Κ. Συνολάκης: Στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας οι μεγάλοι σεισμοί – Δεν ανησυχούμε

Απόλυτα καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή μιλώντας στην ΕΡΤ.

Φόβοι για κύμα χολέρας και άλλων μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία - Τι επισημαίνει ο ECDC

Απόλυτα καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η κατάσταση που αντίκρυσε ήταν πολύ δύσκολη και εξαιρετικά στενάχωρη και πως δυστυχώς οι επιστήμονες περιμένουν οι νεκροί από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου να ξεπεράσουν τους 100.000 «Ψιθυρίζεται στους επιστήμονες και στους μηχανικούς ότι θα ξεπεράσει τους 100.000, αλλά αυτό ψιθυρίζεται» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για την Ελλάδα

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια και μόνο ότι βάζουμε στην κουβέντα ότι πρέπει να φοβόμαστε να ανησυχούμε είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Αλλά ότι έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει. Σας θυμίζω ότι το 1956 ήταν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό που δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Πάλι υποθαλάσσιος σεισμός. Δεν γνωρίζουμε τόσο μεγάλους σεισμούς που να είναι μέσα στην ηπειρωτική χώρα».

Τι μας δείχνει η γεωολογική ιστορία της Ελλάδας

Η γεωλογική ιστορία είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας

«Μόλις γύρισα από την Τουρκία και είναι προφανές και αυτό το έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι σε πάρα πολλά κτίρια δεν ήταν προφανές ότι δεν είχαν ακολουθήσει τον αντισεισμικό κώδικα και οι κατασκευές, ακόμα και η ποιότητα του τσιμέντου δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι ο αντισεισμικός κανονισμός που έχουν στην Τουρκία, δεν μπορεί να προέβλεπε του είδους τις κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν.

Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Και οι δικές μας είναι από μπετόν αλλά δεν έχουμε το είδος των ψηλών κτιρίων. Δηλαδή γλιτώσαμε από το να έχουμε το 10όροφα ή 13όροφα κτίρια που φαίνεται ότι χτίστηκαν στην Τουρκία σε μία σε μια περίοδο που δεν ξέρω αν ο οικοδομικός τους κανονισμός και ο αντισεισμικός τους κώδικας μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή το είδος του της καταστροφής που έγινε. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό».

ΕΡΤ

Μανώλης Σφακιανάκης: Ιδρύει το πρώτο Εργαστήριο Εγκλήματος στην Ελλάδα