ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΗλεία: Το 1ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων αρχίζει την Παρασκευή (19/5) – Γευσιγνωσία από τη γνωστή σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου

Ηλεία: Το 1ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων αρχίζει την Παρασκευή (19/5) – Γευσιγνωσία από τη γνωστή σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου

Ηλεία: Το 1ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων αρχίζει την Παρασκευή (19/5) – Γευσιγνωσία από τη γνωστή σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου

Το «1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων N. Ηλείας – 1st Ilia’s Wine & Dine Festival” που διοργανώνει η εφημερίδα «Πρωινή» Ηλείας και η Αέναον ΚοινΣΕπ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου του ειδυλλιακού Κτήματος Μερκούρη (Κορακοχώρι), είναι γεγονός.

Με υπέροχους καλεσμένους, με ποικίλα event, ανοιχτό σε όλον τον κόσμο, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό σε όλες τις δράσεις του διημέρου.

“Στόχος του Φεστιβάλ να γνωρίσουμε από κοντά την οινική ιστορία του νομού και την προσπάθεια των Ηλείων οινοπαραγωγών να εδραιωθούν στο χώρο του Οινικού Τουρισμού! Παράλληλα, να γνωρίσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής μας με την θεματική ενότητα «Στρώνουμε τραπέζι», όπου θα παρουσιάσουμε στο κοινό παραδοσιακά εδέσματα της Ηλείας για να έρθουμε κοντά με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους”, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν οινοποιεία του νομού, ποτοποιίες, πολιτιστικοί, λαογραφικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και Τοπικές Κοινότητες από όλο το νομό, τοπικοί παραγωγοί, επιχειρηματίες, και φορείς από τοντομέα του τουρισμού και της εστίασης. Για το διήμερο έχουν προγραμματιστεί πλούσιες δράσεις, όπως οινογνωσία, οινογευσία και γευσιγνωσία, παρουσιάσεις επιχειρήσεων οίνων και ποτών, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και μουσικά event.

Επίσημοι προσκεκλημένοι:

-ΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ- ΟΙΝΟΓΡΑΦΟΣ – ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΥ & ΓΕΥΣΗΣ
-ΜΑΡΙΑ ΕΚΜΕΚΤΣΙΟΓΛΟΥ- ΣΕΦ –ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
-ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΕΙΜΑΔΑΣ- ΜΟΥΣΙΚΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ
-PASSEPARTOUT – ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας συμμετέχουν

Τα Οινοποιεία:

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΟΡΑΚΟΧΩΡΙ

ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ – ΛΑΝΤΖΟΙ

ΚΤΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

ΚΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (KONSTANTINOPOYLOS WINERY) – ΜΑΡΑΘΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΔΡΟΥΒΑ – ΠΥΡΓΟΣ

MIKRO. BIO ( Κουτσοδήμος- Γαστούνη)

Οι ποτοποιίες:

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΛΩΝΑ (ΠΥΡΓΟΣ)

ΗΛΕΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (ΛΑΝΤΖΟΙ)

Οι επιχειρήσεις:

ΗΛΙΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ( Θ. Γιανναράς –Θολό Ζαχάρως)
ΚΛΙΜΑΝΤΗΡΗΣ – παραδοσιακά αλλαντικά ( Κρέστενα)
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ηλ.βι.γαλ
ΑΡΙΛΟΓΟ ( Οικογένεια Αρβανίτη – Κρέστενα)

Oι Πολιτιστικοί, Λαογραφικοί Σύλλογοι & Σύλλογοι Γυναικών & Τ.Κ Ν Ηλείας:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ “ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΩΛΑΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΛΕΝΗΣ «Η ΩΛΕΝΗ»
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΧΙΩΝΗΣ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΒΑΡΙΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΙΩΝΕΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΤΑΞΔΙΩΤΕΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΧΙΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
COLLECTIVA ARTENATIVA
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ “Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ”

Το πρόγραμμα του διημέρου

Παρασκευή 19 Μαΐου

17:30: Χαιρετισμοί

17:40: Ο σωστός συνδυασμός κρασιών και γεύσεων: Παρουσίαση & masterclass από τον οινογράφο – κριτικό οίνου & γεύσεων Σίμο Γεωργόπουλο – Οινογνωσία & οινογευσία επιλεγμένων οίνων (ετικέτες κρασιών) των Οινοποιείων της Ηλείας


(Το masterclass απευθύνεται σε οινοποιούς, οινόφιλους και κάθε ενδιαφερόμενο. Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και δίχως κρατήσεις θέσεων.)

20:00: Παρουσίαση των Οινοποιείων που συμμετέχουν, από τους ιδιοκτήτες τους

21:00: «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ»: Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Γυναικών του Ν. Ηλείας παρουσιάζουν παραδοσιακά φαγητά

-Γευσιγνωσία από την σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου – δοκιμές φαγητών από τους επισκέπτες

22:00: Ατμοσφαιρική μουσική βραδιά με σαξόφωνο από τον μουσικοσυνθέτη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Γιάννη Ψειμάδα.

Σάββατο 20 Μαΐου

18.00: Παρουσίαση της Ποτοποιίας Μυλωνά – δοκιμές ποτών

18.30: Παρουσίαση της μπύρας της Ηλειακής Ζυθοποιίας / Elis Brewery – Δοκιμές μπύρας

19.00: Παρουσίαση του βιβλίου μαγειρικής «Οι τεντζερέδες» της Μαρίας» (εκδόσεις Πεδίο σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο LEXIS ) της δημοφιλούς σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Προλογίζουν η Ελένη Παπαδοπούλου (δημοσιογράφος – αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πρωινή») και η Ελένη (Τζένη) Αβραμίδη (εκπαιδευτικός και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ηλείας ΙΩΝΕΣ Γαστούνης).

Προηγείται μικρό θεατρικό δρώμενο από την καλλιτεχνική ομάδα «Παράξενοι Ταξιδιώτες».

20,30 Pasta party από την επιχείρηση Ζυμαρικών ΗΛΙΣ και τον Θοδωρή Γιανναρά.

21.30: Συναυλία των «Passepartout» (φωτ.).

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ

Γνωστή και αγαπητή από τις τηλεοπτικές της παρουσιάσεις, τα βιβλία της και την παρουσία της, η δημιουργός πολιτισμικής γευσιγνωσίας Μαρία Εκμεκτσίογλου έχει αναδειχθεί ως πρέσβειρα του πολιτισμού και της ιστορίας των γεύσεων της Πόλης και του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και μένει στην Κωνσταντινούπολη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s Restaurant Etiler.

Την Παρασκευή 19/5 στις 21:00 η αγαπημένη σεφ θα συμμετέχει στην γευστική δοκιμή των φαγητών στο «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ», όπου Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Γυναικών του Ν. Ηλείας παρουσιάζουν παραδοσιακά φαγητά.

Tο Σάββατο 20/5 στις 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μαγειρικής της «Οι τεντζερέδες» της Μαρίας», από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ – PEDIO Publishing με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Lexis Bookshop. Προλογίζουν η Eleni Papadopoulou (δημοσιογράφος –  αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πρωινή») και η Ελένη (Τζένη) Αβραμίδη (εκπαιδευτικός και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ηλείας ΙΩΝΕΣ Γαστούνης). Την εκδήλωση θα ανοίξει με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο η Καλλιτεχνική Ομάδα “Παράξενοι ταξιδιώτες”.

Η ίδια, μιλώντας για το βιβλίο της τονίζει ότι “Οι τεντζερέδες της Μαρίας” είναι ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει μια κατάθεση ψυχής στη μνήμη αυτών που αγάπησα και μου έμαθαν να μαγειρεύω. Στις σελίδες του θα ανακαλύψετε συνταγές παραδοσιακές που θυμίζουν τα χωριά της Μικράς Ασίας, αλλά και μοντέρνες Κωνσταντινοπολίτικες”.

Σέριφος: Ανακάλεσε την παραίτησή του ο μοναδικός γιατρός του νησιού

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ