ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΗπατίτιδα σε παιδιά: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές – «Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές – «Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές – «Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

Σε συναγερμό και επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές Αρχές και στην Ελλάδα για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά.

Άλλωστε, ήδη ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τους παιδίατρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κρούσμα στη χώρα μας, ωστόσο, σύμφωνα με το OPEN υπήρξε ένα ύποπτο περιστατικό, αλλά με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα φάνηκε ότι το παιδάκι τελικά δεν νοσούσε από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Σημειώνεται πως όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Τι να προσέχουν οι γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα ύποπτα συμπτώματα και να σπεύδουν σε παιδίατρο εάν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό στο παιδί τους.

Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ο ίκτερος, η αλλαγή χρώματος σε κόπρανα και ούρα, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός.

«Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

Εάν οι ιατροί αρχίσουν και παρακολουθούν πιο στενά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά, η καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα «είναι θέμα χρόνου», εκτιμά ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στο OPEN.

Όσον αφορά στη μετάδοση, γίνεται και αερογενώς και μέσω των επιφανειών. Η οξεία ηπατίτιδα, όπως εξηγεί ο ειδικός, προσβάλλει κυρίως το πεπτικό σύστημα και λιγότερο το αναπνευστικό.

Όπως υπογράμμισε, η καθαριότητα των χεριών είναι επιβεβλημένη. Ο παιδίατρος πρόσθεσε ότι το πλύσιμο των χεριών ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης των παιδιών, όταν ανοίξουν τα σχολεία.

 

Η προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Με την ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά να αυξάνει, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, προχώρησε σε ανάρτηση όπου παραχωρεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης γράφει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα όπως τα παρουσιάζει ο καθηγητής:

  1. Tο αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού.
  2. Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
  3. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  4. Ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

 

 

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με το «πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41»:

«Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά».

Ανησυχία για τον πρώτο θάνατο παιδιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων. Επίσης, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Σημειώνεται πως δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, έως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 από αυτά κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό -τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές Αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Πηγή: ethnos.gr

Βόλος: Θρήνος για τη 17χρονη Φεννίνα που “έσβησε” μετά από άνιση μάχη

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr