Ιράν: Ελεύθερες με εγγύηση 200 χιλ. δολάρια οι δύο δημοσιογράφοι που «έγραψαν» για τη Μαχσά Αμινί

Το Ιράν απελευθέρωσε με εγγύηση τις δύο δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή ανέφεραν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο οποίος προκάλεσε…

international-flag-iran

Το Ιράν απελευθέρωσε με εγγύηση τις δύο δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή ανέφεραν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο οποίος προκάλεσε διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει το BBC. Η Niloufar Hamedi, 31 ετών, και η Elaheh Mohammadi, 36 ετών, είναι οι δημοσιογράφοι που αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση, ανακοίνωσε ο ιρανικός Τύπος.

Η Μαχσά Αμινί πέθανε υπό κράτηση αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν. Είχε τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων που απαιτούσαν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή πέπλο. Ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό της σε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αλλά ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι στοιχεία αποδεικνύουν ότι πέθανε “ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμών” από την αστυνομία ηθικής.

Η Hamedi, η οποία εργαζόταν για τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh, γνωστοποίησε την είδηση ​​του θανάτου της Amini. Φωτογράφισε τον πατέρα και τη γιαγιά της Mahse Amini να αγκαλιάζονται αφού έμαθαν ότι η κόρη τους πέθανε και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο διαδίκτυο με τη λεζάντα: «Το μαύρο πένθιμο φόρεμα έγινε η εθνική μας σημαία».

Η Mohammadi εργάστηκε για τη Ham-Mihan, επίσης μια μεταρρυθμιστική εφημερίδα, και έγραψε για την κηδεία της Amini στη γενέτειρά της, Saqqez. Περιέγραψε πώς εκατοντάδες πενθούντες φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Οι πρώτες διαμαρτυρίες έγιναν μετά την κηδεία της Amini και οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, με αιτήματα που κυμαίνονταν από περισσότερες ελευθερίες έως την ανατροπή του κράτους. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν λίγο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων και κατηγορήθηκαν για συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και συνενοχή κατά της εθνικής ασφάλειας. Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 και 12 ετών, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Τύπο, η εγγύηση ορίστηκε στα 200.000 δολάρια και στις γυναίκες απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή: ertnews.gr