ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚαινούργιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις παρεμβάσεις στο «Λιγόρεμα»

Καινούργιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις παρεμβάσεις στο «Λιγόρεμα»

Καινούργιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις παρεμβάσεις στο «Λιγόρεμα»

Αντίστροφη μέτρηση για τις παρεμβάσεις στο «Λιγόρεμα» στο Καινούργιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως εκκρεμεί μόνο η έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων στην Πάτρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο «Λιγόρεμα» στο Καινούργιο, στο ρέμα που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν τα έργα στο «Λιγόρεμα» στο Καινούργιο, εκεί που το 2019 οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, βλέποντας το ρέμα να περνάει μέσα από τα σπίτια τους και καταστρέφοντάς τους τις περιουσίες τους.

Ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα, όπως επίσης και η έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις και εκκρεμεί ουσιαστικά η έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων, που όλοι εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να δοθεί.

Από τη στιγμή που υπάρχει και η τελευταία έγκριση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καινουργίου Βασίλης Καραγκούνης στη «Σ», ο ανάδοχος είναι ήδη σε ετοιμότητα για να ξεκινήσει άμεσα τα έργα, τα οποία θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για να υλοποιηθούν.

Μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις οι κάτοικοι της περιοχής, όπως επισημαίνει ο κ. Καραγκούνης, θα λυτρωθούν και θα μπορούν να είναι ήσυχοι στα σπίτια τους ακόμη και αν βρέχει, κάτι που μέχρι και τώρα δεν μπορούν να κάνουν!

Ο κ. Καραγκούνης παρουσίασε σύντομα τους βασικότερους λόγους που το «Λιγόρεμα» αποτελεί εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγκούνης τόνισε: «από την πρώτη πλημμύρα που έγινε το 2019 είχε ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης και έδωσε εντολή στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη για να υπάρξει λύση του προβλήματος.

Το πρόβλημα δημιουργείται, γιατί το γεφύρι του Λιγορέματος κατά το παρελθόν έχει στενέψει, όπως επίσης είχε κυβοποιηθεί για να σταθεροποιηθεί, με αποτέλεσμα τα νερά να περνούν κάτω απ’ αυτό να από το 1/3 των νερών που θα μπορούσαν να περνάνε και έτσι έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα.

Επίσης, το γεφύρι αυτό είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και θα έπρεπε να λυθεί και αυτό το ζήτημα, με σκοπό να είναι εφικτό να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στο “Λιγόρεμα” καταλήγουν πέντε μικρά ρέματα του Καινουργίου, όπως επίσης και ο ΤΟΕΒ. Ουσιαστικά όταν βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη, διότι περνάει κάτω από το γεφύρι λ.χ. 1 κυβικό νερού και μένουν πίσω τα υπόλοιπα 3 λ.χ. και έτσι γεμίζει και ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη του.

Αν λοιπόν η βροχή σταματήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η στάθμη θα κατέβει, θα μπορούν να φεύγουν τα νερά. Αν όμως η βροχή συνεχίζεται και είναι δυνατή «ξυπνούν» οι εφιάλτες και υπάρχει αγωνία.

Επιπλέον η γη σήμερα δεν καλλιεργείται όπως στο παρελθόν, με αποτέλεσμα τα νερά να μην απορροφούνται τόσο εύκολα και όλα αυτά συνθέτουν μια περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε οι κάτοικοι στο Καινούργιο και ειδικότερα οι κάτοικοι που είναι κοντά στο “Λιγόρεμα”.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάδοχος, ο οποίος είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες, υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχει η έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και εκκρεμεί η δεύτερη έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων που είναι στην Πάτρα.

Με που το πάρουμε την έγκριση αυτή, που είναι και η τελευταία, οι εργασίες ξεκινούν, όπως με έχει ενημερώσει και ο ανάδοχος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις, δεδομένου πως οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 20 μέρες, όπως έχω ενημερωθεί από τον εργολάβο, ο οποίος έχει βρεθεί στις πλημμύρες που έχουμε ζήσει, έχει εικόνα και δεσμεύτηκε πως μόλις όλα είναι έτοιμα, θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες στο Λιγόρεμα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται τον Σεπτέμβριο να είναι ήδη όλα έτοιμα.

Σημασία έχει οι παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν σωστά, όπως επίσης και τα ρέματα της περιοχής να είναι πάντα καθαρά, κάτι που επιδιώκω από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος.

Υπάρχουν συνολικά 6 ρέματα που διέρχονται μέσα από το Καινούργιο. Είναι όλα καθαρισμένα και εκκρεμεί να καθαριστεί ακόμη ένα τμήμα από το ρέμα που είναι στην περιοχή της “Χαραυγής”, το ρέμα της “Πείνας”.

Πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα τα νερά να είναι ορμητικά, συνεπώς πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη διαχείριση και πρόβλεψη για να αποφευχθούν τα χειρότερα και φυσικά να μην απειληθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Είναι λυτρωτικό να γίνει η γέφυρα στο “Λιγόρεμα”, γιατί είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο να ξέρεις ότι θα βρέξει και συ να πρέπει να κοιμηθείς στο σπίτι σου δίπλα από το ρέμα, θα έχουμε ηρεμία στα σπίτια μας μετά τις παρεμβάσεις».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Νέο τοπόσημο αποκτά το Αιτωλικό! (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ