Καλάθια… ισότητας

Με προβολή ταινιών με τις αθλητικές επιδόσεις αθλητών με αναπηρίες ξεκίνησε η εκδήλωση

Καλάθια… ισότητας

Χθες στο 6ο δημοτικό σχολείο διοργανώθηκε αγώνας μπάσκετ με άτομα με αναπηρία. Σκοπός και στόχος ήταν να περάσει μέσω του μπάσκετ το μήνυμα της ισότητας και τoυ αθλητισμού στα παιδιά του δηλμοτικού

 

Μια ιδιαίτερη και στοχευμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από το αθλητικό σωματείο «Ήφαιστος», το οποίο ασχολείται κυρίως με άτομα με κινητικές αναπηρίες και το 6ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που ήταν προχθές διοργάνωσαν στο 6ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου εκδήλωση ενημέρωσης για τους μαθητές του σχολείου και ακολούθησε αγώνας μπάσκετ. Η ενημέρωση στα παιδιά, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Ήφαιστος» κ. Μάριος Παπαδόπουλος είναι ελλιπής ακόμη και από το υπουργείο Παιδείας και μέσω της εκδήλωσης αυτής τα παιδιά θα αντιληφθούν ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον οποιοδήποτε και θα την αποδεχθούν. 

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, στον τομέα αυτό είμαστε πολύ πίσω. Το ευχάριστο είναι ότι σιγά – σιγά πολλά σχολεία με πρωτοβουλία των καθηγητών και μόνο, χωρίς καμία συμπαράσταση από το υπουργείο, γίνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις. Προ δύο ημερών μέλη του αθλητικού σωματείου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν σε σχολείο της Πάτρας όπου μίλησαν για τον αθλητισμό. Στην παρούσα φάση υπάρχει μια σειρά δράσεων. Άλλες δύο δράσεις που θα γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι επιδείξεις μπάσκετ σε σχολεία επίσης των Πατρών.

Προχθές, επίσης διοργανώθηκε άλλη μια εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στην οποία διέθεταν στο κοινό αγωνιστικά αμαξίδια μπάσκετ, ώστε να δουν όλοι όσοι ήθελαν πώς είναι το μπάσκετ πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, εκδήλωση που είχε μεγάλη ανταπόκριση και έγινε με την συνδιοργάνωση της Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου κα Χριστίνα Ροδίτη δήλωσε: «Ένας από τους παίχτες της ομάδας μπάσκετ είναι γονέας μαθητού του σχολείου και έτσι κανονίστηκε ο αγώνας, ως συνέχεα της ημέρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό που προέχει είναι ότι η ομάδα «Ήφαιστος» μας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά με ικανότητες. Επίσης  φαίνεται το πολύ υψηλό φρόνιμα τους καθώς και ότι όλοι είμαστε ίσοι». 

Ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Χαράλαμπος Τριάντης δήλωσε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες γίνεται η εκδήλωση αυτή. Σε συνεργασία ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και με την παρουσία του αθλητικού συλλόγου «Ήφαιστος» διοργανώσαμε την εκδήλωση αυτή για να δουν και να καταλάβουν τα παιδιά τι έπρεπε να είχε γίνει ως τώρα και δεν έγινε. Τα άτομα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, ισότητα κι όχι με οίκτο. Καλέσαμε και αντιπροσωπείες άλλων σχολείων για να υπάρξει συνεργασία και να καλλιεργηθεί στους μαθητές από τον αγώνα αυτό θετική εικόνα, σεβασμός και να υπάρξει παραδοχή της διαφορετικότητας». 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μαθητές του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου και του 2ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου. Ο Αθλητικός Σύλλογος «Ήφαιστος» όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποτελείται αποκλειστικά με άτομα με αναπηρίες, αλλά και ομάδα αρτιμελών. Σκοπός που ιδρύθηκε το αθλητικό αυτό σωματείο είναι η προσωπική άθληση των μελών του και κατά δεύτερον θέλουμε να παρακινήσουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους με αναπηρίες, να βγουν από το σπίτι τους, να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Στο αθλητικό σωματείο έχουν αρκετά αθλήματα, όπως πινκ – πονκ, τοξοβολία, κολύμβηση, αλλά η κύρια ενασχόληση είναι το μπάσκετ. Ο επόμενος στόχος είναι η ενσωμάτωση του κανόε – καγιάκ και ευελπιστούν την προσέγγιση και άλλου κόσμου.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr