Ινδία: Αναμέτρηση 40 ωρών με Σομαλούς πειρατές που αναγκάστηκαν να παραδοθούν – Tέλος στην τρίμηνη κατάληψη του πλοίου MV Ruen

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την ανακατάληψη του MV Ruen από σομαλούς πειρατές ανοικτά των ινδικών ακτών και την απελευθέρωση του πληρώματος βάζοντας τέλος στην…

gizovlfawae8sv1

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την ανακατάληψη του MV Ruen από σομαλούς πειρατές ανοικτά των ινδικών ακτών και την απελευθέρωση του πληρώματος βάζοντας τέλος στην τρίμηνη κατοχή του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου ξηρού φορτίου.

«Κατά την διάρκεια των 40 τελευταίων ωρών», το ινδικό πολεμικό πλοίο, μέσω συντονισμένων ενεργειών, καθήλωσε το πλοίο και ανάγκασε του 35 πειρατές να παραδοθούν», ανακοίνωσε στο Χ το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διευκρινίζοντας ότι τα 17 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν σώα και με ασφάλεια από το πλοίο.

Σε άλλο βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται πειρατής να ανοίγει πυρ κατά ελικοπτέρου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Το πλοίο, καταλήφθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (MSCHOA), έχει καταμετρήσει έξι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πειρατείας και τρεις απόπειρες πειρατικών επιθέσεων. Στις 26 Νοεμβρίου 2023 το υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο Central Park, που είχε καταληφθεί από πειρατές, απελευθερώθηκε από αμερικανικές δυνάμεις.

Πειρατεία σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024 στο φορτηγό πλοίο χύδην φορτίου «Lila Norfolk» με σημαία Λιβερίας. Το πλοίο απελευθερώθηκε από το ινδικό ναυτικό. Στις 27 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε απόπειρα πειρατείας στο bulk carrier «Waimea» με σημαία Λιβερίας. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ένοπλων φρουρών και του πειρατικού σκάφους.

Για τη διεθνή ναυτιλία φαίνεται ότι ανοίγει δεύτερο μέτωπο, εκτός των επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.