ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚαλύβια: Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Γρίπης» – Γιατί οι κάτοικοι μιλούσαν για “θαύμα”

Καλύβια: Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Γρίπης» – Γιατί οι κάτοικοι μιλούσαν για “θαύμα”

Καλύβια: Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Γρίπης» – Γιατί οι κάτοικοι μιλούσαν για “θαύμα”

Παρουσία πλήθους πιστών και με λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ή Παναγία της «Γρίπης», όπως αλλιώς αναφέρεται, εορτάσθηκε σήμερα Κυριακή στα Καλύβια Αγρνίου, το θαύμα της Μεγαλόχαρης, τον Νοέμβριο του 1918. Τότε, όπως λέγεται, έσωσε τους κατοίκους από τη θανατηφόρα πανδημία γρίπης.

Το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το ναό, ενώ κατόπιν οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν πάνδημα και με θρησκευτική κατάνυξη στην λιτανεία και την Ιερά Παράκληση που τελέσθηκε σε ανάμνηση του θαύματος της Μεγαλόχαρης.

Στο τέλος,  έξω από την εκκλησία οι πιστοί, αφού ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας,  έπαιρναν την ευλογία από τον ιερέα και στη συνέχεια λάμβαναν αγιασμό σε μικρά δοχεία.

Μοιράσθηκε στους πιστούς άρτος ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

Τι είχε συμβεί το 1918

Η γρίπη, όπως αναφέρει το kalyvia.gr  (απ’ όπου και οι φωτογραφίες της θρησκευτικής εκδήλωσης), είχε  οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους του χωριού και σαν ύστατη ελπίδα ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας Αμβρόσιο, να τεθεί για προσκύνημα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών, είχε μεταφερθεί από τη Μονή Προυσού στο Αγρίνιο. Μετά από λίγες ημέρες, με όλες τις πρέπουσες τιμές, έγινε g λιτάνευση της εικόνας στα Καλύβια. Όλοι οι κάτοικοι συμμετείχαν και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της!

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του kalyvia.gr:

 

Δυτική Ελλάδα: Νέα εποχή στον οδοφωτισμό – Με led, τηλεμετρία και πολλαπλά οφέλη οικονομικά και περιβαλλοντικά

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr