ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΙλαρά: Συναγερμός μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό

Ιλαρά: Συναγερμός μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό

Ιλαρά: Συναγερμός μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά την επιβεβαίωση πέντε περιστατικών ιλαράς στη χώρα μας και ενώ, και άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφουν επιδημική έξαρση που οφείλεται σε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και χθες το μεσημέρι είχαν γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πέντε κρούσματα ιλαράς, όλα σε ενήλικες που ζουν στην Ελλάδα. Τα δύο εξ αυτών συσχετίζονται με ταξίδι στη Ρουμανία και τη Ρωσία όπου καταγράφονται αρκετά περιστατικά της νόσου, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούταν «ξεχασμένη» στη χώρα μας.

Τα τέσσερα περιστατικά εντοπίζονται στην Κρήτη και το ένα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, από τα τέσσερα της Κρήτης, τα δύο αφορούν σε ιατρονοσηλευτικό περιστατικό νοσοκομείου του νησιού. Ο εντοπισμός κρουσμάτων στην Κρήτη, μετά από δύο χρόνια (2022 και 2023) που δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό στη χώρα μας, έθεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σε κατάσταση εγρήγορσης, όπως έγραψε πριν λίγες ημέρες το ygeiamou.gr.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κυρίας Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

Πηγή: ygeiamou.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ