ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΥλοποιήσαμε έργα 132 εκ. ευρώ

Υλοποιήσαμε έργα 132 εκ. ευρώ

Συνέντευξη Παύλου Μοσχολιού στον Δυτικά FM 96.1

«Ο ενημερωμένος πολίτης είναι συνειδητός ψηφοφόρος» Απολογισμός τετραετίας με έμφαση στα έργα, τα οικονομικά και την κοινωνική πολιτική

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικός σταθμό «Δυτικά FM 96.1» και τους δημοσιογράφους Πάνο Τσακανίκα και Κώστα Καρακώστα, παραχώρησε χθες το πρωί ο νυν δήμαρχος Αγρινίου και εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, Παύλος Μοσχολιός. Ο κ. Μοσχολιός έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις ακροατών οι οποίες εστάλησαν μέσω SMS και email.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχολιό, το 93% του ψηφοδελτίου του είναι ήδη έτοιμο, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει και η παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Σύγχρονο Αγρίνιο – Κοινωνική Συμμαχία». Καθώς όμως έχει προκύψει εμπλοκή με τον αριθμό των υποψηφίων, κατόπιν ξαφνικής απόφασης του Γιάννη Μιχελάκη, υπουργού Εσωτερικών για αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές καθυστερήσεις στις τελικές ανακοινώσεις.
Δίνοντας το στίγμα των πεπραγμένων επί της θητείας του, ο κ. Μοσχολιός είπε ότι παρά τις τεράστιες περικοπές προς την τοπική αυτοδιοίκηση και την «κουτσή» τετραετία που προηγήθηκε, ο δήμος κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και μάλιστα να υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων «μέσα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση». Αναφορά έγινε στο μεγάλο ύψος των υπό σύμβαση έργων, συνολικού ποσού 162.5 εκατομμυρίων ευρώ, έργα τα οποία όπως είπε ο κ. Μοσχολιός «δεν είναι ατάκτως εριγμένα αλλά το καθένα συνδέεται με τα υπόλοιπα», ενώ τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στην τοπική οικονομία. Ως ενδεικτικά έργα ανέφερε τη δημιουργία της Πινακοθήκης και της προσφάτως εγκαινιασμένης Γλυπτοθήκης, και τη χρηματοδότηση της ύδρευσης από το Καστράκι και των υπόλοιπων οικισμών του δήμου Αγρινίου.
Αναφορά όμως έγινε και στα έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, όπως η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Στράτο και η κατασκευή ενός νέου δημαρχείου, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει σε ένα χώρο όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια που δεν προχώρησαν τα έργα αυτά οφείλονται είτε σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις είτε στο γεγονός ότι τα έργα που αφορούν στη διοίκηση, όπως η κατασκευή νέου δημαρχείου, δεν είναι επιλέξιμα μέσω ΕΣΠΑ.
Ένα από τα έργα όμως το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί, αν και έχει σχεδιαστεί, είναι και το Πάρκο Αγρινίου, ζήτημα στο οποίο ο κ. Μοσχολιός στάθηκε αρκετά. Έκανε λόγο για «μειοψηφίες που παραπληροφορούν τον κόσμο για μικροπολιτικά οφέλη», ενώ όπως είπε το έργο πρέπει να γίνει, μόλις ληφθεί η τελική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπεραμύνθηκε του συγκεκριμένου σχεδίου ανάπλασης και άφησε ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο για «μικρές βελτιώσεις», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πιο ήπια ανάπλαση από αυτή που θέλουμε να κάνουμε». Όσον αφορά στο ζήτημα διαβούλευσης με τους δημότες για το θέμα αυτό, απάντησε ότι δεν μπορεί να δει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι διαφορετικές απόψεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κοπεί μόνο ένας μικρός αριθμός δέντρων, «όπως είναι απαραίτητο». Εξέφρασε επίσης τον φόβο του ότι σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρήσει, θα χαθούν οι πόροι που προβλέπονταν γι’ αυτό.
Ο κ. Μοσχολιός καταφέρθηκε, αλλά χωρίς να ονοματίσει, εναντίον των συνυποψήφιων του για το δημαρχιακό αξίωμα, λέγοντας ότι «κανένας δεν είναι καινούριος στα πράγματα, όλοι έχουν παρελθόν και θα πρέπει να κάνουν απολογισμό όχι μόνο για το τι έκαναν αλλά και για το τι δεν έκαναν». Όπως είπε, δεν αρκούν τα λόγια, αλλά θα πρέπει ο καθένας «να μιλήσει με λόγια και πράξεις».
Σε ερώτηση για τη δημιουργία «συστήματος» το οποίο στηρίζει τον κ. Μοσχολιό στη θέση που βρίσκεται, απάντησε ότι την στήριξη την έχει από τον κόσμο που τον ψηφίζει, ενώ υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες ο δήμος, λέγοντας πως ότι έχει γίνει για το Αγρίνιο «το έχουν κάνει οι δήμαρχοί του». Μίλησε μάλιστα και για «συνέχεια της πολιτικής από δήμαρχο σε δήμαρχο», με αποτέλεσμα να υπάρχουν οφέλη για τους δημότες τα οποία δεν έχουν δει άλλοι δήμοι της χώρας. Τέλος, είπε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ καταγγελία από κανένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου των αντίπαλων παρατάξεων, για «αδιαφάνεια» στα οικονομικά της πόλης.
Ειδικά μάλιστα στο θέμα των οικονομικών, ο κ. Μοσχολιός στάθηκε αρκετά λέγοντας ότι ο δήμος, παρά τις τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότηση, δεν χρειάστηκε να λάβει κανένα δάνειο μετά το 2010 για την κάλυψη των αναγκών του, είναι οικονομικά υγιείς ενώ ουδέποτε κινδύνευσε η θέση των εργαζομένων στο δήμο. Αναφορά όμως έκανε και στον «υπερχρεωμένο» δήμο Θεστιέων, όπου όπως ανέφερε, δεν είχε γίνει ορθή οικονομική διαχείριση, με αποτέλεσμα να παραληφθεί ένας δήμος με ελάχιστα αποθέματα, ενώ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ακόμα και οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων.
Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, προκειμένου να μπορέσει ο δήμος από τη μία να «σταθεί οικονομικά στα πόδια του» και από την άλλη να υλοποιήσει τα έργα του προγράμματος αλλά και να ακολουθήσει την συγκεκριμένη πολιτική του, χρειάστηκε να γίνει «εξορθολογισμός των εξόδων», μείωση των λειτουργικών και των ανελαστικών δαπανών. Όσον αφορά στις οφειλές προς προμηθευτές του δήμου, ο κ. Μοσχολιός είπε ότι με εξαίρεση αυτές για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική απόφαση, έχουν εξυπηρετηθεί.
Ερώτηση δέχτηκε από ακροατή της εκπομπής για το θέμα με την εγκληματικότητα που προέρχεται από Ρομά της πόλης, τυχών ευνοϊκή μεταχείρισή τους και έργα τα οποία πραγματοποιούνται σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό Ρομά, όπως είναι τα Αη-Βασιλιώτικα. Ο κ. Μοσχολιός απάντησε ότι «μια περιθωριακή ομάδα όπως είναι οι Ρομά είναι λογικό να πλήττεται από την οικονομική κρίση και να αυξάνεται η παραβατικότητά τους». Κατηγόρησε την πολιτεία για έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών για την ένταξη των Ρομά, ενώ υποστήριξε τα υπό υλοποίηση έργα, λέγοντας πως θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής.
Ερωτήσεις όμως έγιναν από ακροατές του «Δυτικά FM 96.1» και για θέματα καθημερινότητας, όπως για συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν σε δημοτικές κοινότητες του Καλλικρατικού δήμου. Η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Μοσχολιό είναι ότι οι υπάλληλοι του δήμου κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, οι πόροι όμως της αυτεπιστασίας είναι εξαιρετικά μειωμένοι  με αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορα προβλήματα. Όπως είπε όμως, από το γεγονός ότι μαζί του συντάχθηκαν ακόμη και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση άνηκαν σε άλλη παράταξη, δείχνει ότι ο δήμος έχει ουσιαστική παρέμβαση στο πλαίσιο της καθημερινότητας και στην περιφέρεια του δήμου.
Ο κ. Μοσχολιός ρωτήθηκε επίσης για το κατά πόσο θεωρεί ότι το όνομα του συνδυασμού «Σύγχρονο Αγρίνιο – Κοινωνική Συμμαχία» έχει εκφραστεί στην πράξη, κατά την προηγούμενη θητεία του. Ως παραδείγματα εκσυγχρονισμού της πόλης αναφέρθηκαν τα έργα υποδομής τα οποία «οδήγησαν στην εξωστρέφεια της πόλης», έργα όπως η Πινακοθήκη και η Γλυπτοθήκη που «ξεπέρασαν τα όρια της πόλης και αποτέλεσαν μεγάλα γεγονότα». Το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, «Κοινωνική Συμμαχία», κατά τον κ. Μοσχολιό, αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έγιναν από τον δήμο στον κοινωνικό τομέα, «οι οποίες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά μάλιστα αυξήθηκαν». Ως συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέρθηκε η επιχορηγούμενη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, η μη καταβολή τροφείων προς τους παιδικούς σταθμούς και η ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών».
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr