
«Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» με πολλή… ανασφάλεια όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είναι ανησυχητικά τα ευρήματα. Το 44% των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει ότι έχει πέσει στην αντίληψή τους μαθητής να συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο εορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 για 20η συνεχόμενη χρονιά. Αυτή η επέτειος έφερε την ανάγκη για μια μεγάλη έρευνα που θα επισημοποιεί τα φαινόμενα που παρατηρούνται στις τάξεις της μαθητικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια και θα αποτελέσει έναν μπούσουλα για το πώς θα δράσουν οι φορείς και τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και πράγματι αυτή η έρευνα έγινε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο.
Διενεργήθηκε με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου το Δεκέμβριο του 2022μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που διοικείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και στην οποία συμμετείχαν 4.400 εκπαιδευτικοί από ολόκληρη τη χώρα και από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Τα ανησυχητικά ευρήματα
Δεν είναι καθόλου καλά αυτά που αποκαλύπτει η έρευνα. Το 9% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει αντιληφθεί ή μάθει ότι κάποιος μαθητής ή μαθήτρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης/αποπλάνησης και το 6% ότι κάποιος μαθητής ή μαθήτρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής κακοποίησης! Το αντίστοιχο ποσοστό στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 2% για περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης/αποπλάνησης και 0,5% για περιστατικά διαδικτυακής κακοποίησης.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 65% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 47% των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας έχει αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής/τρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβολικής ενασχόλησης! Μάλιστα, σχεδόν το 59% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ενήμεροι για το πως πρέπει να το διαχειριστούν.
Το 44% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 23% των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας δηλώνουν ότι έχει πέσει στην αντίληψή τους μαθητής/τρια να συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο είτε σε μεγάλο βαθμό είτε σε μικρότερο βαθμό.
Το 26% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας και το 9% των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει ότι έχει γίνει γνώστης περιστατικού διαδικτυακού εκφοβισμού. Και από τις δυο εκπαιδευτικές βαθμίδες, η πλειοψηφία (69%) ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον ίδιο τον μαθητή και ένα 13% το πληροφορήθηκε από κάποιον άλλον μαθητή.
Μάλιστα το 42% των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (39% στην Πρωτοβάθμια και 45% στην Δευτεροβάθμια) δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν καταστάσεις διαδικτυακού εκφοβισμού με την πλειοψηφία αυτών να διδάσκουν στο Λύκειο (49%), ενώ το 79% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, είτε σε καθημερινή βάση, είτε μερικές φορές την εβδομάδα και μόνο το 2% δεν το χρησιμοποιεί καθόλου για τις ανάγκες του μαθήματος. Παραπάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς και από τις δυο εκπαιδευτικές βαθμίδες (57%στον γενικό πληθυσμό, 54% στην Πρωτοβάθμια και 60% στην Δευτεροβάθμια) δηλώνουν ότι δεν είναι ενήμεροι για το πως πρέπει να διαχειριστούν καταστάσεις διαδικτυακής σεξουαλικής είτε αποπλάνησης είτε κακοποίησης εις βάρος των μαθητών τους.

Σε σχετική ερώτηση της «Συνείδησης» ο κ. Χρήστος Καζαντζής, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας εξηγεί ότι η 7η Φεβρουαρίου είναι η επίσημη μέρα που το υπουργείο Παιδείας κάνει δράσεις στα σχολεία για ενημέρωση για το ασφαλές διαδίκτυο και παράλληλα ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τους γονείς όσο το δυνατόν περισσότερο για το φαινόμενο. «Παρότι δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως για την συγκεκριμένη έρευνα είναι σε γνώση μας, όπως και τα όσα καταγράφει, άλλωστε τα βλέπουμε και τα ακούμε γύρω μας.
Φυσικά μια φορά τον χρόνο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτή την γάγγραινα, ας μου επιτραπεί να πω. Όσα και να κάνει η σχολική κοινότητα, το θέμα ξεκινά από το σπίτι και από την αποξένωση και την εγκατάλειψη των παιδιών, ειδικά στο κινητό. Εμείς ενημερώνουμε για τα προγράμματα που μπορούν να μπλοκάρουν συγκεκριμένους ιστότοπους και προσπαθούμε να δίνουν οι καθηγητές της πληροφορικής τη βάση που πρέπει στην ενότητα της “ασφάλειας δικτύων” στο μάθημα. Επίσης να τηρείται το θέμα της μη πρόσβασης των παιδιών σε κινητά στην διάρκεια των σχολικών ωρών. Από εκεί και πέρα, τα ευρήματα τα αξιολογούμε, αλλά χρειάζεται γενικευμένη καμπάνια από την Πολιτεία και όχι μόνο από το υπουργείο Παιδείας».
Πού να απευθυνόμαστε
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine http://www.safeline.gr, δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
“Χτύπησε” και στο Αγρίνιο το κύκλωμα που εξαπατούσε φαρμακοποιούς – 640.000 ευρώ έκαναν “φτερά”