ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδα«Καλωσήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία» – Άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνορα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Καλωσήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία» – Άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνορα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Καλωσήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία» – Άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνορα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

Εργάτες «έσβησαν» από τις πινακίδες, στα σύνορα με την Ελλάδα κοντά στη Γευγελή, τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το αντικατέστησαν με την επιγραφή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η αρχή έγινε με το όνομα της χώρας και στη συνέχεια πήγαν οι πινακίδες… καλωσορίσματος, που υποδέχονταν τους ταξιδιώτες στα σλαβικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα video

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η αλλαγή έγινε (αρχικά) με… αυτοκόλλητα, τα οποία θα τοποθετηθούν και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη «NMK» (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Οι πινακίδες ήταν το… δεύτερο βήμα. Το πρώτο είχε γίνει από χθες Τρίτη (12.02.2019) όταν η κυβέρνηση της χώρας είναι αλλάξει το όνομα στην ιστοσελίδα της και σε εκείνες των υπουργείων.

Το τρίτο βήμα θα είναι οι αλλαγές στα διαβατήρια, που κι αυτές θα ξεκινήσουν άμεσα.

Η επιτροπή που συστήθηκε για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, ανακοίνωσε ότι η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα βάζει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της Βόρειας διευκρινίζεται ότι:

– Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

– Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το νέο όνομα και πως από χθες Τρίτη έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Οι δύο χώρες έστειλαν το βράδυ (σ.σ. της Τρίτης) μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του με την οποία τον ενημέρωσαν για την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια.

«Ρηματικές διακοινώσεις» θα σταλούν «πολύ προσεχώς» στη γραμματεία του ΟΗΕ, στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για να τους ενημερώσουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

newsit.gr

Σε πλήρη ανάπτυξη η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr