ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚαινούργιο Αγρινίου: Κάλεσμα συμμετοχής πληγέντων και κατοίκων σε συγκέντρωση μετά τις νέες πλημμύρες

Καινούργιο Αγρινίου: Κάλεσμα συμμετοχής πληγέντων και κατοίκων σε συγκέντρωση μετά τις νέες πλημμύρες

Καινούργιο Αγρινίου: Κάλεσμα συμμετοχής πληγέντων και κατοίκων σε συγκέντρωση μετά τις νέες πλημμύρες

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να σταματήσει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των πλημμυρών με καταστροφικές συνέπειες ζητάει ο Αγροτικό Σύλλογος  Καινούργιου που οργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της περιοχής απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Την πρωτοβουλία στηρίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολουθούν αυτούσιες οι ανακοινώσεις τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας που εμπεριέχουν έντονη κριτική σε βάρος των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι καταγγέλονται ως υπεύθυνοι για το γεγονός ότι κάθε κακοκαιρία φέρνει στο προσκήνιο την απουσία αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου

“Ο Αγροτικός Σύλλογος απευθύνεται σε κάθε ένας από σας, για τον κίνδυνο που διατρέχει το χωριό μας, οι περιουσίες μας, οι οικογένειές μας, μπροστά στο χειμώνα που έρχεται.

Οι τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν το χωριό μας, είναι επανάληψη αυτών που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι καρμπόν με αυτές του 2017, με το Λιγόρεμα και τα άλλα ρέματα να ξεχυλίζουν για άλλη μια φορά. Τέσσερα χρόνια μετά, από τη μια είχαμε αδιαφορία, υποσχέσεις, μπαλώματα που τα πήρε η βροχή κι από την άλλη, πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες, νέοι μελλοντικοί κίνδυνοι, με ένα διαρκή φόβο κάθε φορά που ακούμε για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι!

Πλέον δε χωράνε αυταπάτες. Οι κυβερνήσεις και το κράτος δεν έχουν στο σχεδιασμό τους την προστασία μας και αυτό έχει αποδειχτεί δεκάδες φορές, με χαρακτηριστικό τρόπο και στο χωριό μας.
Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά έργα, είναι προς το συμφέρον του χωριού και της γύρω περιοχής, είναι ανάγκη, που το 2021 έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια! Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της ζωής μας.

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τα χορτάσαμε και δε θέλουμε άλλα. Δεν περιμένουμε να μας λύσουν το πρόβλημα αυτοί που κοροϊδεύουν τόσο καιρό, οι κυβερνήσεις, το κράτος, η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη! Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτούς, που διαχειρίζονται 100δες εκατομμύρια ευρώ, από τη φορολογία μας, τον ιδρώτα μας και τα δίνουν για την ανάπτυξη, σ’ αυτούς που δεν ξέρουν τι έχουν και που, ενώ για μας “αδυνατούν” να βρουν κονδύλια.

Η λογική τους ότι, κοστίζει λιγότερο να αποζημιώσεις με ψίχουλα την καταστροφή, από το να ξοδέψεις για κατασκευή, συντήρηση, πρόληψη, με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, μας κοστίζει ακριβά και αύριο μπορεί πολύ πιο ακριβά.

Η πείρα των προσπαθειών και πρωτοβουλιών, μέχρι τώρα, για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, όσο και για τα υπόλοιπα, όπως η ακρίβεια, αλλά και οι αγώνες που πραγματοποιούν άλλοι Σύλλογοι και φορείς, σε περιοχές με καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, μας δείχνουν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από το να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας, στο μεγάλο ερώτημα της προστασίας της ζωής μας.

Τώρα είναι η ώρα να μπούμε όλοι στον αγώνα

Ο Αγροτικός Σύλλογος πρωτοστατεί και απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων:

• Να γίνουν άμεσα και γρήγορα οι καταγραφές όλων των ζημιών σε αγροτικές περιουσίες και σπίτια.

• Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, σε καλλιέργειες, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε επιχειρήσεις και σε όλες τις κατοικίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις

• Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, για την κατασκευή, σύγχρονων, ολοκληρωμένων, αποτελεσματικών, ασφαλών αντιπλημμυρικών έργων”

H ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας 

“Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ζήσαμε άλλη μια καταστροφή, τις προηγούμενες μέρες, από πλημμύρες στο νομό, στα χωράφια μας, στα σπίτια μας, στις περιουσίες μας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και θα δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες της, για να μην ξανασυμβούν καταστροφές στο νομό μας.
Γι’ αυτή τη νέα καταστροφή δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Υπάρχουν παρά μόνο ευθύνες, σε όσους δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε όλα τα τελευταία χρόνια, όπως η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, που βάζουν όλοι τους στο ζύγι του κόστους, τις ανάγκες που υπάρχουν στα χωριά μας, στις ζωές μας.

Όλα τα χρόνια, δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά έργα, στον κάμπο στο Λεσίνι, στο Νιοχωρί, στο Λιγόρεμα στο Καινούργιο, όπου ξαναπνίγηκαν τα ίδια σπίτια όπως το 2017, με κατοίκους να κινδυνεύουν. Αναδείχτηκαν μαζί και κακοτεχνίες σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως στο Αγγελόκαστρο.

Η ζημιά δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε καλλιέργειες, που καλύφτηκαν από νερό και λάσπη, ζωοτροφές και ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε,δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ένα ακόμα τεράστιο εμπόδιο προστέθηκε, μαζί με τις καταστροφές από το χαλάζι, την ακαρπία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις τιμές στα προϊόντα μας, που δεν εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για να ζήσουμε.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια! Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της ζωής μας, των καλλιεργειών και των περιουσιών μας, από τις πλημμύρες.

Τώρα είναι ώρα να βγούμε μπροστά στον αγώνα. Τα προβλήματα μας έχουν πνίξει και τη λύση δεν μπορούν να τη δώσουν, για μια ακόμα φορά, αυτοί που μας πνίγουν. Έχουμε πείρα, από τις παρεμβάσεις, τις διαμαρτυρίες μας, τα μεγαλειώδη μπλόκα των προηγούμενων χρόνων, ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε, ακόμα και το παραμικρόκερδήθηκε από τους οργανωμένους αγώνες μας, από το φόβο τους μη τους πάρουμε περισσότερα.

Είναι ξεκάθαρο, οι κυβερνήσεις και το κράτος δεν έχουν στο σχεδιασμό τους την προστασία μας και αυτό έχει αποδειχτεί δεκάδες φορές, με τις αποζημιώσεις ψίχουλα, με τη φορολογία μας, ενώ ταυτόχρονα οι μεσάζοντας, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου, κάθε χρόνο παίρνουν νέα όπλα για να μας πολεμάνε και να μας βάζουν στο χέρι.

Η γνωστή σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους ΕΕ, δίνει κατευθύνσεις ότι κοστίζει λιγότερο να αποζημιώσεις με ψίχουλα την καταστροφή, από το να ξοδέψεις για κατασκευή, συντήρηση, πρόληψη γενικά, με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Κάνουν κουμάντο στις δικές μας ανάγκες, τις ζωές μας, με τους δικούς μας φόρους, με το δικό μας κόπο και ιδρώτα.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, διεκδικούμε:
• Γρήγορες, άμεσες και αντικειμενικές καταγραφές των ζημιών, όλων των πληγέντων.
• Πλήρη, 100% αποζημίωση και αποκατάσταση, όλων των πληγέντων.
• Έκτακτο επίδομα ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγή τους.
• Ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά έργα. Γιατί δεν είναι δυνατόν όταν θέλουμε νερό να μην έχουμε και από την άλλη, να πνιγόμαστε από τη βροχή, γιατί έχουμε ακατάλληλες ή απαρχαιωμένες υποδομές.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισα, κάθε χωριανό, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους τους, με Επιτροπές Αγώνα, να καταγράψουν όλες τις ζημιές και τις ανάγκες τους και να απαιτήσουν, άμεσες λύσεις, τώρα!

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου να καλέσει τους πληγέντες και όλους τους κατοίκους του χωριού σε συγκέντρωση-συζήτηση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 6μμ, στην Κεντρική πλατεία του χωριού, με σκοπό τη διεκδίκηση αιτημάτων για την προστασία τους και τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων – Πλημμυροπαθών”.

*Φωτογραφία αρχείου

Ποινή φυλάκισης 5 ετών στους κατηγορούμενους για τον θάνατο του 13χρονου σε λούνα παρκ στο Ελληνικό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr