ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΙθάκη: Το «διαμάντι» του Ιονίου που αυτήν την εποχή θα βρεις στα καλύτερά του

Ιθάκη: Το «διαμάντι» του Ιονίου που αυτήν την εποχή θα βρεις στα καλύτερά του

Ιθάκη: Το «διαμάντι» του Ιονίου που αυτήν την εποχή θα βρεις στα καλύτερά του

Εάν το Ιόνιο πέλαγος ήταν στέμμα, τότε η Ιθάκη θα αποτελούσε το πιο μικρό αλλά ταυτόχρονα το πολυτιμότερο διαμάντι του.

Ο τόπος του μυθικού βασιλιά Οδυσσέα αποτελεί ένα από τα νησιά των Επτανήσων, ενώ η ιστορία που κουβαλά είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Η Ιθάκη κατοικήθηκε από τη 2η χιλιετία π.Χ., αρχικά υπό μυκηναϊκή κυριαρχία. Κατά την ελληνιστική περίοδο και τον Μεσαίωνα, ο πληθυσμός της μειώθηκε δραματικά και από την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, κατέληξε να είναι σχεδόν μηδενικός.

Σήμερα, η Ιθάκη είναι ένα γοητευτικό, γραφικό νησί με χαλαρή ατμόσφαιρα που επιλέγουν κυρίως ζευγάρια και… ελεύθερα πνεύματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν το επιλέξετε για τις διακοπές σας, από ατελείωτες βουτιές στις απομονωμένες του παραλίες μέχρι και περιπάτους στα ορεινά χωριά του ή επισκέψεις στα ιστορικά και μυθολογικά αξιοθέατα.

Η Ιθάκη βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, ανάμεσα στο νησί και τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και είναι γεμάτη κυπαρίσσια, μονοπάτια πεζοπορίας και απόμερες παραλίες.

Με άλλα λόγια… πώς να της αντισταθείς;

Το Βαθύ

Πρωτεύουσα της Ιθάκης είναι το Βαθύ. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι χτισμένο γύρω από ένα μακρύ φυσικό λιμάνι. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εκεί περιλαμβάνουν την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί πολλά από τα ευρήματα που προέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από το νησί και το να δείτε από κοντά τον πίνακα του «Ιησού Ελκόμενου», του διάσημου El Greco, που βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία του Άγιου Νικολάου των Ξένων.

Αν και πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησάκι, όπως βλέπετε υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε στιγμή! Με μια ιστορία που χάνεται στις χιλιετίες και έναν τοπικό πληθυσμό που απολαμβάνει να μοιράζεται την κληρονομιά του με τους επισκέπτες, το νησί διαθέτει και ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας, ήρεμες παραλίες και μικρά χωριά, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Το ομοίωμα του Παλατιού του Οδυσσέα στον Σταυρό

Ο Σταυρός είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο φιλοξενεί το ομοίωμα του παλατιού του Οδυσσέα. Φυσικά, δεν πρόκειται για κανονικό παλάτι αλλά ένα ομοίωμα σε μακέτα στο οποίο υποτίθεται πως ζούσε ο διάσημος βασιλιάς. Όπως και να έχει, μια επίσκεψη επιβάλλεται…

Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Ομήρου

Η Σχολή του Ομήρου ή του Αγίου Αθανασίου θεωρείται ότι βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Παρόλο που στο σημείο πραγματοποιούνται ακόμη εργασίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και να μάθετε το γιατί σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πιστεύεται πως πρόκειται για το μέρος που κάποτε βρισκόταν το μυκηναϊκό παλάτι…

Μοναδικής ομορφιάς παραλίες

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως στην περίπτωση της Ιθάκης μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει απόλυτα τις ακτές τις: ειδυλλιακές. Οι περισσότερες από αυτές είναι απομονωμένες και μη οργανωμένες, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες όπως αποδυτήρια, ντους ή ομπρέλες και καρέκλες. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ιθάκης είναι το Γιδάκι, ο Άγιος Ιωάννης, το Σαρακήνικο και η Δέξα. Πολλές από αυτές απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Βαθύ.

Μονή της Παναγίας της Καθαριώτισσας

Η Μονή της Παναγίας της Καθαριώτισσας είναι ένα μικρό μοναστήρι στο κέντρο του νησιού, 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της Ιθάκης, ενώ οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνήθηκε από τον Άγιο Λουκά!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσετε στο νησί: η Ιθάκη συνδέεται με την Πάτρα -σε περίπτωση που θέλετε να πάτε από την Αθήνα- αλλά υπάρχει και απευθείας σύνδεση τόσο με την Κεφαλονιά, όσο και με τον Αστακό αλλά και την Λευκάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν όχι τώρα που είναι στα καλύτερά της, τότε πότε;

ethnos.gr

Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας: Μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους αναπληρωτές στις πληγείσες περιοχές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ