ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟικονομική κρίση και φασισμός

Οικονομική κρίση και φασισμός

Βιβλιοπαρουσίαση στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου από τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ

Οικονομική κρίση και φασισμός

Το βιβλίο «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» παρουσίασε ο Γιάννης Ποσοτίδης

 

Το βιβλίο του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», παρουσίασε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Γιάννης Ποσοτίδης. Το βιβλίο, γραμμένο το 1934 από τον Πάλμε Ντάτ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας, σκιαγραφεί την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, ως άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης των τελών της δεκαετίας του ’20 και των αρχών της δεκαετίας του ’30.

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Ποσοτίδη, ο οποίος τον περασμένο μήνα παρουσίασε το βιβλίο στην Βόνιτσα, ενώ ανάλογες παρουσιάσεις προηγήθηκαν και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Σ», σκοπός των βιβλιοπαρουσιάσεων αυτών είναι να αποκαλυφθούν οι οικονομικές σχέσεις «η βάση του εποικοδομήματος», και να διαφανεί έτσι η σχέση οικονομίας και πολιτικής.

 

Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

«Ξεκινήσαμε εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη προσπάθεια από την πλευρά του ΚΚΕ με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κινήματος, την θεωρία, την ιδεολογία και την πολιτική, προκειμένου μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να δείξουμε βαθιές διεργασίες που έχει κάνει το κόμμα μας τα τελευταία χρόνια, μετά από τις ανατροπές, και βεβαίως με όλες αυτές τις εξελίξεις που υπάρχουν σήμερα.

Το κύριο που θέλουμε να απαντήσουμε, είναι ότι για όσα συμβαίνουν, που η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να τα κατανοήσει, γιατί ακριβώς είναι προσανατολισμένοι και κυρίως χειραγωγημένοι, στο εποικοδόμημα, δηλαδή σε ότι συμβαίνει στο κράτος και τους μηχανισμούς του. Αυτό που κρύβεται, είναι η βάση. Η βάση είναι η οικονομία. Αυτή καθορίζει και το εποικοδόμημα, Από αυτή την άποψη λοιπόν, εμείς εστιάζουμε σε αυτό, στην οικονομία. Το βιβλίο του Πάλμε Ντατ, γράφτηκε πριν από 80 χρόνια, το 1934 με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μέσα από το περιεχόμενό του αναλύει ποια ήταν η οικονομική κατάσταση τότε. Η κρίση του ’29-32, η κρίση σήμερα και βεβαίως, μέσα από αυτές τις συνθήκες το καπιταλιστικό κεφάλαιο αναδεικνύει άλλο τρόπο να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Κι αυτός είναι ο φασισμός».

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr