Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Αγρινίου: Καμία προειδοποίηση για το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος "Public" - Απολύθηκαν 13 εργαζόμενοι

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου καταγγέλλει την εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων «Public» μιας και χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση χθες 10/2/2023 στο κατάστημα Αγρινίου, οι 13 εργαζόμενοι αιφνιδιαστικά ενημερώθηκαν ότι το κατάστημα κλείνει οριστικά. Έτσι απλά και με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκαν ότι πετιούνται ουσιαστικά ξεκρέμαστοι στην ανεργία.

<p>public-agrinio-louketo</p>

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου καταγγέλλει την εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων «Public» μιας και χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση χθες 10/2/2023 στο κατάστημα Αγρινίου, οι 13 εργαζόμενοι αιφνιδιαστικά ενημερώθηκαν ότι το κατάστημα κλείνει οριστικά. Έτσι απλά και με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκαν ότι πετιούνται ουσιαστικά ξεκρέμαστοι στην ανεργία.

Η πρόταση της εργοδοσίας ότι παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει «βοήθεια» στην εξεύρεση εργασίας, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν, εφόσον το επιθυμούν, σε άλλα υποκαταστήματα, μόνο για γέλια είναι.

Θυμίζουμε οτι η εν λόγω εταιρεία -που προσπαθεί να εμφανιστεί ότι κάνει τα πάντα για το «καλό» των εργαζομένων που σαν «στημένες λεμονόκουπες» μόλις πέταξε στο δρόμο

·  είναι η ίδια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων επειδή ήταν υψηλόμισθοι(!) αφού αμείβονταν με 700€(!)

·   είναι η ίδια εταιρεία που προχωρούσε σε μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας.

Οι απολύσεις στα Public είναι προκλητικές για τους εργαζομένους της, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια: υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία, απάνθρωπα καθεστώτα «αξιολόγησης» των ατομικών πωλήσεων, καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος, πληρωμή ελλειμμάτων των ταμείων από την τσέπη κ.λπ.Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που το προηγούμενο διάστημα αυτοπροβαλλόταν ως "Ελληνική επιχείρηση που εν καιρώ κρίσης ανοίγει νέα καταστήματα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας".

Στον κλάδο του εμπορίου οι συνεργασίες και οι εξαγορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι συχνές κι έχουν όλες κοινή βάση.

·   Την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς στο παιχνίδι του ανταγωνισμού  με τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

·   Την εξασφάλιση φθηνών, ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων. 

Αφού  λοιπόν τους ξεζούμισε, τους πετάει στο δρόμο σαν αναλώσιμους, όταν δεν επιτυγχάνεται η  επιθυμητή κερδοφορία. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, σε μια περιοχή όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο.Φαίνεται για ακόμα μια φορά πως αυτό που κλείνει τις επιχειρήσεις και στέλνει στην κόλαση της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους είναι το συνεχές κυνήγι όλο και μεγαλύτερου κέρδους και όχι οι αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε: 

-να καταβληθεί  άμεσα όλη η αποζημίωση στους εργαζόμενους,

-να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα,

-να γίνει η πληρωμή όσων αδειών οφείλονται μέχρι και την τελευταία μέρα,

-να γίνει η καταβολή των όποιων υπερωριών χωρίς καμιά χαμένη ώρα.

Οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων μία επιλογή έχουμε: την οργάνωσή μας στο σωματείο ώστε οργανωμένα και μαζικά να βάλουμε εμπόδια στη χειροτέρευση αυτής της άθλιας κατάστασης που ζούμε αλλά και να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια με βάση τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας.Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε νέους και παλιούς σωτήρες. Αυτό που μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία είναι μόνο ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα.

«Λουκέτο» στα σχολεία την Τετάρτη