ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΉθη και έθιμα της Ελλάδας για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου

Ήθη και έθιμα της Ελλάδας για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου

Ήθη και έθιμα της Ελλάδας για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι. Στις 15 Αυγούστου, μετά τη Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει η γιορτή σε κάθε τόπο. Οι οικογένειες συναντώνται γύρω από το τραπέζι στο παραδοσιακό πανηγύρι, που γίνεται συνήθως στο προαύλιο των εκκλησιών που γιορτάζουν.

Μετά το φαγοπότι ξεκινάει ο χορός χέρι χέρι. Παραδοσιακές μουσικές κομπανίες ξεσηκώνουν με τους σκοπούς τους ντόπιους και επισκέπτες, που εύχονται αυτή την παραδοσιακή ιεροτελεστία του πανηγυριού να τη ζήσουν και του χρόνου. Το Eleftherostypos.gr συγκέντρωσε μέρη όπου τιμάται παραδοσιακά η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού που δίνει το δικό της χρώμα σε κάθε τόπο της ελληνικής επικράτειας.

ΤΗΝΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο όμορφο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους ναούς προσκυνήματος στη χώρα μας. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου, γνωστός και ως Παναγία Ευαγγελίστρια, χτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε, το 1823, η εικόνα της Παναγίας -κατά τη θρησκευτική παράδοση- έπειτα από οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το νησί σφύζει από ζωή.

Πλήθος πιστών συρρέι στο προαύλιο του εκκλησιαστικού συγκροτήματος. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών και μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση στους δρόμους της πόλης. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού «Ελλη» από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

ΠΑΡΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Πάρο γιορτάζεται σε ατμόσφαιρα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης. Στην Παροικιά, ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, η Παναγία Εκατονταπυλιανή, εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.  Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, έργο του 17ου αιώνα, αποτελεί τη δεύτερη προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων μετά την ιερή εικόνα της Παναγίας της Τήνου. Το βράδυ της 15ης Αυγούστου στους δρόμους της Παροικιάς πραγματοποιείται η περιφορά της ιερής εικόνας και του Επιταφίου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με παριανό παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί.

NΙΣΥΡΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ενας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου, η Νίσυρος, εορτάζει με μεγαλοπρέπεια τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής στήνεται μια γιορτή που διαρκεί εννέα ημέρες. Από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου οι γυναίκες προσκυνήτριες κάνουν καθημερινά 300 μετάνοιες, ψέλνουν το μοιρολόι της Μεγαλόχαρης και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται πομπή, καθώς και μια μεγάλη γιορτή στο γραφικό οικισμό Μανδράκι. Το γλέντι ξεκινά όταν η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί.

ΛΕΣΒΟΣ, ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα ζήσουν όσοι επισκεφθούν το κέντρο της γραφικής κωμόπολης της Αγιάσου και το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην Παναγία την Αγιασώτισσα πραγματοποιείται ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του Ανατολικού Αιγαίου. Οι πιστοί, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στην εκκλησία, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό και το πανηγύρι που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο…

Σε ποιες Μαρίες πρέπει να ευχηθούμε σήμερα 15 Αυγούστου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ