ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚακούργημα ο βασανισμός ζώων

Κακούργημα ο βασανισμός ζώων

Κακούργημα ο βασανισμός ζώων

«Τα κτήνη είναι του Θεού. Η κτηνωδία είναι του ανθρώπου.» (Β. Ουγκώ)

Με αφορμή το περιστατικό μαχαιρώματος σκύλου στη Νίκαια και μετά την ολοένα και συχνότερη εκδήλωση παρόμοιων περιστατικών, το αδίκημα του βασανισμού ζώων επιτέλους μετατρέπεται σε κακούργημα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, και στόχο έχει την εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Η άσκηση βίας στα ζώα, είναι το τελευταίο πεδίο εκδήλωσης του ανομολόγητου ψυχισμού της ελληνικής κοινωνίας, που μέχρι πρόσφατα κακοποιούσε την «κατώτερη» σύζυγο χωρίς επιπτώσεις (χαρακτηριστική είναι η εικόνα της επαρχιώτισσας που ακολουθεί πεζή και φορτωμένη τον έφιππο «αφέντη» άνδρα) και διασκέδαζε στο καφενείο με τον «τρελό του χωριού». Απάνθρωπες καθημερινές συνήθειες που άρχισαν να εκλείπουν, μόνο μετά την ένταξή μας στην πολιτισμένη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μετά και το θέαμα του τσιγγάνου με την σιδηροδέσμια αρκούδα στις θρησκευτικές πανηγύρεις -ως στοιχείο της λαογραφικής μας παράδοσης- που ευτυχώς χάθηκε, ο βασανισμός των ζώων εξακολουθεί να μας συνδέει με το πολιτισμικά πρωτόγονο παρελθόν μας.

Η ανακοίνωση της αυστηροποίησης του σχετικού νομικού πλαισίου από τον οικείο Υπουργό, εκτός από ικανοποίηση στις τάξεις των ζωόφιλων, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει και αντιδράσεις. Κυρίως με το επιχείρημα της «άδικης εξίσωσης» των βασανιστών ζώων με τους κοινούς εγκληματίες, στα πλαίσια μάλιστα ενός Ποινικού Κώδικα που κατά τ’ άλλα κινείται στο πνεύμα της γενικότερης επιείκειας. Η ζωοφιλία όμως, οφείλει να είναι ο πολιτισμικός δείκτης και το μέτρο εξέλιξης κάθε κοινωνικού συνόλου που επιλέγει να απομακρυνθεί από το σκληρό βουκολικό μοντέλο οργάνωσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση, τα περιστατικά κακοποίησής ζώων θα πρέπει να εκλείψουν με κάθε τρόπο. Πολύ περισσότερο όταν το ισχύον νομικό καθεστώς δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι τόσο μεγάλα τα τριτοκοσμικά κατάλοιπα της «βαλκάνιας» ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ελληνικής υπαίθρου, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος συμμόρφωσης. Ο δρόμος που έχει να διανύσει προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είναι ακόμα πολύ μακρύς.

Του Άκη Ροδίτη – Εφημερίδα Συνείδηση

«Αγρίνιο Μπορείς»: Αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικό Συμβουλίου Αγρινίου, συζήτηση για το θέμα της σχολικής στέγης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr