ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗλιακοί και φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες: Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία

Ηλιακοί και φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες: Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία

Ηλιακοί και φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες: Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία

Τα προγράμματα επιδότησης από το κράτος που έρχονται για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (έχει ήδη εξαγγελθεί) και τα φωτοβολταϊκά στην συνέχεια, μπορεί να θεωρείται ότι θα εξοικονομήσουν ενέργεια στην Ελλάδα, όμως είναι ένα έξτρα κίνητρο για νέες έριδες που θα ανακύψουν μεταξύ των ιδιοκτητών, ειδικά σε πολυκατοικίες.

Αναμένεται να αναθερμανθούν οι διενέξεις για τους κοινόχρηστους χώρους και ειδικά για τις ταράτσες όπου ο καθένας εδώ και χρόνια κυριολεκτικά τοποθετεί ό, τι θυμάται.

Οι τσακωμοί και αναστάτωση, άλλωστε, στις πολυκατοικίες κρατά εδώ και αρκετά χρόνια, από όταν το πετρέλαιο έγινε είδος πολυτελείας για αρκετά κτίσματα και οι ιδιοκτήτες συχνά αυτονομούνταν ενεργειακά με αυθαίρετο τρόπο, συνήθως όταν μπορούσαν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα από όσα δόθηκαν για αυτόνομη θέρμανση, συνήθως «πράσινη».

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών κι έχει γίνει αποδέκτης ανησυχιών με αφορμή την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και φωτοβολταϊκών στις στέγες. Οι κανονισμοί δεν τηρούνται και οι παλιές πολυκατοικίες δεν προβλέπουν εγκατάσταση ηλιακών.

Η προσπάθεια γίνεται για να παρακαμφθούν κανονισμοί πολυκατοικιών που εμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων στα δώματα των πολυκατοικιών. Η ρύθμιση θα προτείνει να μπορούν να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των συνιδιοκτητών οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών, σχετικά με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών με ή χωρίς μπαταρίες στα δώματα, ανεξαρτήτως εάν υφίσταται αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σχεδιάζεται να προωθηθεί η δυνατότητα να μπορεί στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας να γίνεται επιμερισμός της κοινόχρηστης επιφάνειας του δώματος, της στέγης ή άλλων κοινόχρηστων χώρων (με πλειοψηφία 2/3 των ψήφων) σε κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος, αποκλειστικά για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων. Διαφορετικά οι επιφάνειες θα είναι δυνατό να αποδίδονται με κλήρωση παρουσία δικηγόρου. Εάν ο χώρος δεν επαρκεί για όλες τις ιδιοκτησίες, οι ιδιοκτήτες που θα μείνουν …εκτός της μοιρασιάς, θα δικαιούνται αποζημίωσης!

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Μιλώντας στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Καμποσιώρας εξήγησε ότι μόνο αν ορίζεται σαφώς ο τρόπος που θα αποφασίζονται οι συνεργασίες στα φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες για περισσότερα από ένα διαμερίσματα θα πετύχει το μέτρο. Για, δε, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες εξήγησε ότι πρέπει να δείξουν όλοι σεβασμό σε αυτό που θα βγάζει η συνέλευση των ιδιοκτητών, έστω με το οριακό πλειοψηφικό 51%.

Ηλιακοί και φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες: Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες
Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«Αν αφεθεί το ζήτημα στην διακριτική ευχέρεια του καθενός θα έχουμε χάος από τσακωμούς και αγωγές! Έχει ξανασυμβεί, αλλά ένα γενικευμένο πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες θα βγάλει όλη την ασυνεννοησία στην επιφάνεια. Ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη για σεβασμό της πλειοψηφίας θα υπάρξει στα φωτοβολταϊκά.

Εκεί θα πρέπει πάση θυσία να στήσουν πάνελ περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτες γιατί αλλιώς θα βάζει ο καθένας το δικό του όπου καταλαβαίνει. Για να μην αναφέρουμε τα θέματα στατικότητας των ίδιων των κτιρίων…», επισημαίνει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι είχε κληθεί εγκαίρως να εκφράσει τη γνώμη της κι επεσήμανε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από την αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση.

Θεωρεί μάλιστα ότι «θα δημιουργήσει απίστευτης συχνότητας και έντασης δικαστικές και άλλες διαμάχες στις πολυκατοικίες, ως προς τη χρήση των δωμάτων τους, αν επιτραπεί η υπό συνθήκες κυριολεκτικά “Far West” κατάληψη κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας από οποιαδήποτε μειοψηφία και η αλλοίωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες της χώρας».

Οι ιδιοκτήτες ζητούν η νέα ρύθμιση να προβλέπει ρητά ότι θα γίνονται απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις της απόλυτης τουλάχιστον πλειοψηφίας (501 ψήφων ή χιλιοστών επί του οικοπέδου) των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, τόσο για τη λήψη της αρχικής απόφασης όσο και για την κατανομή των θέσεων τοποθέτησης των ηλιακών συστημάτων.

Σε ό, τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, στο νομοσχέδιο που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή για ψήφιση, ορίζεται η έννοια της συλλογικής αυτοκατανάλωσης σε πολυκατοικίες, προσδιορίζοντας ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές ενέργειας στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγουν από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ο στόχος εδώ είναι να… συνενώσουν δυνάμεις και να βάλουν πάνελ μαζί δύο ή και τρεις ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που στη συνέλευση συνιδιοκτητών αποφασιστεί η από κοινού εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, η απαιτούμενη επιφάνεια θα προσδιορίζεται κατά προτεραιότητα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

7ο Γυμνάσιο Αγρινίου – Κτίριο «διαμάντι» (εικόνες) 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ