Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων: Οι ερευνητές της Πάτρας, που φτιάχνουν σεισμογράφους, έξυπνα κτίρια και προστατεύουν από κυβερνοεπιθέσεις

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) αποτελεί ερευνητικό ινστιτούτο του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ και εδρεύει στην Πάτρα. Εστιάζει σε τεχνολογίες αιχμής εφαρμόσιμες στο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον,…

institouto

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) αποτελεί ερευνητικό ινστιτούτο του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ και εδρεύει στην Πάτρα. Εστιάζει σε τεχνολογίες αιχμής εφαρμόσιμες στο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον, με τελικό ζητούμενο την καινοτομία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητος της Ελληνικής βιομηχανίας. Γενικός στόχος του ΙΝ.ΒΙ.Σ. είναι η διεξαγωγή εφηρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας στις ερευνητικές περιοχές ενδιαφέροντός του, η ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων και η παροχή προηγμένων υπηρεσιών.

Ένα από τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Διευθυντη του ΙΝΒΙΣ καθηγητή Δημήτριο Σερπάνο είναι το σύστημα προστασίας από φυσικές καταστροφές (σεισμοί), που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LOCCATEC.

Το σύστημα περιλαμβάνει μικρές, φθηνές, αυτόνομες συσκευές επιτήρησης προ-εγκατεστημένες σε διάφορους χώρους του κτηρίου, συνεχής επιτήρηση και ανάλυση των δομικών χαρακτηριστικών του χώρου, ενεργοποίηση και καταγραφή σειράς φωτογραφιών σε περίπτωση κατάρρευσης και συστήματα εντοπισμού για τις μονάδες διάσωσης που «ξυπνούν» τις θαμμένες στα ερείπια συσκευές επιτήρησης,συλλέγουν τις φωτογραφίες που έχουν καταγραφεί και υποβοηθούν τις μονάδες διάσωσης σχετικά με το που υπήρχε ανθρώπινη παρουσία κατά την κατάρρευση.

Πριν από λίγο καιρό οι ερευνητές του ΙΝΒΙΣ είχαν παρουσιάσει και στα σχολεία της πόλης τον εκπαιδευτικό σεισμογράφο που χρηματοδότησαν με ιδίους πόρους και μάλιστα τον τοποθέτησαν σε ορισμένα σχολικά κτίρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το Ινστιτούτο είχε έντονη παρουσία και στο 1ο Patras science festival που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη, με δυο στρογγυλές τράπεζες (για την κυβερνοασφάλεια και την ενεργειακή Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτηρίων.

«Στη συζήτηση για την κυβερνοασφαλεια κάναμε μια εκτενή παρουσίαση για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό γύρω από αυτά τα ζητήματα και να τους βοηθήσουμε να τα κατανοήσουν. Οι περισσότεροι επειδή παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα κρούσματα τελευταία, όπως αυτό που επηρέασε το σύστημα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλαβαίνουν πλέον ότι υπάρχουν ζητήματα με τις κρίσιμες υποδομές και την ασφάλεια τους. Αυτό είναι και η βασική μας δουλειά στο ινστιτούτο, γιατι πολλές υποδομές ελέγχονται από βιομηχανικά συστήματα σαν κι αυτά που φτιάχνουμε», επισημαίνει στο thebest.gr ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, καθηγητής Δημήτρης Σερπάνος.

ο διευθυντής ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος με τους Νικόλαο Σταματελάτο (ΓΕΕΘΑ), Αναστάσιο Καναβό (Πυροσβεστικό Σώμα) και Παναγιώτη Κοτζανικολάου (Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ο συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας και διευθυντής του Industrial Systems Institute Δημήτρης Σερπάνος με τους ομιλητές Athanasios Kalogeras, Αντώνη Μορώνη, Χρήστο Κουλαμά και Βασίλη Αδαμόπουλο

Παράλληλα παρουσιάστηκε στα παιδιά, το… «έξυπνο εργοστάσιο». Στόχος της νέας γενιάς βιομηχανίας είναι η ευέλικτη παραγωγή. Αναπτύσσουμε μεθοδολογίες για τον έλεγχο της βιομηχανίας που αφορά σε πολλούς τύπους και πολλά προϊόντα, αυτοκίνητα, τρόφιμα κτλ… Δείξαμε ότι μπορούμε να ελέγχουμε τη γραμμή παραγωγής.

thebest.gr

 

Νέα «αστεράκια» από τη Ναύπακτο έλαμψαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας