ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΚαι… νέες αυξήσεις – Έρχεται νέο σύστημα με «πολύχρωμα» τιμολόγια στο ρεύμα

Και… νέες αυξήσεις – Έρχεται νέο σύστημα με «πολύχρωμα» τιμολόγια στο ρεύμα

Και… νέες αυξήσεις – Έρχεται νέο σύστημα με «πολύχρωμα» τιμολόγια στο ρεύμα

Έρχεται νέο σύστημα με «πολύχρωμα» τιμολόγια στο ρεύμα και… νέες αυξήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο. Από 01/11/23 και μέχρι το τέλος του έτους οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν «χρώμα» τιμολογίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και κυρίως για γερά νεύρα θα είναι η επιλογή τιμολογίου ρεύματος που θα πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές, είτε επαγγελματίες είτε οικιακού ρεύματος, κατά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023!

Τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τη νέα ενεργειακή πολιτική μόνο σύγχυση φέρνουν, καθώς δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα είναι πολύ δύσκολο κανείς να αντιληφθεί πλήρως όλα τα νέα δεδομένα, ώστε να πάρει την απόφαση της επιλογής του τιμολογίου που θα τον συμφέρει πραγματικά. Μάλιστα, ως προς αυτό ο κ. Λεχουρίτης καλεί να γίνει επαναδιατύπωση των όρων, για να είναι πιο κατανοητοί, ενώ παράλληλα καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να παρέμβει στο ζήτημα του ρεύματος, διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «θα «καεί» πολύς κόσμος, οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες, διότι θα αυξάνεται αλματωδώς η χρέωση στην ηλεκτρική ενέργεια»!

Συγκεκριμένα μιλώντας στη «Σ» ο κ. Λεχουρίτης και περιγράφοντας επ’ ακριβώς τι θα ισχύσει τονίζει:

lexouritis
Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«με βάση τα νέα δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θέλει να καθορίσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ενέργειας είναι βέβαιο πως θα είναι δύσκολο ο καταναλωτής να επιλέξει τιμολόγιο που να τον συμφέρει. Ως ΙΝΚΑ ενημερώσαμε και ενημερώνουμε τους καταναλωτές για τις αλλαγές και για το τι πρόκειται να συμβεί από τη νέα χρονιά, αλλά τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα και φαίνεται πως το ζήτημα θα μετατραπεί σε χρηματιστήριο ενέργειας.

Οι αλλαγές αφορούν τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους ενεργειακούς καταναλωτές οικιακής κατανάλωσης. Δώσαμε αναλύσεις ως ΙΝΚΑ για το μπλε, πράσινο και το πορτοκαλί τιμολόγιο, καθώς έτσι θα είναι πλέον τα τιμολόγια. Το μπλε θα έχει σταθερή τιμή, το πράσινο θα είναι μεικτό τιμολόγιο, σταθερή τιμή και κυμαινόμενη και η τιμή, ενώ στο πορτοκαλί τιμολόγιο θα διαμορφώνεται ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα η τιμή, άλλη τιμή το πρωί και άλλη το απόγευμα. Αυτού του είδους η πρακτική θα μπερδέψει περισσότερο τον κόσμο και δεν θα μπορεί να καταλάβει τι θα τον συμφέρει να επιλέξει και στο τέλος θα καταλήγουν όλοι στην ακριβότερη τιμή, όπου θα είναι στο σταθερό τιμολόγιο. Το ακριβότερο, συνεπώς σταθερό τιμολόγιο, θα ισχύει για όλες τις εταιρείες.

Ως ΙΝΚΑ σίγουρα προβληματιζόμαστε γιατί θα καταργηθεί από την 01/01/24 και η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά παράλληλα θα επανέλθει και η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είχαμε τονίσει πως μετά τις εκλογές θα αλλάξουν πολλά στον τομέα της ενέργειας και φοβούμαστε πως θα πληρώσουμε τη ρήτρα, όπως και στο παρελθόν.

Αυτό το παιχνίδι του ενεργειακού χρηματιστηρίου και των τιμών στην ενέργεια δεν πρόκειται να τελειώσει, αλλά θα μας κουράσει πολύ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν κάνει γνωστά δεν γίνεται να μην γνωρίζει ένας άνθρωπος, όχι μόνο ηλικιωμένος, αλλά ακόμη και νέος, για το ποιο τιμολόγιο θα πρέπει να επιλέξει για να υπερασπιστεί το συμφέρον του.

Η ΡΑΕ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει την πολιτική τιμολόγησης που προετοιμάζει και να δώσει και ένα καθαρό μήνυμα στην αγορά για το τι πρόκειται να κάνει. Χρειάζεται να παρέμβει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο ζήτημα του ρεύματος, διότι θα «καεί» πολύς κόσμος, οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες, διότι θα αυξάνεται αλματωδώς η χρέωση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Νομίζω αν συνεχίσουμε με αυτά τα στοιχεία που θα ισχύσουν από την 01/01/24 και δεν καταλήξουμε σε ένα νέο μοτίβο χρεώσεων, αλλά και κατανόησης λογαριασμών θα είναι δύσκολες οι καταστάσεις που θα ζήσουμε και στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Αιτωλοακαρνανία πολλοί συνάνθρωποί μας τρέχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές στους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ευτυχώς δεν έχουμε μπει ακόμη στο Χειμώνα για τα καλά. Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό τώρα, από τη νέα χρονιά τι θα συμβεί; Μπορεί να αναλογιστεί κανείς; Θα χάσουμε για ακόμη μια φορά το «τρένο» του ρεύματος, δεν θα μπορέσουμε ούτε να ζεσταθούμε, λόγω της πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχουμε.

Από 01/11/23 οι εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας θα αποστέλλουν στους πελάτες τους επιστολή μέσω της οποίας θα τους ζητούν να αποφασίσουν και να επιλέγουν, ένα από τα τρία τιμολόγια, το μπλε, το πράσινο ή το πορτοκαλί. Η επιλογή όμως θα πρέπει να γίνει μέχρι και τις 31/12/23, διότι αν δεν γίνει αυτό, από την 01/01/24 το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα το τιμολόγιο για τον εκάστοτε πελάτη και η επιλογή που θα κάνει θα είναι το σταθερό τιμολόγιο για ένα χρόνο. Σταθερό μόνο για ένα χρόνο, δηλαδή θα γίνεται συνεχώς παιχνίδι με την ενέργεια. Πρέπει να ενταχθεί ο λιγνίτης και πάλι στην παραγωγή ενέργειας, όπως συμβαίνει σε πολλά ακόμη κράτη, ακόμη και στη Γερμανία».

Διαβεβαίωση κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν ενδεχόμενες αυξήσεις

Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται «να πληρώσουν» οι πολίτες ενδεχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι παρούσα όταν υπάρχουν υπέρμετρες αυξήσεις και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν τους αναλογούν.

Ο Παύλος Μαρινάκης

«Ο τρόπος κάθε φορά εξετάζεται και ανακοινώνεται με βάση και τα ύψη των αυξήσεων και τα δεδομένα της χώρας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχετικά με τη στήριξη των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι θα γίνει κατ’ αναλογία της διαδικασίας για τους υπόλοιπους πολίτες και πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Νέα τηλεφωνική γραμμή για ραντεβού στο Νοσοκομείο Αγρινίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ