«Ήξεις αφήξεις» για την τιμή του ελαιόλαδου - Τι λένε στη «Σ» ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας

Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, πάντως, με αφορμή την ακρίβεια και είναι ενδεικτικό ότι  οι Ισπανοί έχουν μειώσει την κατανάλωση λαδιού σε ποσοστό 80%!

«Ήξεις αφήξεις» για την τιμή του ελαιόλαδου - Τι λένε στη «Σ» ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας

Εκτιμήσεις για ελαιόλαδο στα 6 ευρώ το κιλό. «Ήξεις αφήξεις» για την τιμή του ελαιόλαδου. Τι λένε στη «Συνείδηση» ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Οι τιμές του ελαιολάδου στην ΕΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο -παρατηρήθηκε αύξηση έως και 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος- οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις επιλογές των καταναλωτών.

Η περίοδος 2023/2024 δοκιμάστηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία και την αύξηση του κόστους ενέργειας, που έθεσαν την αγορά σε δοκιμασία.

Οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις χώρες παραγωγής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και ενώ οι τιμές έχουν ξεκινήσει να μειώνονται από τον Ιανουάριο, παραμένουν περίπου 20% υψηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Οι προβλέψεις από Ισπανία και Ελλάδα είναι καλές, αφού οι ανοιξιάτικες βροχές στην Ισπανία ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό τους ελαιώνες και το κόστος παραγωγής επανέρχεται σταδιακά σε κανονικά επίπεδα, παρόλα αυτά, θα χρειαστεί χρόνος για να επηρεάσουν οι βελτιωμένες αποδόσεις τις τιμές.

Π. Παπασάικας: «Να υποχωρήσει η τιμή αλλά όχι στα 4 ευρώ το κιλό, είναι καταστροφή για τον παραγωγό»

Ο Περικλής Παπασάικας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Π. Παπασάικας βάζει άλλη διάσταση στο ζήτημα: «Να το εξηγήσουμε στον κόσμο, οι τιμές του λαδιού στα 3,8 και στα 4 ευρώ το κιλό (κι όχι το λίτρο, άλλη στρέβλωση αυτή…) δεν είναι κάτι καλό. Δεν πρέπει ο καταναλωτής να θέλει τέτοια τιμή στο λάδι, διότι θα πρόκειται για την καταστροφή του παραγωγού.

Πρόκειται για κοινωνικό αυτοματισμό που τον καλλιεργούν κάποια παπαγαλάκια επίτηδες, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κράτος για να ελέγξει τους μεσάζοντες και να πετύχει μια λογική στις τιμές!

Η σωστή τιμή, αν την πούμε έτσι, που πρέπει να είναι επιθυμητή από τον καταναλωτή για να μπορεί να τρώει το λαδάκι του αλλά να ζει κι ο καλλιεργητής είναι μεταξύ των 6 και 7 ευρώ, όχι παραπάνω αλλά όχι και παρακάτω.

Τώρα, για φέτος δεν θέλω να κάνω προβλέψεις θα εξαρτηθεί από πολλά, ο καιρός τώρα πάει καλά αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, είδατε τι έγινε με την λαδοελιά σε Αβώρανη, Ρουπακιά κι εμάς που είχαμε παραγωγή, δεν άφησε τίποτε το χαλάζι. Η τιμή πήγε πριν δύο σεζόν από τα 4 ευρώ στα 12 και μετά στα 15 το κιλό και πέρυσι είχαμε ακαρπία. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα πρακτικών των παραγωγών, μην ακούτε τα διάφορα που λέγονται», τονίζει.

Ο Φώτης  Ακρίδας

«Αν και η παραγωγή ξεκινά αρχές Οκτωβρίου, το νέο απόθεμα δεν θα είναι διαθέσιμο στην εθνική αγορά πριν από τα τέλη Νοεμβρίου και διεθνώς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο», εξηγεί στην «Σ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, κ. Φώτης  Ακρίδας χωρίς όμως να διακινδυνεύει την πρόβλεψη για επαναφορά στις παλιές κανονικές τιμές. «Είναι σύνθετο το θέμα, οι βροχές των τελευταίων ημερών είναι πολύ καλές για το λάδι όμως το καλοκαίρι ήταν κλιματικά δύσκολο και δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η συνολική παραγωγή. Υπάρχουν καλά και κακά σενάρια που κυκλοφορούν, ένα κακό είναι ότι ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως τα λίγα αποθέματα της Ισπανίας θα κρατήσουν τις τιμές στα 9 ευρώ το κιλό, ενώ άλλο σενάριο μιλά για 5 με 6 ευρώ το κιλό», επισημαίνει. Όσο για τα «αποθέματα» που κρατούν επίτηδες παραγωγοί, ώστε να μην πέσουν οι τιμές: «Μερικά ελαιοτριβεία μπορεί να έχουν κρατήσει λάδι, οι ιδιώτες και ειδικά οι μικροί παραγωγοί είναι αδύνατον να έχουν τέτοια εποχή αποθέματα», εξηγεί ο κ. Ακρίδας.

Οι συνήθειες και οι τιμές

Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, πάντως, με αφορμή την ακρίβεια και είναι ενδεικτικό ότι  οι Ισπανοί έχουν μειώσει την κατανάλωση λαδιού σε ποσοστό 80%! Το ηλιέλαιο εκθρόνισε το ελαιόλαδο που θεωρείτο ο «βασιλιάς» στις κουζίνες καθώς οι αυξανόμενες τιμές αναγκάζουν τους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές.

Έως σήμερα, το ελαιόλαδο ήταν το δημοφιλέστερο λάδι για μαγείρεμα στα ισπανικά νοικοκυριά, αντιπροσωπεύοντας το 62% των πωλήσεων κατ’ όγκο το 2023, την ώρα που το ηλιέλαιο αντιπροσώπευε σχεδόν 34%, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Η Ισπανία συνήθως προμηθεύει περίπου το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως, όμως τα κύματα καύσωνα την Άνοιξη και μια παρατεταμένη ξηρασία μείωσαν τις συγκομιδές ελιάς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών του ελαιόλαδου σε επίπεδα ρεκόρ.

Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Γι΄ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών.

Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας.

Τα μειωμένα αποθέματα από το τέλος της εμπορικής περιόδου 2023/24 αναμένεται να επαρκέσουν έστω και οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας όμως έστω και με ομαλό τρόπο θα ανακόψουν σίγουρα το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι επιστημονικές εταιρίες ανά την Ελλάδα επισημαίνουν τον κίνδυνο ο Σεπτέμβριος, με τις αναμενόμενες ευεργετικές κατά τα άλλα βροχές, να προκαλέσει εκτεταμένη δακοπροσβολή στους ελαιώνες γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τα Δυτικά η κακοκαιρία «Atena», φέρνει βροχές, κεραυνούς και χαλάζι

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Δευτέρας στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο