ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗλεκτρονική Παρακολούθηση και καταγραφή για Αλιείς στην Αιτωλοακαρνανία

Ηλεκτρονική Παρακολούθηση και καταγραφή για Αλιείς στην Αιτωλοακαρνανία

Η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας εντάσσεται σε άλλη κατηγορία, διότι διαθέτει σκάφη μικρότερα των 15 μέτρων

 

Ηλεκτρονική Παρακολούθηση

και καταγραφή για Αλιείς στην Αιτωλοακαρνανία

 

Μικρός είναι ο αριθμός των αλιέων που εφαρμόζουν στην Αιτωλοακαρνανία την Ηλεκτρονική Καταγραφή των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων. Για ποιους προβλέπεται και σε ποιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είναι αυτοί που εγκατέστησαν τέτοιο σύστημα

 

Από τις αρχές του μήνα αρχίζει να υλοποιείται στην Ελλάδα το Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων «ΟΣΠΑ», στο οποίο θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά τα δεδομένα αλιείας και εμπορίας είτε από τους κυβερνήτες των σκαφών είτε από τους πρώτους αγοραστές τους. Το κεντρικό σύστημα, το οποίο θα επιτηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη έχει εγκατασταθεί και πλέον αναμένεται η ανταπόκριση των αλιέων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί. Στην πρώτη φάση, η οποία ήδη ξεκίνησε τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να παρατηρηθεί το ενδιαφέρον των αλιέων, να διαπιστωθούν τα πιθανά τεχνικά προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος κ.λ.π.

Μέχρι στιγμής, στην Αιτωλοακαρνανία λιγοστοί αλιείς έχουν ήδη εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα και μάλιστα όσοι διαθέτουν αλιευτικό σκάφος από 15 μέτρα και άνω, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι για να πάρουν την άδεια αλιείας τους για το 2015. Σύμφωνα με το τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας αυτοί που έχουν εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής ήδη έχουν εισπράξει τα χρήματα της επιδότησης, η οποία αγγίζει το 100%, δηλαδή περίπου 2.600 ευρώ. Οι αιτήσεις, για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια αλιείας για το 2015 είναι σε εξέλιξη και θα μπορούν να συμπληρώνονται μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης θα ισχύει έως τον Μάιο του 2015.

Οι αλιείς της Αιτωλ/νίας που ήδη εγκατέστησαν το ηλεκτρονικό σύστημα προέρχονται κυρίως από τις περιοχές της Ναυπάκτου και των παραλίων του Ξηρομέρου (Αστακός, Πάλαιρος, Μύτικας). Εικάζεται πως το 2015 οι αιτούντες για άδεια αλιείας θα είναι περισσότεροι από τους φετινούς, συνεπώς θα είναι υποχρεωμένοι αυτοί να εγκαταστήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής αλιευτικών Δραστηριοτήτων, ενώ υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις για την επιδότηση, η οποία καλύπτεται στο 100%, υπάρχει περιθώριο να υποβληθούν έως τον Μάιο του 2015.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι περισσότεροι που έχουν προμηθευτεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης, «ΟΣΠΑ» εκτός φυσικά από τα νησιά, εντοπίζονται στην Εύβοια, στην Μαγνησία, τα παράλια της Αττικής κ.λ.π. Η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων της Αιτωλ/νίας διαθέτει σκάφη κάτω των 15 μέτρων, συνεπώς δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και μάλιστα αυτοί εντάσσονται και σε άλλο νομικό πλαίσιο.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr