ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Ίπτανται» ξανά τα καύσιμα: 1,90 το diesel, 2,15 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία

«Ίπτανται» ξανά τα καύσιμα: 1,90 το diesel, 2,15 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία

«Ίπτανται» ξανά τα καύσιμα: 1,90 το diesel, 2,15 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία

«Ίπτανται» ξανά τα καύσιμα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, δημοσίευμα της οποίας αναφέρει: “1,90 το diesel, 2,15 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία”. Εφιάλτης το diesel, που έχει πάρει το δρόμο για τα 2 ευρώ, για τους  αγρότες σύμφωνα με την “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μπορεί η επιδότηση των καυσίμων να «τρέχει» και χιλιάδες δικαιούχοι να είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους, όμως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πήραν πάλι την ανιούσα με το Brent να ξεπερνά τα 113 δολάρια το βαρέλι και οι ήδη υψηλές τιμές αναμένεται να σκαρφαλώσουν ακόμη πιο ψηλά τις επόμενες ημέρες.

Σε ιστορικό ρεκόρ έφτασε η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης την Πέμπτη, παράγοντας που θα οδηγήσει αντιστοίχως μέσα στις επόμενες ημέρες και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τιμή της αντλίας.

Ξεκινώντας από τα 1.303,57 ευρώ το κυβικό στις αρχές του έτους και κινούμενη σταθερά πάνω από τα 1.620 ευρώ το κυβικό από την 1η Μαΐου, η διυλιστηριακή τιμή της βενζίνης, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης του καυσίμου, έφτασε στις 4 Μαΐου στα 1.635,77 ευρώ και χτύπησε την Πέμπτη ιστορικό ρεκόρ στα 1.648,75 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρότασης της Κομισιόν να συμπεριλάβει στο έκτο πακέτο των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας την πλήρη διακοπή των εισαγωγών αργού σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως τα τέλη του 2022.

Έτσι, το χρηματιστήριο προϊόντων δεν ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες την αποκλιμάκωση του αργού, αλλά αντιθέτως κινήθηκε ανοδικά, καθώς προεξόφλησε τις ελλείψεις προϊόντων που θα προκαλέσει στην Ευρώπη, η οποία εισάγει σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2,12 ευρώ, ενώ το diesel φλερτάρει με το 1,90. Στην Αιτωλοακαρνανία ως συνήθως οι τιμές είναι κατά τι αυξημένες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης την Τετάρτη 4/5 στην Αιτωλοακαρνανία η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2,153 ευρώ και στα 1,908 ευρώ η μέση τιμή του diesel.

Kαι φυσικά ούτε λόγος για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων που έχει φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 2,336 ευρώ ως μέση τιμή και οδεύει προς τα 2,5ευρώ.

Σε περιοχές αγροτικές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η τιμή diesel είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το αγροτικό κόσμο καθώς αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τα κόστη παραγωγής.

Βενζινοπώλες: «Να γίνει οριζόντια μείωση τιμών στα καύσιμα, όπως στο ρεύμα»

Αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα ή οριζόντια μείωση, όπως έγινε με το ρεύμα, ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε άμεση αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα ή όπως έγινε με το ρεύμα, να έχουμε κάποια οριζόντια μείωση της τιμής, όχι σε στυλ επιδόματος, αλλά  έτσι όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης, τουλάχιστον για την παρούσα φάση που έχουμε αυτές τις υπερβολικά υψηλές τιμές στη βενζίνη, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο να μπούμε λίγο πιο ομαλά στην καλοκαιρινή περίοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

«Λειτούργησε καλά η επιδότηση των 150 ευρώ συν ΦΠΑ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο κίνησης, από τη βάση του πετρελαίου κίνησης, για τον Απρίλιο και το Μάιο.

Αυτό έχει ένα δημοσιονομικό κόστος και δεν ξέρω αν το αντέχει η οικονομία, αλλά είναι πρέπον να γίνει αυτό και στη βενζίνη, γιατί με καθημερινές αυξήσεις της τάξης του 15, 20, 25 και 30 ευρώ ανά χίλια λίτρα, δηλαδή 10 – 15 λεπτά ανά λίτρο την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε σε ιστορικά υψηλά.

Αν δεν είχαμε αυτή την επιδότηση που ξεκινά από την τιμή διυλιστηρίου, τώρα θα ήταν αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Έδωσε μια ανάσα και στου επαγγελματίες και τους οικιακούς καταναλωτές», υπογράμμισε στην ΕΡΤ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Pisa

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →