ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΥπό βροχή οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο

Υπό βροχή οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο

Η υγεία απασχόλησε την απεργία στο Αγρίνιο

Υπό βροχή

οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας, ο εμπορικός κόσμος της πόλης στον πεζόδρομο της οδού Παπαστράτου και η ΓΕΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ειρήνης. Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου. Τι είπε ο διοικητής

 

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις χθες στο κέντρο του Αγρίνιου. Αρχικά, έμποροι συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Παπαστράτου παραμένοντας πολύ ώρα εκεί και διαβάζοντας ψήφισμα το οποίο αναγνώστηκε και πάλι στην συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ειρήνης όπου μετακινήθηκαν οι έμποροι κατά την έναρξή της. Στην Πλατεία Δημοκρατίας έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας κ Σπ. Κοτοπούλης και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου κ Βαγ. Ραμόπουλος.

Στη συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ειρήνης, η οποία ήταν η τελευταία χρονικά, προτάθηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αγρινίου και στον διοικητή του για την επικρατούσα κατάσταση στην δημόσια υγεία του νομού κάτι που έγινε αποδεκτό.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή κ Γιώργο Βλάχο εκτός του ότι ζητήθηκαν απαντήσεις για φλέγοντα ζητήματα του ζητήθηκε η παραίτηση του μαζί με την παραίτηση σύσσωμου του Δ.Σ του νοσοκομείου. Έγινε αναφορά στην δραματική κατάσταση των κλινικών του νοσοκομείου λόγω της έλλειψη γιατρών και όχι μόνο. Εκ μέρους του ο κ Βλάχος δεσμευτικέ, για ακόμη μία φορά, ότι θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να καλύψει τα κενά των γιατρών, πριν αποχωρήσει από την θέση του. Είπε επίσης ότι από σήμερα θα έρθουν σιγά-σιγά 6 γιατροί, κάτι που έχει ειπωθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα . Για τον κ Βλάχο, όπως ο ίδιος είπε, επείγει το ζήτημα της καρδιολογικής κλινικής, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Διαβεβαίωσε ότι αν συνέβαινε κάποιο επείγων περιστατικό χθες το βράδυ το νοσοκομείο ήταν σε θέση να ανταποκριθεί, χωρίς βέβαια να υπάρχει καθαρή εικόνα για τα υπόλοιπα βράδια, συμπληρώνοντας ότι θα έρθουν άτομα για εφημερίες μιας εβδομάδας από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. 

Προχθές το νοσοκομείο λειτούργησε χωρίς καρδιολόγο, επισημάνθηκε επίσης από τον ίδιο τον κ Βλάχο ότι εκλάπη οινόπνευμα από το τελωνείο για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου, το οποίο για μια ολόκληρη μέρα δεν διέθετε οινόπνευμα. Έγινε γνωστό ότι δόθηκε σε καρκινοπαθή φάρμακο από άλλο άτομο, το οποίο έχει αποβιώσει και οι συγγενείς του έστειλαν τα φάρμακα (του αποβιώσαντα) στο νοσοκομείο. Ζητήθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για την συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων που είναι αποδεδειγμένες με έγγραφα τα οποία κατέθεσαν οι αρμόδιοι γιατροί στον ίδιο τον κ Βλάχο, ο οποίος δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα πώς επείγοντα θέματα της 6ης ΥΠΕ (που ανήκει το νοσοκομείο του Αγρινίου και του Μεσολογγίου) τακτοποιούνται κατ ευθείαν και τα επείγοντα ζητήματα των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας εκκρεμούν.

Πέραν όμως της εξέλιξη αυτής, την παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, στην συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μίλησε το μέλος της νομαρχιακής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ Βαγ. Μαχαλιώτης και ο Πρόεδρος του κινήματος «Δικαίωμα στη Ζωή» κ Ν.Καμζέλας.

Μέτα την λήξη της συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά την λήξη της δεύτερης συγκέντρωσης, αυτής της Πλατείας Ειρήνης, οι παραβρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το νοσοκομείο, όπου έγινε και η συνάντηση με τον διοικητή κ Βλάχο.

Για την χθεσινή μέρα ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ Σωκράτης Κωστίκογλου δήλωσε μεταξύ άλλων «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για την ανταπόκριση που έδειξαν. Η πλειοψηφία των εμπόρων αποδέχθηκε την πρόταση και τα καταστήματά παρέμειναν κλειστά, ενώ σημαντικό μέρος εξ αυτών παραβρέθηκε και στην συγκέντρωση. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στα μέτρα που περνάει η συγκυβέρνηση εις βάρος των ελλήνων και του εμπορικού κόσμου, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο στο χείλος του γκρεμού, αλλά στον γκρεμό και γι αυτό περιμένουμε και απαιτούμε μέτρα στήριξης για τους μικρούς και τους μεσαίους εμπόρους οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται φόροι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του όχι μόνο προς την εφορία αλλά και προς τα ασφαλιστικά του ταμεία». 

Ο Πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ Θανάσης Γαλατάς δήλωσε μεταξύ άλλων «Ο κόσμος με την παρουσία του δίνει ισχυρό μήνυμα το οποίο θα ήταν ηχηρότερο αν ο καιρός ήταν καλύτερος και συμμετείχαν και όσοι δεν επιθυμούσαν να δουλέψουν αλλά δουλεύουν λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουν στα οικονομικά τους. Οδήγησαν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση αλλά οι πολιτικές αυτές δεν σταματάνε. Επίκεινται νέα μέτρα και αρνητικές εξελίξεις όσο αφορά τα εργασιακά μας. Αναμένονται νέες υπογραφές υπό την πίεση των δανειστών, μυώσεις των μισθών, νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και ομαδικές απολύσεις. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους ανατρέψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος των Αγροτικών συλλόγων Αιτωλ/νίας κ Σπύρος Κοτοπούλης αναφέρθηκε στις αντιαρματικές πολιτικές και την κακή φυτική και ζωική χρονιά. Έστρεψε τα βέλη του στην νέα ΚΑΠ μέσω της οποίας μειώνεται κατά 45% τα χρήματα για τις αγροτικές δραστηριότητες και αποτελεί συντόμευση στην καταστροφή των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων και την γρηγορότερη ανάπτυξη μεγάλων. Αναφέρθηκε σε αγροτικά θέματα λέγοντας ότι προσχωρούν σε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για χρέος άνω των 5.000 ευρώ. Πρότεινε κοινό μέτωπο αγώνα με μικρομεσαίους αγρότες, ανέργους κλπ στις κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα από το ΠΑΜΕ. Ο κ Ραμόπουλος μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση στο νοσοκομείο, για τα παζάρια κυβέρνησης και τρόικας και για τους επίδοξους καρπαζοεισπράκτορες, όπως χαρακτηριστικά είπε, που θα διαχειριστούν την αστική διακυβέρνηση. Μίλησε για την καπιταλιστική ανάπτυξη που εκτός της κυβέρνησης στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο προϋπολογισμός, ανέφερε ο κ Ραμόπουλος, ότι αποδεικνύει την συνέχιση των μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Μίλησε για την κλιμάκωση της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ το επόμενο χρονικό διάστημα και την μεγάλη ανταπόκριση που υπήρχε στο συλλαλητήριο των Αθηνών, προτρέποντας την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου το επόμενο χρονικό διάστημα. Μίλησε τέλος για την δημιουργία δυνατών μαζικών σωματείων τα οποία θα μπορούν να συγκρουστούν με την εργοδοσία.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr