Ισπανία: Προχωρά σε αύξηση της αυτονομίας της σε θέματα άμυνας και ασφάλειας

Η Ισπανία επεξεργάζεται την αύξηση του επιπέδου στρατηγικής αυτονομίας σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Λίγο μετά τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτας Ρόμπλες ότι η…

spanish-defence-idustry

Η Ισπανία επεξεργάζεται την αύξηση του επιπέδου στρατηγικής αυτονομίας σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Λίγο μετά τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτας Ρόμπλες ότι η “απειλή πολέμου είναι πραγματική και ότι η ισπανική κοινωνία δεν έχει επίγνωση του τεράστιου κινδύνου που υπάρχει αυτή τη στιγμή” ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των εταιριών αμυντικής βιομηχανίας της Ισπανίας.

Η υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις αυτές αναλύοντας την επανεκλογή Πούτιν και όπως είπε χαρακτηριστικά «Ένας βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να φτάσει στην Ισπανία από τη Ρωσία».

Στη συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών αμυντικής βιομηχανίας, ο Σάντσεθ τόνισε την δέσμευση της Ισπανικής βιομηχανίας σε ένα πολύ περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο, στο οποίο η Ισπανία εργάζεται για να προετοιμαστεί για πιθανές απειλές ασφαλείας και για να αυξήσει το επίπεδο στρατηγικής αυτονομίας. Η Ισπανία θέλει να καταστήσει τον κλάδο βασικό παράγοντα στην πρώτη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική, που παρουσιάστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο ισπανικός τομέας ασφάλειας και άμυνας, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη και ο όγδοος στον κόσμο, σύμφωνα με τον Σάντσεθ . Αυτός ο κλάδος έχει περισσότερες από 400 εταιρείες εξαπλωμένες στην επικράτεια, απασχολεί άμεσα περισσότερους από 36.000 εργαζομένους και παράγει υψηλή τεχνολογία.

Επίσης, επανέλαβε την στάση της Ισπανίας σε σχέση με την απόλυτη υποστήριξή της στην Ουκρανία και τόνισε ότι “διαπραγματεύεται μια συμφωνία για δεσμεύσεις ασφαλείας με την Ουκρανία, παρόμοια με αυτή που έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες”.

Τέλος, αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να εγκρίνει για τα επόμενα πέντε χρόνια έγγραφο άνω των 60 σελίδων που αφορά στην Εθνική Στρατηγική κατά της Τρομοκρατίας καθώς όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση , το δεύτερο μέτωπο του πολέμου στη Γάζα, που ήδη ξεπερνά τους 31.000 νεκρούς, αντιπροσωπεύει «έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» αύξησης της «τρομοκρατικής απειλής, του βίαιου εξτρεμισμού και της εμφάνισης νέων κινημάτων που προωθούν μια ριζοσπαστική και βίαιη ιδεολογία».

Πηγή: ertnews.gr