ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα Νεα«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο

Μετά από δύο χρόνια πανδημία 300 χαλκούνια θα κάνουν φέτος τη νύχτα μέρα στην πλατεία Δημοκρατίας και θα «λάμψουν» σε όλη την Ελλάδα

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο Το Αγρίνιο κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ζει στην πλατεία Δημοκρατίας το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος. Τα χαλκούνια, που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και της τοπικής κουλτούρας, σπάνε παράλληλα το στενό τοπικό πολιτιστικό κομμάτι και στρέφουν το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ελλάδας στην αναβίωσή τους.

Τα χαλκούνια είναι το έθιμο για το οποίο επισκέπτονται το Αγρίνιο κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ η φήμη τους έχει ξεπεράσει και τα ελληνικά σύνορα.

Φέτος, μετά από δύο χρόνια από δύο χρόνια πανδημίας, που η ρίψη τους ήταν περιορισμένοι και χωρίς θεατές, «επιστρέφουν» στην πλατεία Δημοκρατίας με τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19!

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο Η κατασκευή των χαλκουνιών ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο από την Κυριακή των Βαΐων. Συνολικά κατασκευάζονται 300 χαλκούνια, των οποίων η ρίψη θα ξεκινήσει μετά την Ακολουθία του Επιταφίου στην πλατεία Δημοκρατίας.

Τα κάθε χαλκούνι αποτελείται από χαρτόνι, που μετατρέπεται σε σωλήνα, ο οποίος γεμίζει, βάσει συγκεκριμένης δοσολογίας, με μπαρούτι Δημητσάνας. Τα χαλκούνια δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνα, ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τους θεατές, αφού δεν διαθέτουν επικίνδυνα υλικά, αλλά ακόμη και το μπαρούτι που χρησιμοποιείται είναι βραδύκαυστο και η ποσότητά του δεν επιτρέπει να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό.

Φέτος, σύμφωνα με τον Κώστα Γιωτόπουλο, που κρατά τα σκήπτρα της παράδοσης, θα λάβουν μέρος 15 με 20 χαλκουνάδες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από την νέα γενιά, η οποία στοχεύει στη διατήρηση του εθίμου.

 «Εκτινάχθηκαν» τα έξοδα για την παρασκευή των χαλκουνιών

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο  «Υπάρχει καλή συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Έχουμε οικονομική στήριξη, μικρή όμως, η οποία δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων του εθίμου. Η όλη διαδικασία γίνεται από μένα και τον εξάδελφό μου Σωτήρη Γιωτόπουλο, ενώ ενεργά συμμετέχουν και οι νέοι που κάθε χρόνο, αυξάνονται. Το έθιμο των χαλκουνιών έχει φτάσει και στο εξωτερικό.

Έχουμε την πρόθεση, τη θέληση και τις ιδέες να εμπλουτίσουμε το έθιμο των χαλκουνιών, αλλά πλέον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Τα χαλκούνια κοστίζουν πολλά χρήματα, φέτος κοστίζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Από 44,70 που κόστιζε τα προηγούμενα χρόνια το ένα κιλό μπαρούτι φέτος η τιμή του «εκτινάχτηκε» στα 60 ευρώ. Σκεφτείτε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 120 κιλά μπαρούτι και βέβαια δεν είναι το μόνο έξοδο. Εμείς πάντα δουλεύουμε εθελοντικά και το βλέπουμε ως προσφορά στο Αγρίνιο και στους συμπολίτες μας. Δεν είναι κόπος για μας, αλλά χαρά.

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις με χαλκούνια. Δυσκολευόμαστε πολύ για να διατηρήσουμε το έθιμο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.

Οι μισθοί μειώνονται και οι συντάξεις περικόπτονται. Είναι δύσκολο να βάζουμε τόσα χρήματα από την τσέπη μας. Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να το δούμε από άλλο πρίσμα και πιστεύω, όσο περνά ο καιρός και ωριμάζει η ιδέα κάτι θα γίνει.

Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον δεν θα πληρώνει αυτός που δουλεύει εθελοντικά και κατασκευάζει τα χαλκούνια, αλλά θα καλύπτει τα έξοδα η Πολιτεία ή έστω το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων, αλλά είναι νωρίς ακόμη. Είναι έθιμο, αλλά υπάρχουν κολλήματα. Ότι και αν κάνεις χρειάζεται σεβασμός προς την παράδοση και την διατήρηση του εθίμου» τόνισε στη «Σ» ο Κώστας Γιωτόπουλος.

Ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του εθίμου

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο «Χάσαμε τον Χαράλαμπο Γιωτόπουλο και τον Πάνο τον Βραχωρίτη. Ήταν δύο αγαπημένα μέλη που συμμετείχαν με αγάπη κάθε χρόνο στην παρασκευή χαλκουνιών, αλλά πλέον δεν είναι μαζί μας, έφυγαν από τη ζωή.

Γι’ αυτό πριν ξεκινήσει το έθιμο των χαλκουνιών στην πλατεία Δημοκρατίας θα κάνουμε ενός λεπτού σιγή για να τους τιμήσουμε» ανέφερε ο Κώστας Γιωτόπουλος, ο οποίος πέραν όλων αυτών θέλησε να μεταφέρει και το μήνυμα για τα γεγονότα της εποχής μας εκπροσωπώντας όλους τους συμμετέχοντες.

«Να σταματήσει ο πόλεμος και οι επιστήμονες να φρενάρουν, να σταματήσουν καλύτερα τον κορονοϊό, ώστε η ζωή μας και οι οικονομίες των χωρών να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «θα δώσουμε θέαμα στον κόσμο για να χαρεί, γιατί τα τελευταία χρόνια το πηγαίο χαμόγελο έπαψε να υπάρχει στη ζωή μας».

Οι συμμετέχοντες στο έθιμο

Εκτός από την οικογένεια Γιωτόπουλου (Κώστας, Σωτήρης και Ηλίας), που κρατά τα σκήπτρα του εθίμου και χάρη σ αυτή αναβιώνει το έθιμο στην εποχή μας, συμμετέχει ακόμη ο κ. Σταμούλης, ο κ. Σταθογιάννης, ο κ. Στεργίου, ο κ. Μαμασούλας, η κα. Στεργίου, ο κ. Μπαλατσούκας, ο κ. Πάνου, ο κ. Μανίκας, ο κ. Λουκόπουλος και πολλοί άλλοι ακόμη.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο

«Κανονικά» χαλκούνια φέτος στο Αγρίνιο

Αγρίνιο: Το φανάρι στην Εθνικής Αντιστάσεως που θέλει επανεξέταση

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ