνουν την πρακτική τους πάλι στην πλάτη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης»!
Για την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται μεγάλη καινοτομία η όλη διαδικασία αφού έχει επικοινωνήσει με κάθε τρόπο ότι για την επιλογή αυτών των 122 στελεχών πραγματοποιήθηκε, «για πρώτη φορά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, εξ αποστάσεως εξέταση με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης» (!) και ακολούθησε εντατική εκπαίδευση στα τρία γνωστικά αντικείμενα μέσα από ένα απαιτητικό πρόγραμμα που εκπόνησαν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης με την υποστήριξη και τεχνογνωσία της D.G. REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Expertise France και του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου τα στελέχη να είναι σε θέση να καλύψουν νευραλγικές θέσεις του κράτους. «Το πρόγραμμα επιμόρφωσης τους παρείχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκπαίδευσης και απόκτησης απαραίτητων γνώσεων και στρατηγικών διοικητικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων», διατυμπανίζει το υπουργείο.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα 'Συνείδηση"