Υγεία με γιατροσόφια

Επίσκεψη Κώστα Καραγκούνη στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Σήμερα αναμένεται επίσκεψη Μάριου Σαλμά

Υγεία με γιατροσόφια

Παραιτήθηκε άλλος ένας Καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

 

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο και ιατρικό προσωπικό. Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία έγινε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, ήταν η εξεύρεση άμεσων λύσεων στα προβλήματα των δύο νοσοκομειακών μονάδων του νομού, δίνοντας έμφαση στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Όπως μας μετέφερε τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Βλάχος, πέρα από την δέσμευση που υπάρχει από πλευράς υπουργείου για προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών, θα καταβληθούν προσπάθειες για εξεύρεση περισσότερο άμεσων λύσεων. Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι και η μετακίνηση γιατρών από άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, αφού μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και δυόμιση μήνες μέχρι να προκηρυχτούν οι θέσεις επικουρικού προσωπικού.

Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Καραγκούνης συναντήθηκε με τον κ. Βλάχο, έναν Διοικητή υπό διωγμό, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας φιλοξενείται πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου με την οποία είχε ζητήσει την παραίτησή του! Άλλωστε, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με όλους τους Διοικητές Νοσοκομείων της χώρας, από την οποία φυσικά απουσίαζε ο κ. Βλάχος αφού βρίσκονταν στο Αγρίνιο. Στην Αθήνα όμως παραβρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυριακόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, την παραίτηση του οποίου επίσης είχε ζητήσει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γρηγοράκος.

Χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και σε ανακοίνωση με ημερομηνία της περασμένης Δευτέρας, αναφέρετε η ακόλουθη δήλωση του κ. Γρηγοράκου: «Ζήτησα λοιπόν τις παραιτήσεις και των δύο, ώστε να επιστρέψουν οι γιατροί που δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους διοικητές.  Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 3 Οκτωβρίου) θα έχω και τις δύο παραιτήσεις». Την παραίτηση μάλιστα των δύο Διοικητών επιβεβαιώνει και ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Νίκος Στακιάς. Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα με ποια ακριβώς ιδιότητα οι κ.κ. Βλάχος και Κυριακόπουλος συναντήθηκαν με τον κ. Καραγκούνη και με τον κ. Γρηγοράκο αντίστοιχα.

Στην συνάντηση αυτή ο κ. Γρηγοράκος δεσμεύτηκε απέναντι στους Διοικητές των Νοσοκομειακών μονάδων της χώρας να λάβει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία στις αρχές του 2015 θα πληρωθούν οι απλήρωτες εφημερίες των τελευταίων τριών ετών, από το 2012 έως σήμερα. Στην ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, θα ενταχθεί και τροποποίηση η οποία θα επιτρέπει στους Διοικητές των Νοσοκομείων να παρατείνουν κατά δύο έτη τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, όταν υπάρχει σχετική ανάγκη. Με την σημερινή νομοθεσία, οι συμβάσεις των επικουρικών έχουν διάρκεια ένα έτος.

Το «δράμα» πάντως των δύο νοσοκομειακών μονάδων δεν φαίνεται να βαίνει σύντομα σε λύση, αφού μόλις την Τετάρτη είχαμε άλλη μια παραίτηση γιατρού. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον κ. Συρογιαννίδη, Καρδιολόγο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στο αρμόδιο Γραφείο Προσωπικού. Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση γιατρού μέσα σε μόλις λίγους μήνες, δικαιώνοντας έτσι την δήλωση του υφυπουργού Υγείας περί ύπαρξης γιατρών «που δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους διοικητές».

Ανεξαρτήτως λοιπόν από το εάν βρίσκεται στο γραφείο του ή όχι ο κ. Βλάχος, θεωρείται θέμα ημερών αν όχι ωρών η επίσημη ανακοίνωση του αντικαταστάτη του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, δύο είναι μέχρι στιγμής τα πρόσωπα τα οποία φέρονται ως επικρατέστερα. Ο ένας είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας, κ. Γρηγορόπουλος και το άλλο πρόσωπο είναι η κα Αλμπάνη, νυν αντιυπεάρχης, η οποία έχει την υποστήριξη του κ. Στακιά. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αγρινίου και ο έτερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκλεγμένος στην Αιτωλοακαρνανία, Μάριος Σαλμάς. Η συνάντησή του όμως με τον κ. Βλάχο τίθεται εν αμφιβόλω.

 

Κώστας Καρακώστας

 

Γιώργος Βλάχος, Διοικητής Νοσοκομείου Αγρινίου

«Σήμερα ξεκινήσαμε πάλι την Καρδιολογική Κλινική. Περιμένουμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να μας αποσπάσει γιατρό ή το υπουργείο Υγείας που μας υποσχέθηκε δύο επικουρικούς. Ευχαριστώ τον υπουργό που μας βοήθησε πάρα πολύ. Περιμένουμε τώρα άλλη μια επικουρική γιατρό στην Παιδιατρική Κλινική για να μην έχουμε προβλήματα. Επίσης μας έδωσαν την χρηματοδότηση που χρειαζόμασταν για να βγάλουμε τον χρόνο».

 

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας

«Πρώτα απ’ όλα συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που υπάρχουν σε ένα πραγματικό στολίδι που είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά βεβαίως συζητήσαμε και για τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Τις ελλείψεις τις έχουμε καταγράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ έχω μιλήσει με τον κ. Βορίδη, αλλεπάλληλα, όπως προχθές που είχα συνάντηση μαζί του στο υπουργείο ενώ και χθες μιλήσαμε τηλεφωνικά. Πρέπει να βρούμε άμεσες και πρακτικές λύσεις. Οι επικουρικοί γιατροί είναι ένα ζήτημα, όπως ανέφερε ο κ. Διοικητής ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, από την άλλη όμως πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα απάντηση στα προβλήματα. Οι επικουρικοί είναι ένα ζήτημα που τρέχει αλλά μπορεί να μας πάρει κάποιο χρονικό διάστημα. Θα δούμε όμως πιο άμεσα, είτε με αποσπάσεις είτε με κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, οι επικουρικοί να έρθουν νωρίτερα. Σίγουρα όμως είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας το Καρδιολογικό, το Παιδιατρικό και το Νεφρολογικό, όπου πρέπει να ενισχυθεί το Μεσολόγγι ώστε να μπορέσει και το Αγρίνιο να λειτουργήσει.

Συζητήσαμε βεβαίως επιπλέον και για τα κονδύλια για τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο Ελεγκτικό Συμβούλιο αλλά και εκεί θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αυτοί που λειτουργούν το Νοσοκομείο γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς. Εάν δεν είναι ικανοποιημένοι, δεν μπορούν κι αυτοί να λειτουργήσουν όπως πρέπει και επιτάσσει το καθήκον, οπότε πρέπει να βρούμε μια λύση.

Και βέβαια είχαμε τη μεγάλη χαρά το ότι ξεκίνησε να λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος, με τις προσπάθειες του Διοικητή αλλά βεβαίως και του προσωπικού. Έστω και δοκιμαστικά εσωτερικά καλύπτει το Νοσοκομείο και μπορεί βεβαίως σε ένα βάθος μικρού χρονικού διαστήματος να καλύπτει όλο το νομό και ίσως και τους όμορους νομούς. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός.

Η λογική των επικουρικών, με δύο Καρδιολόγους κι έναν Παιδίατρο, αλλά βεβαίως και με Νεφρολόγο, όπως έχω συζητήσει τόσο με τον υπουργό όσο και με τον κ. Στακιά, για να μπορέσει να έρθει με απόσπαση Νεφρολόγος για να καλύψει τις ανάγκες στο Μεσολόγγι, είναι ο στόχος μας για να δοθείι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, δεν είναι μόνο οι επικουρικοί. Θα προσπαθήσουμε και με αποσπάσεις να δώσουμε άμεσα λύση, την επόμενη ημέρα ή την επόμενη εβδομάδα. Οπότε είμαστε και σε αυτήν την λογική, γιατί οι επικουρικοί μπορεί να χρειαστούν και δύο και δυόμιση μήνες».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ