ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαH ιστορία ζωής του κυρίου Γιάννη- Ο μοναδικός βοσκός στο Βελούχι Ευρυτανίας (βίντεο)

H ιστορία ζωής του κυρίου Γιάννη- Ο μοναδικός βοσκός στο Βελούχι Ευρυτανίας (βίντεο)

H ιστορία ζωής του κυρίου Γιάννη- Ο μοναδικός βοσκός στο Βελούχι Ευρυτανίας (βίντεο)

Η σημασία της κτηνοτροφίας για την Ελλάδα: Ένας κλάδος που πρέπει να σωθεί

Σε ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, το Βελούχι της Ευρυτανίας, συναντήσαμε έναν άνθρωπο ξεχωριστό, τον κύριο Γιάννη 83 ετών, τον μοναδικό βοσκό με τα πρόβατά του.

Ο κύριος Γιάννης, εδώ και πολλά χρόνια, από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του χειμώνα, μεταφέρει τα πρόβατά του στην κορυφή του βουνού, για να βρουν τροφή και νερό. Στην συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας ανοίγει την καρδιά του και μας μιλά για την εμπειρία του στα βουνά.

Μας διηγείται πώς συνήθισε τη μοναξιά, και πώς το επάγγελμα τού κληρονόμησε από τον πατέρα του, με μια υπερηφάνεια που φαίνεται στα μάτια του. Όμως, μας αποκαλύπτει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κτηνοτροφία.

Μας μιλά για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από τους λύκους, που κατασπαράζουν τα κοπάδια προβάτων και γιδιών. Μας εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση, αλλά παράλληλα δείχνει την αγάπη και την αφοσίωσή του στον τρόπο ζωής αυτό.

Τελικά, μας παροτρύνει να σκεφτούμε το μέλλον και να ασχοληθούμε με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, προκειμένου να σώσουμε τα χωριά και την υπέροχη παράδοση της βοσκής. Η γενιά μας έχει την ευκαιρία να δώσει νέα ζωή σε αυτό τον τρόπο ζωής, διατηρώντας την ιστορία και την κουλτούρα του παρελθόντος ζωντανή.

Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα, ο κύριος Γιάννης είναι ένας φωτεινός φάρος που μας υπενθυμίζει τη σημασία της παράδοσης και της φροντίδας για τη φύση. Οι λέξεις του αποτελούν ένα κάλεσμα για όλους μας να σκεφτούμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διατήρηση αυτού του πολύτιμου κομματιού της ελληνικής κουλτούρας.

Αγρίνιο: Η μερική έκλειψη Σελήνης μέσα από το φακό της Aστρονομικής και Aστροφυσικής Eταιρείας Δυτ. Ελλάδος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ