ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΣε έξαρση οι ιώσεις – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γενικό Ιατρό Δημήτρη Μιχάλη

Σε έξαρση οι ιώσεις – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γενικό Ιατρό Δημήτρη Μιχάλη

Σε έξαρση οι ιώσεις – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γενικό Ιατρό Δημήτρη Μιχάλη

Η έλευση του χειμώνα είναι συνυφασμένη εκτός των άλλων και με την έξαρση των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και των κρυολογημάτων, που οφείλονται στην αλλαγή του καιρού και στο συγχρωτισμό με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, σχολικές αίθουσες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πιο ευάλωτα την εποχή αυτή, είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και παράλληλα λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν μάθει ακόμα να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και οι ηλικιωμένοι, που συνήθως πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία.

Η διατροφή την εποχή αυτή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στον περιορισμό της νοσηρότητας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις επιστημονικές μορφές θεραπείας.

Ο  Γενικός Ιατρός Δημήτρης Μιχάλης μίλησε στη «Σ» δίνοντας χρήσιμες προληπτικές συμβουλές: «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι εποχή εγρήγορσης για το σύστημα υγείας. Ο λόγος είναι ότι οι ιογενείς λοιμώξεις παρουσιάζουν σημαντική έξαρση. Οι καιρικές μεταπτώσεις που βιώνουμε είναι ουσιαστικά η αιτία. Κατά κανόνα έχουμε αναπνευστικές λοιμώξεις από ιογενείς αιτίες και γαστρεντερικές. Στις αναπνευστικές λοιμώξεις τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα αν θελήσουμε να είμαστε λίγο αυστηροί με την νοοτροπία των ιών. Θα πρέπει να εμβολιάζονται όσοι έχουν ιατρικό λόγο με το εμβόλιο εναντίον της γρίπης και εναντίων του πνευμονόκοκκου. Ο πνευμονόκοκκος για τις ευπαθείς ομάδες είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως και η γρίπη. Βέβαια ακόμη και αν εμβολιαστεί κάποιος μπορεί να νοσήσει από άλλους ιούς. Η γρίπη είναι επικίνδυνη και θανατηφόρα. Κομβικής σημασίας είναι οι κανόνες υγιεινής. Να πλένουμε δηλαδή συχνά τα χέρια μας, εξαιτίας της χρήσης χαρτονομισμάτων, χειραψιών, τουαλέτας κλπ. Επειδή όμως οι ιώσεις αυτής της εποχής είναι κυρίως αναπνευστικές πρέπει να εστιάσουμε στα εξής: Αν είμαστε ευαίσθητα άτομα ή κρυωμένοι και βρεθούμε σε συγχρωτισμένους χώρους τότε δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ζούμε σε χώρους που δεν αερίζονται καλά και υπάρχουν αρκετά άτομα. Δεν θα ήθελα ωστόσο να παραλείψω το εξής: Έχουμε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέσε ως κοινωνία και ως ιατρική κοινότητα με το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Κανένα φάρμακο δεν είναι ευλογία, όλα είναι φαρμάκι και όλα μπορούν να προκαλέσουν κάποια παρενέργεια. Ζυγίζοντας όμως κάποιος τα υπέρ και τα κατά κάνει τις επιλογές του. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μια στο τόσο μπορεί να υπάρξει μια παρενέργεια από τα εμβόλια, αλλά είναι πολύ απλές και αντιμετωπίσιμες και τυχαίνει σπάνια. Είναι λάθος προσέγγιση αυτή του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το σκεπτικό του κινήματος κρύβει νοοτροπία που είναι παθολογική ως σκέψη και ισοδύναμη του κινήματος της επίπεδης γης. Δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα».

dimitris mixalis
Ο Γενικός Ιατρός Δημήτρης Μιχάλης

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο του Αγρινίου – Πέθανε σε ηλικία 51 ετών ο Δημήτρης Σκιαδάς, πατέρας τεσσάρων παιδιών (ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr