ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΟι καλύτερες στιγμές της σημερινής ηλιακής έκλειψης

Οι καλύτερες στιγμές της σημερινής ηλιακής έκλειψης

Οι καλύτερες στιγμές της σημερινής ηλιακής έκλειψης

Η σημερινή έκλειψη ηλίου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο από κοντά σε όλες τις πόλεις της χώρας, όπου το φαινόμενο ήταν ορατό

Οι πολίτες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για να παρακολούθησαν την έκελιψη που παραγματοποιήθηκε σήμερα και ήταν ορατή σε όλη σχεδόν την χώρα. Η έκλειψη που ξεκίνησε στις 10:40′ το πρωί, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις 12:50′, προσφέρωντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους είχαν τη δυαντότητα να την παρακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που μετέδωσε και ζωντανά την εικόνα της μερικής έκλειψης από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, από το ειδικό τηλεσκόπιο, που παρατηρούσε την κίνηση μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, ήταν ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η σελήνη κάλυψε μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου, ενώ στην Αθήνα κάλυψε το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.

Πάντως, παρόλο που οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές, η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, εκτιμούν πως ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από ένα “πεφταστέρι”, παρά να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη του Ήλιου!
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, όπου ήταν εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

eklipsieklipsi1eklipsi2

πηγή:news247.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr