Ηλεία: Χιλιάδες νεκρά καβούρια στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου (αποκρουστικές εικόνες)

Oικολογική καταστροφή σημειώνεται στον υδροβιότοπο Κοτυχίου του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στην Ηλεία.

kavouria-2

Oικολογική καταστροφή σημειώνεται στον υδροβιότοπο Κοτυχίου του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στην Ηλεία.

Η εφημερίδα "Πατρίς" κατέγραψε εικόνες που σοκάρουν οι οποίες σε συνδυασμό με την έντονη δυσοσμία, δεν παραπέμπουν σε προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Το θέαμα  με τα  χιλιάδες νεκρά καβούρια που έχουν ξεβραστεί στις όχθες της λιμνοθάλασσας, είτε επιπλέουν νεκρά στα ελώδη νερά της, είναι αποκρουστικό.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι αιτίες του περιστατικού παραμένουν άγνωστοι και κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν πρόκειται για κάποια ασθένεια που τα έπληξε, ή για κάποια περιβαλλοντική μόλυνση, ή αν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση από την οποία εγκλωβίστηκαν οι πληθυσμοί των καβουριών μη μπορώντας να βρουν διέξοδο διαφυγής. Ένα άλλο σενάριο είναι να ευθύνεται η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας την οποία τα καβούρια δεν μπορούν να διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν και να ξεβράζονται.

To όλο θέμα χρήζει διερεύνησης από τις Αρχές και τους ειδικούς, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλά από τα καβούρια είναι νεκρά για αρκετές ημέρες και άλλα χάθηκαν πρόσφατα.

Σημειώνεται ότι  η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Στροφυλιάς και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και από την Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.