ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360: Σεμινάριο EU RICE - Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού ποικιλίας Ronaldo, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη16/1/2024 στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360Ο, στην πόλη της Πάτρας, στον άρτια οργανωμένο χώρο της σχολής.
EU RICE Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360Ο, Πάτρα, 16.01.2024
Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού ποικιλίας Ronaldo, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη16/1/2024 στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360Ο, στην πόλη της Πάτρας, στον άρτια οργανωμένο χώρο της σχολής.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσο του προγράμματος με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.
Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο η Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα Ντίνα Νικολάου μαζί με τους Chef Instructors του IEK ΔΕΛΤΑ 360Ο , Χάρη Αξιώτη και Δημήτρη Καρατζαφέρη, μαγείρεψαν ζωντανά τρεις μοναδικές συνταγές, που οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και οι οποίες ήταν:
• Gratin ρυζιού με κοτόπουλο
• Γαμοπίλαφο
• Cake ρυζιού με ξερά σύκα
Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική, αλλά και η αξία της δημιουργίας και της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών από κάθε περιοχή της χώρας.
Η υποδοχή των διευθύνσεων των σχολών γενικά, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών, ενώ επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.
Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα, έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EURICE θα βρείτε:
https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/
https://www.facebook.com/europeanrice/